REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 aprilie 2019)

Fiscul a aplicat amenzi de circa 500 mii de lei mai multor comercianți de flori

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a aplicat amenzi în valoare de circa 500 mii de lei pentru mai mulți comercianți de flori care au admis încălcări. Sancțiunile au fost aplicate după ce colaboratorii fiscali au desfășurat 135 de controale la mai mulți comercianți de flori de pe întreg teritoriul țării, în perioada 18 martie – 5 aprilie 2019.

 

În raioanele de sud vor funcţiona opt Centre de Suport în Afaceri

De marți, 16 aprilie, în raioanele de sud ale republicii vor funcţiona opt Centre de Suport în Afaceri pentru potenţialii antreprenori. Managera proiectului, Lilia Luca, a comunicat că centrele vor fi axate pe oferirea de servicii de consultanţă primară şi susţinerea potenţialilor antreprenori în crearea şi dezvoltarea unui business în regiune. Centrele de Suport în Afaceri sînt create în cadrul Proiectului european „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor şi Investiţiilor”.

 

Un șofer a fost condamnat la 9 ani de închisoare

Conducătorul auto, care la finele anului 2016, fiind beat la volan a accidentat mortal o biciclistă şi a părăsit locul accidentului, a fost condamnat la 9 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport timp de 5 ani. Verdictul a fost dictat după ce procurorii i-au demonstrat vina, inculpatul fiind luat sub strajă chiar din sala de judecată.

 

Delegaţia R. Moldova a participat la şedinţele de primăvară ale FMI

Delegaţia R. Moldova, condusă de ministrul Finanţelor, Ion Chicu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, a participat la Şedinţele de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfăşurat la Washington. Discuţiile s-au axat pe aspecte de importanţă globală, inclusiv perspectivele economice, stabilitatea financiară, dezvoltarea economică şi eficacitatea ajutorului reciproc etc. În cadrul vizitei, oficialii moldoveni au avut întrevederi cu reprezentanţi de rang înalt ai FMI şi Băncii Mondiale.

 

Doi tineri au fost condamnați pentru că au snopit în bătaie un cuplu

Doi tineri, de 20 şi 27 de ani, au fost condamnaţi la şapte ani şi şase luni şi respectiv cinci ani şi opt luni de închisoare, după ce au snopit în bătaie un cuplu din Corjeuţi, raionul Briceni. Potrivit datelor Procuraturii Generale, la insistenţa procurorilor, Curtea de Apel a agravat pedepsele pentru doi inculpaţi, acuzaţi de violarea de domiciliu şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, soldată cu decesul unei persoane.

 

Educatorii din UTA Găgăuzia au fost instruiți cum să reacționeze la cazurile de violență

În premieră, 20 de educatoare din UTA Gagauz-Yeri au fost instruite cum să reacționeze atunci cînd descoperă că în familiile copiilor din grădiniță există cazuri de violență. Cadrele didactice au învățat să se autosesizeze imediat ce depistează semne de pericol și să sesizeze autoritățile.

 

OSCE optează pentru intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol

Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie intensificat în beneficiul cetăţenilor şi este nevoie de paşi mici, concreți, în consolidarea încrederii, pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană. Afirmaţia a fost făcută marți, 16 aprilie, de către președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák. Potrivit sursei citate, datorită angajamentului, conducerii și voinței politice a ambelor părți, anul trecut au fost implementate cinci acorduri care aduc beneficii concrete oamenilor, precum acordul privind plăcuțele de înmatriculare neutre sau școlile cu predare în grafia latină. El a adăugat că OSCE așteaptă formarea rapidă la Chișinău a unui guvern stabil.

 

La Sankt-Petersburg se desfășoară Festivalul Culturii Moldovenești

În cadrul Anului R. Moldova în Federația Rusă, la Sankt-Petersburg se desfășoară în perioada 16-20 aprilie, Festivalul Culturii Moldovenești cu genericul "Eu văd Moldova în vise". Evenimentul este organizat la inițiativa "Bibliotecii literaturilor naționale" din Sankt-Petersburg în colaborare cu diaspora moldovenească din Sankt-Petersburg, cu susținerea Președintelui R. Moldova, a comitetului în domeniul culturii din Sankt-Petersburg și a studioului "Moldova-Film". La eveniment sînt prezenți oameni de cultură și oaspeți de onoare din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad.

 

Doi tineri au fost reţinuţi după ce au furat peste un milion de lei

Doi tineri originari din Strășeni și Ialoveni au fost reținuți de poliţişti, fiind bănuiţi de furt în proporţii deosebit de mari. Potrivit poliţiei, la finele lunii martie a anului trecut, poliția din Strășeni a fost sesizată precum că persoane necunoscute, prin forțarea barelor metalice și a geamului, au pătruns în sediul unui SRL din orașul Strășeni, unde au sustras 1.300.000 lei dintr-un safeu. Ca urmare a măsurilor de investigații, suspecții au fost reținuți. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiţii riscă pînă la 12 ani de închisoare.