REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 octombrie 2020)

Radu Albot s-a calificat în sferturile turneului ATP de la Köln

Tenismenul moldovean Radu Albot s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale turneului ATP de la Köln (Germania), dotat cu premii totale de 325.610 euro, după ce l-a învins pe germanul Oscar Otte. Albot (82 ATP) a reuşit cel mai bun rezultat al său din acest an, iar în sferturi îl va înfrunta pe învingătorul dintre elvețianul Henri Laaksonen şi canadianul Felix Auger-Aliassime (al treilea favorit).

 

Un moldovean riscă închisoare după ce a provocat un accident în Bulgaria

Un șofer moldovean şi fi lăsat vreme de mai multe ore, pe timp de noapte, camionul parcat neregulamentar pe un traseu cu două benzi din Bulgaria . La un moment dat, un microbuz cu 18 pasageri la bord nu l-a observat şi n-a putut evita impactul, intrînd cu viteză în camionul parcat. În urma coliziunii, şoferul microbuzului şi alţi doi pasageri au decedat, iar ceilalţi pasageri au fost preluaţi de serviciile medicale de urgenţă, în stare gravă şi foarte gravă. Şoferul moldovean, în vîrstă de 51 de ani, a fost arestat pentru 72 de ore și riscă între 5 şi 20 de ani de închisoare.

 

Divinurile moldovenești au fost apreciate la un eveniment internaţional de profil

Unsprezece distilate de vinuri maturate provenite de la şase producători naționali au luat 11 distincții la „DB & SB Autumn Blind Tasting”, eveniment de profil organizat de una dintre cel mai importante reviste britanice specializate pe băuturi „The Spirits Business”. Participarea companiilor a fost posibilă inclusiv datorită suportului oferit de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), care a introdus în planul anual de activitate al instituției și participarea la concursurile dedicate divinurilor și băuturilor tari.

 

Peste 320 000 de lei au fost adunați de fracțiuni și angajații Secretariatului Parlamentului pentru restabilirea Filarmonicii Naționale

Parlamentul R. Moldova își exprimă solidaritatea cu angajații Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, cu întreaga comunitate culturală din R. Moldova și se alătură la campania de acumulare a fondurilor pentru restabilirea instituției. Fracțiunile parlamentare, angajații Secretariatului Parlamentului au făcut donații benevole în sumă totală de 326 689 de lei, care va fi transferată în contul deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea fondurilor destinate reconstrucției Filarmonicii.

 

Peste 18 mii de măști au fost distribuite de voluntari de hramul Chișinăului

De Hramul orașului, Primăria municipiului Chișinău a antrenat circa 600 de voluntari în sectoarele capitalei, pentru respectarea măsurilor de protecție anti COVID-19. Potrivit Serviciului de presă al Primăriei, voluntarii au fost echipați cu măști și dezinfectanți și au fost repartizați în parcuri, scuaruri, alei și în zonele verzi din sectoare. Aceștia au distribuit peste 18 mii de măști de protecție cetățenilor și oaspeților capitalei, care au participat la evenimentele desfășurate în aer liber.

 

Au fost semnate contractele în cadrul împrumutului acordat de BCDE

Ministerul Finanțelor a anunțat despre semnarea Contractelor de Recreditare în cadrul împrumutului acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în scopul valorificării fondurilor împrumutului, oferit de bancă şi destinat finanțării Proiectului “Răspuns de urgență la COVID-19 și Suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Potrivit Ministerului Finanțelor, Contractele de Recreditare au fost semnate cu următoarele instituții financiare participante intermediare: BC „MoldovaAgroindbank” S.A.; BC „Victoriabank” S.A.; BC „ProCredit Bank” S.A.; BC „Moldindconbank” S.A.; BC „Mobiasbanca-OTP Group” S.A.; BC „Banca de Finanțe și Comerț” S.A.; BC „Comerțbank” S.A.; BC „Eximbank” S.A.

 

Decizia privind Registrul electronic al angajaților va fi publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional automatizat „Registrul electronic al angajaților” pentru sectorul bugetar va fi publicată în Monitorul Oficial de vineri, 16 octombrie. Conceptul este elaborat ca urmare a modificărilor operate în Codul muncii al R. Moldova și abrogării Hotărîrii Guvernului, conform cărora din 1 septembrie 2019 mecanismul privind carnetele de muncă nu mai este aplicabil.

 

Moldovenii au obținut 65 de medalii la turneul de înot din Bulgaria

21 de înotători moldoveni au concurat la turneul internațional de la Burgas (Bulgaria). Ei au cucerit 38 de medalii de aur, 17 de argint și 10 de bronz. Cel mai important premiu al competiției l-a obținut Anastasia Basisto din Bălți, cu 4 medalii de aur. Pe distanța 200 metri bras ea a înregistrat un nou record al Moldovei la nivel de juniori – 2.28:38. La băieți s-au remarcat Pavel Alovațchii și Dmitrii Culiomza, care de asemenea au cucerit cîte 4 medalii de aur.

 

Locuitorii satelor din raionul Nisporeni vor fi conectați la sistemele de alimentare cu apă potabilă

Locuitorii satelor din raionul Nisporeni vor fi conectați la sistemele de alimentare cu apă potabilă, construite din banii alocați de Guvern și partenerii externi. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, în cadrul unei vizite în raionul Nisporeni. O pare din localități vor fi conectate la apeductul construit în Lunca Prutului, iar altă parte la cel edificat în parteneriat cu Guvernul României.

 

În R. Moldova vom avea o Alee a Celebrităților

O Alee a Celebrităților, asemeni faimoasei „Walk of Fame” de la Hollywood, va fi inaugurată și la Chișinău. Primele stele vor dedicate unor artiști marcanți ai Teatrului „Satiricus”, precum au fost Mihai Curagău, Valeriu Cazacu, Vasile Tăbîrță, și alții. Inaugurarea Aleii Celebrităților va avea loc pe data de 16 octombrie, în fața teatrului „Satiricus”.

 

Ministrul de Externe Oleg Țulea a avut o întrevedere cu ambasadorul României

Subiectele prioritare şi dinamica curentă în realizarea obiectivelor din agenda bilaterală au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, cu ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă. Ministrul Oleg Țulea a reiterat interesul de a impulsiona dialogul politic și de a extinde cooperarea sectorială moldo-română. Avînd în vedere procesele electorale din R. Moldova și România, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii despre unele aspecte ce țin de organizarea secțiilor de votare pentru conaționalii care locuiesc pe teritoriul ambelor state.