REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 octombrie 2019)

CFM va fi reorganizată prin separare în trei societăți pe acțiuni independente

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată prin separare în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri, prevede un proiect de hotărîre de Guvern. Potrivit documentului, Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) urmează ca în termen de o lună de la data intrării în vigoare a hotărîrii, să instituie o comisie de reorganizare prin separare a CFM. Se prevede că bunurile, domeniului public al statului, vor fi transmise societăţilor pe acţiuni nou constituite doar cu drept de gestiune economică.

 

Trei pretinși polițiști au fost trimiși în judecată

Trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști, au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, au fost trimiși în judecată. Pe lîngă banii ceruți, indivizii au intrat în casa victimei, l-au maltratat pe el și pe oaspetele acestuia. Dacă vor fi găsiți vinovați pentru jaf, șantaj și faptul că au pretins că sînt polițiști, cei trei indivizi riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 15 de ani.

 

Președintele R. Moldova a avut o întrevedere cu viceministrul de Externe al Cubei

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ana Teresita González Fraga, viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Cuba, care se află în țara noastră cu o vizită de lucru. Interlocutorii au discutat despre stadiul actual al relațiilor de colaborare dintre țările noastre, pronunțîndu-se pentru dezvoltarea acestora în toate domeniile de interes comun. Igor Dodon și-a exprimat speranța că vizita curentă va impulsiona dialogul bilateral, contribuind la dezvoltarea și extinderea raporturilor dintre cele două state. De asemenea, oficialii s-au pronunțat pentru o colaborare fructuoasă în cadrul organismelor internaționale.

 

Peste 170 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 176 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 127 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut cu 20 la sută faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 4-10 octombrie, s-au înregistrat 36 de furturi, patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi trei infracțiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute patru persoane anunțate în căutare.

 

25 de persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit

25 de persoane, printre care 10 copii, au fost evacuate, după ce un apartament a luat foc. Incidentul s-a produs în seara de duminică, într-un apartament de pe strada Boris Glavan din Bălți. Potrivit pompierilor, flăcările au izbucnit într-un apartament de la etajul cinci, care pustiește de mai mută vreme, dar care era utilizat temporar de către un vecin pe post de depozit.

 

Echipa naţională de fotbal a fost învinsă de Albania

Echipa naţională de fotbal a fost învinsă, luni, 14 octombrie, la stadionul Zimbru din capitală, cu scorul 4-0 de selecţionata Albaniei într-un meci din cadrul preliminariilor Campionatului European 2020. Marcatori: Cikalleshi (22), Bare (34), Trashi (40), Manaj (90). La meci au asistat 4367 de spectatori. Clasamentul grupei H este următorul: Turcia, Franţa - cîte 19 puncte, Islanda - 15 p., Albania – 12 p., Andorra – 3 p. (golaveraj 1-16), R. Moldova – 3 p. (golaveraj – 2-22).

 

O persoană a murit, iar 41 au ajuns la spital în urma accidentelor din week-end

O persoană a murit, iar 41 au ajuns la spital cu diverse traume în urma accidentelor din week-end. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, în zilele de odihnă s-au produs 32 de accidente rutiere grave, unul cu implicarea unui microbuz. Tot în week-end, în timpul supravegherii traficului rutier și a ordinii publice, inspectorii de patrulare au depistat în trafic peste 2500 de încălcări rutiere. Astfel, polițiștii au înlăturat de la volanul mașinii 81 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate.

 

Serviciile de eliberare a actelor de identitatevor funcționa și în ziua alegerilor

Agenția Servicii Publice informează cetățenii R. Moldova cu drept de vot, că duminică 20 octombrie 2019, în ziua desfășurării alegerilor parlamentare noi în unele circumscripții electorale uninominale și a alegerilor locale generale, serviciile de eliberare a actelor de identitate, inclusiv din cadrul centrelor multifuncționale vor activa conform unui program special de muncă. Acestea vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00 și angajații vor elibera buletine de identitate provizorii. Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit.

 

MAEIE a emis o alertă de călătorie în orașul Barcelona din Spania

Ministerul de externe informează cetățenii R. Moldova care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Barcelona, Regatul Spaniei, despre posibile manifestații populare care pot cauza perturbări ale circulației aeriene, rutiere și feroviare, atît în zona metropolitană a Barcelonei, cît și în regiunea din vecinătate. MAEIE recomandă cetățenilor R. Moldova să evite zonele unde au loc manifestațiile și să se informeze în prealabil asupra eventualelor perturbări ale traficului rutier din regiune.

 

Antreprenori din nordul ţării au participat la un tîrg din Polonia

Un grup de antreprenori din nordul ţării a participat la Tîrgul „Smaki Regionów” (Gusturile Regiunilor) din Poznań (Polonia). Deplasarea la acest eveniment se înscrie în contextul relațiilor de colaborare ale Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska. În cadrul expo-tîrgului „Smaki Regionow”, delegația moldovenească a beneficiat de un stand pentru a-și prezenta produsele, promovînd astfel o serie de mărfuri moldovenești: fructe uscate, ceaiuri ecologice, miere, dulciuri, prăjituri ş.a.

 

R. Moldova participă la Adunarea Uniunii Interparlamentare

R. Moldova participă la cea de-a 141-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile aferente, care se desfășoară, în zilele de 15-17 octombrie, la Belgrad. Agenda evenimentului include mai multe chestiuni ce țin de colaborarea interparlamentară la nivel global, între care consolidarea dreptului internațional și rolul și contribuția parlamentelor la cooperarea regională; rolul organelor legislative la asigurarea dreptului la sănătate; rapoarte ale comisiilor permanente pentru pace și securitate internațională; pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț; pentru afacerile Națiunilor Unite.