REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 octombrie 2018)

În capitală a început sezonul de încălzire

În capitală a început de astăzi sezonul de încălzire. Pînă în prezent, circa 50 de obiective au fost conectate la agentul termic. Anul trecut, livrarea agentului termic în capitală a început în prima parte a lunii octombrie. Cel mai des, autoritățile municipale semnează dispoziția de conectare la căldură atunci cînd temperaturile medii ajung sub 8 grade Celsius.

 

15 octombrie este ultima zi în care poate fi achitat impozitul pentru bunurile imobiliare pentru anul 2018

Serviciul Fiscal de Stat anunță că, 15 octombrie, este ultima zi de achitare a celei de a doua părți a obligațiilor fiscale la impozitul funciar și/sau a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018. Persoanele care nu achită în termen impozitul pe bunurile imobiliare, plătesc o penalitate pentru fiecare zi de întîrziere (0,0329 % din suma impozitului pe bunurile imobiliare neachitat).

 

Scannerul de la Ocnița, destinat controlului vehiculelor feroviare, va fi dat în exploatare pînă la finele lui 2018

Postul vamal ”Ocnița – feroviar” va dispune de unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piață. Echipamentul este prevăzut pentru controlul mărfurilor transportate pe calea ferată, iar construcția acestuia va fi finalizată pînă la sfîrșitul acestui an. Echipamentul de scanare este donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistență tehnică cifrat la 5,7 milioane de dolari. Tot în cadrul aceluiași proiect, postul vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner pentru inspectarea bagajelor de cală.

 

Blocul din sectorul Rîșcani, unde s-a produs o explozie, va fi reconstruit

Blocul din sectorul Rîșcani, unde la sfîrșitul săptămînii trecute s-a produs o explozie, va fi reconstruit. Lucrările vor demara în următoarele zile. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Viceprimarul a spus că deocamdată, nu se cunoaște suma exactă a pagubelor și nici costul lucrărilor ce urmează a fi efectuate. În total, patru persoane au decedat în urma exploziei produse într-un bloc cu 21 de etaje din sectorul Rîşcani al capitalei.

 

Trenul de pe cursa Chișinău-Iași va circula de două ori pe săptămînă, iar cel spre Odesa - de trei ori

„Calea Ferată din Moldova” a anunțat modificări în orarul circulației trenurilor. Astfel, începînd cu această săptămînă, trenul de pe cursa Chișinău – Iași va circula doar în zilele de sîmbătă și duminică. Totodată, trenul spre Odesa va porni din Chișinău de trei ori pe săptămînă, în zilele de vineri, sîmbătă și duminică, în loc de șapte cum a fost în perioada estivală.

 

Sediul Institutului Național al Justiției a fost renovat

Clădirea Institutului Național al Justiției din Moldova (INJ) a fost renovată. Lucrările au costat 500 mii USD, dintre care 270 de mii USD au fost alocate de Guvernul SUA și restul banilor - de INJ. Reparaţia a demarat în anul 2017 și a durat aproape un an. După renovare, INJ dispune de spații multifuncționale dotate cu echipament audio-vizual care permite înregistrarea simulărilor, pentru a fi analizate ulterior de audienți.

 

Unitățile de comerț ambulant care au funcționat în perioada estivală în capitală vor fi evacuate

Unitățile de comerț ambulant amplasate în municipiul Chișinău în sezonul estival urmează a fi evacuate pînă la 1 noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința serviciilor Primăriei capitalei. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a cerut să fie interzisă amplasarea gheretelor fără deținerea autorizației oficiale.

 

BNM va emite seturi de monetărie cu cele patru monede noi de 1, 2, 5 și 10 lei

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis emiterea seturilor de monetărie cu monedele de 1, 2, 5 și 10 lei, în scop de reprezentanță, numismatic sau în calitate de suvenir. Pe lîngă cele patru monede, prezentate pe avers și revers, setul conține o descriere a specificațiilor tehnice și a elementelor de siguranță, precum și legenda acestora în limbile română și engleză. Setul a fost elaborat cu ocazia evenimentului oficial din 28 februarie 2018, cînd a fost lansată o serie nouă de monede metalice de 1, 2, 5 și 10 lei.

 

În capitală a fost inaugurat un Monument al donatorilor

În 2017, în R.Moldova au fost realizate peste 30 de transplanturi de organe. Alte 38 de persoane stau în lista de așteptare pentru transplant renal și peste 60 de persoane pentru transplant de ficat. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, în contextul marcării Zilei Europene a Donării şi Transplantului. Cu această ocazie, în capitală a fost inaugurat un Monument al donatorilor.