REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 martie 2018)

Peste 3300 de moldoveni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul trecut

Circa 3360 de moldoveni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, cu 218 mai puţin decît în anul precedent. Datele au fost făcute publice joi, 15 martie, de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că prevenirea și controlul tuberculozei reprezintă una din problemele prioritare ale sistemului de sănătate, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes național. „Actualmente în țară derulează un Program național de control al tuberculozei 2016-2020 și care este orientat spre reducerea ponderii tuberculozei în R. Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient”, a subliniat ministrul. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, în 2016 au fost înregistrate 380 de decese din cauza tuberculozei.

 

Dosarul președintelui raionului Dubăsari a fost trimis în judecată

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmării penale și expedierea în judecată a dosarului în privința președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Demnitarul este acuzat de abuz de serviciu, cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, precum și neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu. Demnitarul a făcut declarații potrivit cărora nu își recunoaște vina și pledează nevinovat. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de pînă la 16 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de pînă la 15 ani.

 

Președintele RM va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din mai multe țări

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, la invitația președintelui azer Ilham Aliev, întreprinde o vizită în Republica Azerbaidjan pentru a participa la Forumul Internațional „VI Global Baku Forum 2018”. Potrivit Președintelui R. Moldova, la lucrările Forumului participă președinți, prim-miniștri, miniștri, foști șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, cunoscuți politicieni și persoane publice din peste 50 de țări. „Agenda de lucru a vizitei include o serie de întrevederi cu oficiali de rang înalt din mai multe țări, prezenți la eveniment. Îmi exprim convingerea că această vizită va contribui la consolidarea relațiilor de prietenie și intensificarea raporturilor comercial-economice dintre R. Moldova cu diverse state”, a scris Dodon.

 

R. Moldova şi Azerbaidjan au semnat un acord de cooperare în domeniul militar

Decretul de promulgare şi legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Azerbaidjan privind cooperarea în domeniul militar vor fi publicate în numărul din 16 martie, al Monitorului Oficial. Documentul instituie bazele dezvoltării de contacte bilaterale în domeniul militar, precum şi planificării pe termen lung şi identificării domeniilor de cooperare militară dintre statele părţi. Potrivit acordului, cooperarea între cele două ţări se va axa pe domenii ca politica de apărare şi planificarea apărării, activitatea tehnico-militară, instruirea personalului, activităţi sociale şi cultural-sportive în armată, desfăşurarea activităţilor comune în cadrul Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”, consultări pe problemele desfăşurării operaţiunilor de menţinere a păcii şi acordării ajutoarelor umanitare și altele.

 

Posturile vamale „Cosăuți” și „Soroca” și-au sistat activitatea

Posturile vamale de tip debarcader „Cosăuți” și „Soroca” și-au sistat activitatea joi, 15 martie, din cauza creșterii nivelului de apă în rîul Nistru. Purtătorul de cuvînt al Serviciului Vamal, Cristina Rău, a specificat că pe durata suspendării circulației prin cele două puncte de trecere, persoanele sînt îndemnate să opteze pentru alte posturi aflate în apropiere. „Este vorba de postul vamal „Otaci” (rutier), aflat în imediata vecinătate”, a spus Cristina Rău. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vor cădea ploi slabe. Ziua se vor înregistra pînă la 14 grade Celsius, iar noaptea pînă la 5 grade. Duminică, vremea se va răci.

 

O casă de cultură din stînga Nistrului va fi modernizată cu sprijinul UE

Peste 150 de mii de euro a acordat Uniunea Europeană pentru renovarea Casei de cultură din satul Carmanova din stînga Nistrului. Lucrările prevăd şi instalarea unui sistem de încălzire modern, care trebuie să fie finalizat pînă la începerea următorului sezon rece. „Clădirea a fost construită în anii 70 ai secolului trecut și de atunci nu a fost reparată niciodată. Sistemul de încălzire a fost distrus încă în anii 90. Pentru că regimul termic nu era respectat, în unele săli cădea tencuiala de pe pereți și tavan, iar tablourile, costumele și alte bunuri se deteriorau. Chiar și în asemenea condiții, zece colective își desfășurau activitatea neîntrerupt. Iarna încălzeam cu reșoul două încăperi, în care, conform unui grafic, desfăşuram activitățile”, a relatat Natalia Stoian, directorul instituției. Casa de cultură din Carmanova este unul dintre cele peste 80 de obiective de infrastructură renovate prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

Procurorii au cerut 6 ani de închisoare pentru Chiril Lucinschi

Procurorii au cerut, joi, 15 martie, instanței de judecată să-i aplice fostului deputat Chiril Lucinschi o pedeapsă de 6 ani de privațiune de libertate, precum și o amendă de 27 000 lei. În același timp avocații lui Lucinschi susțin că mai multe probe din dosar ar demonstra nevinovăția clientului lor. Lucinschi este tras la răspundere penală ”pentru spălare de bani și fals în declarația de avere”. Fostul deputat pledează nevinovat.