REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 ianuarie 2019)

Merele din R. Moldova au ajuns, fără taxe, în Rusia

Primele loturi de mere din R. Moldova au trecut cu succes granița Federației Ruse fără taxe vamale. Acest lucru a fost anunțat de consilierul președintelui în domeniul agroindustrial Ion Perju, în cadrul vizitei sale de lucru în nordul țării, unde reprezentantul șefului statului s-a întîlnit cu producătorii locali. Consilierul a mai spus că există informații eronate precum că acordurile moldo-ruse nu funcționează, prin urmare, Administrația Prezidențială depune eforturi pentru a informa antreprenorii.

 

Un nou punct de medicină urgentă a fost deschis în raionul Rezina

Un nou punct de asistență medicală de urgență a fost deschis în localitatea Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina. Astfel, a fost suplimentat numărul de echipe care deserveşte populaţia din această zonă. Aria de deservire a punctului de la Pripiceni-Răzeși cuprinde opt sate (Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Pereni, Peciște, Meșeni, Ignăței, Trifești și Gordinești), cu o populație de aproximativ zece mii de locuitori. Potrivit autorităţilor raionului Rezina, astfel, se va reduce timpul de ajungere la pacienți, prin micșorarea distanței parcurse de ambulanță.

 

Circa 40 de automobile noi au fost repartizate inspectoratelor de poliție teritoriale

Circa 40 de automobile noi au fost repartizate marți, 15 ianuarie, inspectoratelor de poliție teritoriale. Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a specificat că 25 dintre automobile sînt destinate grupelor operative, iar alte 14 sînt pentru transportarea persoanelor care se află în custodia poliției. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice, a menționat că mijloacele de transport sînt dotate cu sisteme de localizare GPS și vor putea fi monitorizate în regim online. Automobilele au fost achiziționate în contextul implementării Strategiei de Dezvoltare a Poliție pentru anii 2016-2020 și au un cost total de 19 mln de lei.

 

CNPF a retras licenta ASITO

Autoritatea de supraveghere a asigurărilor de la Chișinău (CNPF) a aprobat retragerea licenței de activitate pentru ASITO, urmare a solicitării benevole depuse de către asigurator în acest sens. Astfel, iși înceteaza activitatea cea mai veche companie de asigurare din R. Moldova, care timp de mai mulți ani a condus clasamentul societăților de profil și a consolidat conceptul de asigurare pe piață.

 

O cursă de zbor a fost anulată din cauza grevei din Germania

Cel puțin o cursă de zbor cu destinația Chișinău-Frankfurt a fost anulată pe Aeroportul Internaţional Chişinău, din cauza grevei personalului de securitate de la opt aeroporturi din Germania. Reprezentanta companiei Air-Moldova a declarat că pasagerii care urmau să zboare cu această cursă urmează să fie transportați mîine.

 

Proiectul „Livada Moldovei” organizează 30 de seminare informative

Cu suportul Asistenței Tehnice pentru Proiectul „Livada Moldovei” sînt organizate 30 de seminare informative în toate raioanele R. Moldova. În cadrul acestora vor fi prezentate oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” cum ar fi: finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură, arhitectură peisagistică și turism rural.

 

UE a anunţat noi burse pentru elevii din R. Moldova

UE a anunțat noi burse pentru elevii din R. Moldova care vor să participe la Școala Europeană a Parteneriatului Estic. Astfel, elevii cu vîrste între 16-17 ani, care doresc să-și aprofundeze cunoștințele despre Europa și Uniunea Europeană se pot înregistra începînd de acum și pînă pe 1 martie. Programul este finanțat de UE și va sprijini peste treizeci dintre cei mai buni elevi din șase țări care pot participa la acest proiect. Acestia vor putea obține Diplome de Bacalaoreat Internațional, care vor fi recunoscute peste hotare.

 

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la 169 de ani de la naştere

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost omagiat marți, 15 ianuarie, la Chişinău, la 169 de ani de la naştere. Evenimentul face parte din suita de acţiuni culturale, organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeaşi zi în R. Moldova. Cu această ocazie, în dimineaţa zilei, la bustul Luceafărului literaturii române de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” au depus flori Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, deputaţi, miniştri, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creaţiei eminesciene. Tot aici a avut loc un recital de poezie şi muzică, precum şi un moment de evocare a personalităţii poetului, susţinut de oameni de cultură şi artă.

 

Premierul cere mai multă responsabilitate în implementarea legii salarizării

Implementarea legii cu privire la salarizare, deficiențele sesizate și posibilitățile de înlăturare a acestora au fost examinate marți, 15 ianuarie, în cadrul unei ședințe prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit Ministerului Finanțelor, la o lună de la intrarea în vigoare a legii salarizării în sectorul bugetar, o mare parte din bugetari și-au ridicat salariile, alții urmează să le primească pe parcursul acestei săptămîni, iar circa 10% din instituții vor achita salariile pe parcursul săptămînii viitoare. Premierul a precizat că aprobarea și implementarea acestei legi a fost posibilă datorită creșterii încasărilor la bugetul statului. Premierul a făcut un apel către toate instituțiile din subordine să dea dovadă de mai multă responsabilitate și mobilizare.