REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 februarie 2018)

A fost lansat un proiect transfrontalier de dezvoltare a agriculturii inovatoare

”Reţeaua transfrontalieră pentru agricultură inovatoare” este genericul Proiectului prezentat joi, 15 februarie, la Sîngerei. Documentul este un parteneriat al Asociaţiei obşteşti “Cutezătorul” din raionul Teleneşti şi Euroregiunii “Nistru” din oraşul Vinnytsya (Ucraina). Proiectul, cu o perioadă de implementare de 12 luni, are scopul să creeze o reţea transfrontalieră pentru dezvoltarea agriculturii inovatoare ce ar asigura creşterea valorii adăugate a sectorului, prin realizarea unor cercetări care ar permite introducerea de noi tipuri de culturi. Acestea trebuie să corespundă condiţiilor climaterice din zonele de nord şi centru ale R. Moldova şi regiunea Vinnytsya. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Programului de cooperare teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC). Valoarea proiectului constituie 297 mii de euro, din care 90% este finanțarea UE, iar restul – contribuţia partenerilor.

 

PSRM a înaintat o moţiune simplă împotriva ministrului Economiei

Fracțiunea Partidului Socialiştilor din Moldova a înaintat, joi, 15 februarie, în Parlament, prima moțiune simplă din anul 2018. Deputaţii s-au arătat nemulţumiţi de activitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii, condus de Chiril Gaburici.

Potrivit deputatului PSRM Vasile Bolea, instituţia statului face jocuri politice, iar situaţia în domeniu este una dezastruoasă. “Anul 2017 a devenit anul eșecului economic pentru R. Moldova, din cauza politicii de supraimpozitare a investițiilor capitale. Oamenii care au riscat și au inițiat afaceri în Moldova așteaptă măsuri pe termen lung, dar nu promisiuni electorale. Rezultatele economice din 2017 și perspectivele pentru acest an arată că Ministerul Economiei nu este interesat de ceea ce se întîmplă în economia Moldovei”, a spus Bolea. Moțiunea a fost semnată de 24 de deputați socialiști, iar Parlamentul urmează să decidă cînd aceasta va fi examinată.

 

Consiliul Municipal Bălți a aprobat demisia lui Renato Usatîi

Consiliul Municipal Bălți a aprobat joi, 15 februarie, demisia lui Renato Usatîi. Cererea lui Usatîi a fost depusă pe data de 13 februarie, după ce el și-a anunțat intenția de a pleca din funcție în transmisiune directă la TV. Secretarul consiliul urmează să înștiințeze Comisia Electorală Centrală despre decizia autorității locale. Usatîi a declarat, în emisie directă că „la Bălți trebuie un gospodar la fața locului”. „Eu nu pot să mă întorc acasă nici azi, nici în zilele sau săptămînele următoare”, a spus liderul Usatîi. Alegerile anticipate de la Bălți vor avea loc pe 20 mai. Potrivit lui Usatîi, candidatul PN la scrutinul local va fi Nicolae Grigorișin, care ocupă funcția de primar interimar.

 

Parlamentul a respins audierea Guvernului în două chestiuni importante

Majoritatea parlamentară a respins joi, 15 februarie, includerea pe ordinea de zi a audierilor Guvernului privind concesionarea Aeroportului Internaţional şi construcţia a şase hidrocentrale pe Nistru. Inițiativele au parvenit din partea fracțiunii Partidului Liberal Democrat, însă nu au întrunit numărul necesar de voturi.

 

Ministrul de externe a discutat cu Secretarul General al SEAE

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut la Bruxelles o întrevedere cu Helga Schmid, Secretar General al Serviciului European de Acţiune Externă al UE. În cadrul discuţiei oficialii au trecut în revistă prioritățile agendei de reforme implementate de autoritățile moldovenești în baza Acordului de Asociere între R. Moldova şi Uniunea Europeană. Oficialul moldovean s-a referit în mod special la conceptul reformei justiției prezentat recent la Chișinău. La fel au fost menționate eforturile privind asigurarea funcționalității instituțiilor responsabile de asigurarea integrității funcționarilor și demnitarilor publici.

 

A fost lansată o campanie pentru copiii transnistreni

Biroul politici de reintegrare a lansat joi, 15 februarie, campania „O carte pentru educația ta” cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”, care își propune să vină în sprijinul elevilor și altor copii din stînga Nistrului. Campania va dura pînă la sfîrșitul lunii martie 2018. Astfel, doritorii de a susține copiii de la școlile moldoveneşti din stînga Nistrului sînt invitați să contribuie cu donații de cărți, manuale și alte materiale didactice. Acțiunea vine întru implementarea prevederilor pct.6 din Decizia protocolară „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină” din 25 noiembrie 2017, semnată de către reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. Documentul prevede posibilitatea aprovizionării acestor instituții de învățămînt cu manuale, materiale didactice și alte mijloace necesare pentru desfășurarea calitativă a procesului educațional.

 

Directorul Vămii s-a întîlnit cu noul șef al Oficiului EUBAM la Chișinău

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, s-a întîlnit cu noul șef al Oficiului EUBAM la Chișinău, Anssi Kartila. În cadrul discuției Anssi Kartila a afirmat că va depune eforturi, împreună cu toată echipa, pentru a eficientiza cooperarea cu Serviciul Vamal în domeniile de interes comun, dar și pentru a identifica noi oportunități de interacțiune. Serviciul Vamal beneficiază de asistența EUBAM începînd cu anul 2005. În toată această perioadă, Misiunea a acordat autorității vamale suport metodologic în implementarea prevederilor stipulate în Acordul de Asociere RM-UE. Tot cu suportul experților EUBAM, a fost elaborat și proiectul noului Cod Vamal, ajustat la cel al Uniunii Europene. Noul șef al Oficiului EUBAM la Chișinău, Anssi Kartila, are o experiență de peste 20 de ani în cadrul administrației vamale din Finlanda.

 

Curtea Constituţională a validat mandatul unui deputat

Curtea Constituțională a validat joi, 15 februarie, mandatul de deputat al lui Sergiu Ceauș, ales pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acesta va ocupa fotoliul rămas vacant după plecarea din Legislativ a lui Iurie Leancă. Fotoliul vacant urma să fie ocupat conform listei de Nicolae Fachira, acesta însă a refuzat mandatul. Sergiu Ceauș este absolvent al Facultăţii de Drept Economic şi a activat ca jurist la BNM, la Asociaţia Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate Publică și a fost șef al Aparatului președintelui Consiliului Municipal Chișinău.

 

Reprezentanții politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au semnat un protocol

Reprezentanții politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au semnat joi, 15 februarie, un protocol privind instituirea unor mecanisme de conlucrare în domeniul controlului veterinar și fito-sanitar pentru asigurarea securității alimentare. Anunțul a fost făcut de către reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev, în urma unei întrevederi la Chișinău. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că, în cadrul întîlnirii, s-a discutat despre implementarea deciziilor protocolare semnate în noiembrie 2017. „Am trecut în revistă realizările privind implementarea prevederilor din protocoalele semnate anterior și am stabilit că în privința a trei dintre cele cinci documente au fost înregistrate evoluții pozitive. Alte două subiecte, privind accesul agricultorilor la terenurile din regiune și restabilirea legăturii telefonice, sînt în procesul de lucru”, a spus Lesnic. Reprezentantul politic al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a menționat că, tot astăzi, s-a decis că săptămîna viitoare va avea loc o ședință cu membrii grupurilor de lucru pe domeniul transporturilor, ulterior va fi organizată și o ședință comună a tuturor șefilor grupurilor sectoriale. 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59