REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 noiembrie 2019)

Olga Bordeianu a fost aleasă în funcția de director general al Companiei „Teleradio Moldova”

Olga Bordeianu a fost realeasă în funcția de director general al Companiei „Teleradio Moldova”. Decizia a fost luată joi, 14 noiembrie, cu votul a șapte din cei opt membri ai Consiliului de Supraveghere al instituției.  La concurs și-au depus dosarele de participare trei persoane. Acestea sunt Ion Terguţă, Cornelia Stefoglu și Olga Bordeianu.  

 

R. Moldova are un nou Guvern

Parlamentul a acordat astăzi vot de încredere Cabinetului de miniştri condus de candidatul desemnat de şeful statului, Ion Chicu. Guvernul este unul minoritar şi a fost instaurat cu votul deputaţilor PSRM şi PD. Legislatorii din Blocul ACUM au părăsit sala de şedinţe, iar cei din Partidul ŞOR s-au abţinut de la vot. Ion Chicu a menţionat în faţa deputaţilor că Guvernul minoritar pe care urmează să-l conducă va avea mandatul pînă la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Printre priorităţile enunţate de Chicu se numără reformarea justiţiei, resuscitarea administraţiei publice locale, intensificarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare şi respectarea angajamentelor asumate de R. Moldova pînă în prezent.

 

Un nou proiect de circa 27 de milioane de dolari va fi lansat cu sprijinul IFAD

R. Moldova va primi de la Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) aproximativ 27 de milioane de dolari. Dintre aceștia, șase milioane sînt sub formă de grant, pentru implementarea unui nou proiect. Într-un comunicat de presă al ministerului economiei se menționează că proiectul va acorda finanțare fermierilor mici și mijlocii pentru acces la sistemele de irigare și reabilitarea infrastructurii de acces către terenurile agricole. Proiectul va susține constituirea unor grupuri de producători agricoli prin finanțarea sub-proiectelor de creare a infrastructurii de realizare a producției agricole.

 

Circa 500 de copii din R. Moldova suferă de diabet zaharat

Numărul îmbolnăvirilor cu diabet în rîndul copiilor s-a dublat în ultimii ani, în 2019 la evidența specialiștilor fiind circa 500 de minori. Boala face ravagii şi în rîndul maturilor, iar fiecare al treizecilea moldovean are diabet. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. Şeful secției endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, Andrian Chiriac, a menţionat că numărul îmbolnăvirilor în rîndul copiilor s-a dublat, de la începutul lui 2019 fiind deja depistate 71 de cazuri.

 

Trei polițiști au fost reținuți de ofițerii CNA după ce au pretins mită

Doi agenți de patrulare şi un ofițer al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de Poliţie Orhei au fost reținuți de ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie /CNA/ şi procurorii anticorupție pentru corupere pasivă. Potrivit datelor CNA, oamenii legii ar fi pretins şi primit în două tranșe, suma de 5000 de lei pentru a nu documenta faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate. Bănuiții riscă pînă la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice.

 

Procurorii au aplicat sechestru în sumă de peste 3.000.000 lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță admiterea de către instanța de judecată a demersurilor procurorilor de aplicare a sechestrului pe mai multe bunuri, în sumă de peste 3.000.000 lei, în cazul licitației și achizițiilor efectuate pentru Parcul Urban de Autobuze din Chișinău. Sechestrul a fost aplicat asupra bunurilor mobile și imobile (automobile de lux, apartamente), care aparțin bănuiților în cauza penală privind licitația în dosarul achiziționării unui număr de 31 de autobuze.

 

În R. Moldova va fi creat un Consiliu de experți privind reforma justiției

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a dispus crearea unui Consiliu consultativ de experți privind reforma sistemului justiției. Decretul șefului statului care prevede acest lucru a intrat deja în vigoare, după ce miercuri, 13 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial. Consiliul va fi alcătuit din 13 experți și va activa pe lîngă președintele R. Moldova. Membrii Consiliului vor avea rolul de a evalua conceptul de reformă a justiției și de a elabora propuneri și recomandări privind ajustarea acestuia la standardele internaționale.

 

Noi demisii la Guvernul în exercițiu

Cabinetul de miniștri în exercițiu a votat joi, 14 noiembrie, eliberarea din funcție a lui Andrei Spînu din funcția de secretar general al Guvernului, în baza cererii de demisie. Tot astăzi, au demisionat și doi secretari de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloh și Ion Dodon.