REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 noiembrie 2018)

CSJ a pronunțat verdictul final în dosarul Platon

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 14 noiembrie, verdictul final în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare a lui Veaceslav Platon. Ședința de la CSJ a avut loc fără citarea și prezența părților. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

 

SIS susține că a destructurat o formaţiune paramilitară

Ofițerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) au destructurat o formaţiune paramilitară, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic. Gruparea a fost monitorizată de peste un an de zile, fiind stabilite conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari şi entități paramilitare din regiunea de est a Ucrainei. Pe acest caz, descinderile au avut loc concomitent în 13 locaţii din raza municipiului Chişinău. În cadrul acestora au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, aruncătoare de grenade și cartuşe.

 

755 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima Casă”

Un număr de 755 de persoane și-au procurat propria locuință în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă”. Alți 21 beneficiari sînt în așteptarea semnării contractelor de credit, iar 60 de cereri urmează să fie analizate de specialiști. Astfel, din totalul celor 836 de solicitanți eligibili, 607 sînt familii tinere, iar 229 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a celor care au solicitat credite este de 31 de ani. Potrivit datelor Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 353 mln de lei.

 

Autoritățile au prezentat o parte din sistemul de irigare instalat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”

Autoritățile municipale au prezentat miercuri, 14 noiembrie, o parte din sistemul de irigare instalat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din capitală. Purtătorul de cuvînt al primăriei capitalei, Vadim Brînzaniuc, a specificat că lucrările de instalare a sistemului de irigare vor fi realizate pînă la mijlocul lunii decembrie a anului curent. „Costul total al proiectului este 3,5 milioane de lei, sursele financiare fiind prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2018. Tot astăzi, au fost prezentate mai multe aspiratoare pentru adunarea frunzelor și cîteva exemplare de tehnică pentru sădirea copacilor”, a spus Brînzaniuc.

 

Producătorii din R. Moldova vor putea exporta semințe pe piața UE

Producătorii de semințe din R. Moldova își vor putea exporta produsele pe piața Uniunii Europene. Decizia respectivă, adoptată de Parlamentul European, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la începutul acestei săptămîni și va intra în vigoare în luna decembrie curent. Anunțul a fost făcut miercuri, 14 noiembrie, de directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Gheorghe Gaberi. În prezent, R. Moldova poate exporta în UE material săditor pomicol.

 

Circa 2300 de camere video vor fi instalate în secțiile de votare

Circa 2300 de camere video urmează a fi instalate în secțiile de votare la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat miercuri, 14 noiembrie, proiectul caietului de sarcini, care va fi utilizat pentru procedura de achiziție a echipamentului tehnic. Președintele CEC, Alina Russu, a specificat că actualul caiet de sarcini conține caracteristicile tehnice ale dispozitivelor. „Camerele vor fi montate în fiecare secție de votare. Acestea vor înregistra procesul de vot și procedura de numărare a buletinelor. Dispozitivele tehnice vor avea încorporat un microfon, fapt care va permite și înregistrarea audio”, a spus Russu.

 

350 mln de lei vor fi alocate suplimentar pentru repararea drumurilor

La solicitarea autorităților publice locale, în acest an, vor fi efectuate lucrări suplimentare de reparație a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, în valoare de 350 milioane de lei. Banii vor fi alocați din bugetul de stat pentru anul curent. Decizia a fost aprobată miercuri, 14 noiembrie, la ședința Consiliului fondului rutier, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. „În cadrul vizitelor guvernului în teritoriu, recepționăm tot mai multe solicitări privind construcția sau reabilitarea drumurilor. Dezvoltarea infrastructurii este direct proporțională cu posibilitățile financiare. E important să cheltuim banii eficient, iar investițiile în infrastructură sînt vitale. Vom continua programul „Drumuri bune” și în 2019”, a subliniat Pavel Filip.

 

Numărul bolnavilor de diabet zaharat a crescut în R. Moldova

Numărul bolnavilor de diabet zaharat este în creștere în R. Moldova. Astfel, în anul 2017 au fost luați în evidență peste 104 mii de pacienți, cu 8 mii mai mult decît în anul precedent. Totodată, 400 de persoane și-au pierdut viața anul trecut din cauza maladiei. Cifrele au fost prezentate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Silvia Radu în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care este marcată la 14 noiembrie. Radu a declarat la o conferință de presă că diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai stringente probleme ale sec. XXI, fiind o povară pentru sistemul de sănătate.