REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 martie 2019)

Curtea Constituţională a confirmat rezultatele referendumului consultativ

Magistraţii Curţii Constituţionale au confirmat joi, 14 martie, rezultatele referendumului consultativ din 24 februarie. Potrivit datelor confirmate de CCM, la întrebarea „Sînteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, 744529 de alegători au votat Pro, iar 266188 - Contra. Pentru întrebarea „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” şi-au exprimat opţiunea mai puţini alegători, circa 1143397, dintre care - 808206 s-au declarat Pro, iar 202497 - Contra.

 

Doi jurnaliști greci au fost reținuți la Aeroportul Chișinău

Doi jurnaliști din Grecia au fost reținuți, miercuri seara, de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău. Aceștia au fost anunțați de polițiști că nu le este permis accesul în țara noastră, întrucît nu au acreditare pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică. Cei doi au fost eliberați abia după implicarea Ambasadorului Greciei în R. Moldova, cu sediul la Kiev.

 

Peste 1 miliard 24 milioane de lei vor fi alocați pentru drumuri

Peste 1 miliard 24 milioane de lei vor fi repartizați în anul curent din fondul rutier pentru întreținerea de rutină a drumurilor publice naționale, precum și pentru executarea lucrărilor de reparație. Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier în anul 2019 a fost aprobat în cadrul ședinței Consiliului Fondului Rutier, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Cea mai mare parte din sumă - 498 milioane de lei vor fi utilizate pentru întreținerea drumurilor, iar 333 milioane de lei vor fi direcționate pentru efectuarea lucrărilor de reparație.

 

Asociația Națională a Apicultorilor organizează Forumul Național Apicol

Asociația Națională a Apicultorilor din R. Moldova organizează cea de-a III-a ediție a Forumului Național Apicol. Forumul se va desfășura la data de 16 martie în incinta Casei Vinului și este organizat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. La eveniment urmează să participe circa 200 de apicultori din toate regiunile R. Moldova. Participanții la conferință vor discuta în special despre tehnologiile noi de producere a mierii, precum și despre posibilitățile de export și penetrare a noilor piețe.

 

Circa 610 mii de pensionari vor primi un ajutor de Paşti

Decretul de promulgare şi legea cu privire la acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat vor fi publicate vineri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Modificările legislaţiei au fost operate prin asumarea răspunderii de către executiv. Astfel, conform deciziei guvernului, cîte 600 de lei de Paști – ajutor din partea statului, vor primi beneficiarii de toate tipurile de pensii stabilite pînă la 1 aprilie 2019, ale căror mărime nu depăşeşte 2000 lei, precum și beneficiarii de alocații sociale de stat. Excepție fac beneficiarii de alocație pentru îngrijire, însoțire și supraveghere.

 

Oamenii de creaţie decorați cu „Ordinul Republicii” vor primi o alocaţie lunară de 500 de lei

Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea articolului 225 din legea cu privire la oamenii de creație și la uniunile de creație vor fi publicate vineri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor modificări ale legislaţiei care vor întra de mîine în vigoare, beneficiarii de indemnizație de merit, decorați cu „Ordinul Republicii”, cetățeni ai R. Moldova, domiciliați pe teritoriul R. Moldova, care și-au stabilit dreptul la pensie sau alocație socială de stat într-un alt stat, au dreptul la alocație lunară nominală de stat în mărime de 500 de lei.

 

Încă 130 de hectare de vegetație au fost cuprinse de flăcări

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați să intervină în 53 cazuri de stingere a focarelor de iarbă uscată. Peste 130 de hectare de teren din întreaga țară au fost cuprinse de flăcări. Potrivit datelor oferite de IGSU, cele mai multe focare de ardere au fost înregistrate în partea centrală a țării. Astfel, pompierii au stins 20 de ha de vegetație în raionul Anenii Noi, 10 hala Hîncești, dar și 7 hala Strășeni. Totodată incendeiile de vegetație au fost înregistrate la Căușeni, Telenești, Ungheni și Orhei.

 

Un centru pentru copiii în dificultate va fi deschis la Ceadîr-Lunga

Un Centru de plasament temporar pentru copiii ajunşi în dificultate va fi deschis la Ceadîr-Lunga, în urma unui parteneriat dintre administraţia locală, o organizaţie neguvernamentală, cu susţinerea donatorilor externi. Programul Centrului prevede pentru beneficiari cazare de la o lună şi pînă la jumătate de an. În această perioadă, serviciile de asistenţă socială împreună cu poliţia vor căuta soluţii pentru fiecare copil în parte, inclusiv loc de trai. Proiectul este realizat din mijloacele acordate de Uniunea Europeană.

 

Un bărbat din Ialoveni a fost reținut pentru că a șantajat o cetățeană a Germaniei

Un bărbat de 43 de ani din Ialoveni a fost reținut după ce, la începutul lunii martie, la poliție a fost depusă o plîngere din partea unei cetățene a Germaniei, de 38 de ani. Femeia a comunicat că este șantajată de către bărbat, pe care l-a cunoscut prin intermediul rețelelor sociale. Procuratura recizează că femeia a stabilit o legătură virtuală cu bărbatul. În urma schimbului de mesaje, acesta a obținut încrederea ei și a convins-o să-i transmită imagini cu caracter intim. Ulterior, a început să o șantajeze, amenințînd-o că va posta pe rețelele sociale imaginile obținute. Ca să nu o facă, i-a cerut 600 de euro. Bănuitul riscă pînă la șapte ani de închisoare.