REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 martie 2018)

Mai mulți diplomați au deplîns situația presei din R. Moldova

Situaţia actuală din R. Moldova lipseşte presa de resurse financiare pentru supravieţuire. O declarație în acest sens a făcut ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, la un forum consacrat presei, organizat la Chişinău. ”O societate fără jurnalişti este ca un ziar fără litere”, a spus ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. UE este unul din partenerii externi ai R. Moldova care de-a lungul anilor a insistat pe libera exprimare a jurnaliştilor şi a condamnat de fiecare dată implicarea politicului în activitatea instituţiilor de presă, scrie. ”Cu atît mai necesară este independenţa presei, cu cît R. Moldova se află în pragul a două scrutine: anticipatele pentru şefia Chişinăului şi parlamentarele aşteptate la toamnă”, a observat Michalko. Ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Julia Monar, a declarat că autorităţile moldovene ar trebui să depună mai mult efort pentru a scoate de sub control politic Consiliul Coordonator al Audiovizualului, ”instituţie a cărei menire e să protejeze spaţiul informaţional inclusiv de propaganda internă, tot mai vizibilă în ultima perioadă”.

 

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a avertizat public 12 posturi de radio

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a avertizat 12 posturi de radio ”pentru nerespectarea Codului Audiovizualului în partea ce ţine de produsul autohton”. Potrivit legii, cel puţin şase ore din produsul autohton trebuie să fie difuzat în ore de maximă audienţă, dintre care cel puţin patru ore – în limba română. Pentru nerespectarea Codului Audiovizualului au fost avertizate posturile „Radio 21”, „Hit FM”, „Radio 7”, „Kiss FM”, „Aquarelle FM”, „Retro FM”, „Radio Alla”, „Univers FM”, „Radio Chişinău”, „Radio Zum”, „Radio 911” şi „Datina FM”. Preşedintele CCA, Dragoş Vicol, a spus că reglementările cu privire la volumul produsului autohton au fost publicate în Monitorul Oficial în luna aprilie anul trecut şi au intrat în vigoare în octombrie. Astfel, în opinia sa, radiodifuzorii au avut timp suficient să se conformeze acestor cerinţe.

 

Președintele R. Moldova a vizitat localitățile care vor beneficia de complexe sportive

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a vizitat localitățile Congaz și Copceac din UTA Găgăuzia, precum și localitatea Băcioi din mun. Chișinău. Satele respective fac parte din lista primelor zece localități din țară, beneficiare de complexe sportive în cadrul Programului național de reabilitare a infrastructurii sportive. Complexele sportive vor include terenuri de fotbal, baschet, volei, fitness, teren de joacă pentru copii, spațiu de odihnă pentru adulți, ș.a. ”Practicarea modului sănătos de viață, a sportului în masă, trebuie să devină o prioritate pentru R. Moldova, iar pentru realizarea acestui obiectiv, vom depune și în continuare toate eforturile necesare”, a menționat Igor Dodon. În toamna anului trecut a fost lansat un Proiect național de construcție a 300 de complexe sportive în localitățile din R. Moldova, preponderent în cele din mediul rural. Pe parcursul anului 2018, se planifică inițierea lucrărilor de construcție a circa 100 de terenuri sportive. Programul respectiv se desfășoară sub egida Președintelui R. Moldova, în cadrul Campaniei Naționale ”Iubesc Moldova”.

 

Union Fenosa a extins termenul de prezentare a ofertelor pentru noile contracte

Grupul Gaz Union Fenosa a extins termenul de prezentare a ofertelor pentru noile contracte de achiziție a energiei electrice, în condițiile în care a primit doar o singură ofertă de furnizare a energiei, iar o companie a solicitat extinderea cu o zi a licitației. Procesul de solicitări de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019 a fost demarat la sfîrșitul lunii ianuarie a acestui an. Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a expediat solicitări de recepţionare a ofertelor pentru procurarea energiei electrice la 20 furnizori de energie electrică și traideri din R. Moldova, Ucraina și România. Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru consumatorii finali, cu un număr de peste 700 mii de clienți.

 

UE va finanța un proiect cinematografic pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului

“Filme peste Nistru” este genericul unui proiect de producţie de documentare care se va desfăşura în această primăvară. Participanţii, de pe ambele maluri ale Nistrului, se pot înscrie pînă pe data de 25 martie. În cadrul proiectului vor fi selectaţi 16 tineri cu vîrsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani, din dreapta şi din stînga rîului Nistru, care vor avea posibilitatea să participe în perioada 11-14 aprilie la un atelier de lucru inedit. Proiectul „Filme peste Nistru” este realizat de OWH Studio în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală „Apriori” din orașul Tiraspol, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

În Chișinău s-au desfășurat exerciţii antitero de amploare

Angajaţi ai Inspectoratul General al Poliției (IGP) în colaborare cu poliţişti din Polonia și Franţa au participat, miercuri, 14 martie, la un exerciţiu antitero. Evenimentul a fost finanţat de Uniunea Europeană a durat toată ziua. Potrivit şefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, exerciţiul tactic a prevăzut “simularea unui atac terorist în timpul unui meci de fotbal”. Scopul exercițiului a fost pregătirea și antrenarea în comun a subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Departamentul Trupelor de Carabinieri), pentru a asigura o bună aplicare a mijloacelor de intervenție și tacticilor de acțiune. În cadrul exercițiului au fost simulate și situaţii de luare de ostatici. Forţele de ordine au solicitat cetăţenilor aflaţi în apropierea zonei de desfăşurare a exerciţiului să nu intre în panică.