REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 mai 2018)

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional un articol din Codul Penal

Luni, 14 mai, Curtea Constituțională a declarant neconstituțional, pe motiv de imprecizie și neclaritate, – un articol din Codul Penal privind confecționarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor de importanță deosebită false. Curtea a considerat că aceste prevederi sînt formulate de o manieră imprecisă și neclară. Prin urmare, ele nu îndeplinesc standardul calității legii penale, fiind contrare articolelor 1 alin. (3) și 22, coroborate cu articolul 23 alin. (2) din Constituţie. Potrivit Curții, norma contestată ”îi acordă o marjă largă de discreție instanței de judecată, fapt care generează existența hotărîrilor judecătorești cu interpretări diametral opuse”. CC consideră că judecătorul însuși se află în dificultate, fiind pus în situația de a alege între mai multe variante posibile, în lipsa redării clare a normei și, implicit, a regimului sancționator aplicabil.

 

Vama a încasat peste 400 de milioane de lei

Pe parcursul săptămînii trecute veniturile încasate la Bugetul de Stat de către Serviciul Vamal au constituit 408,1 milioane lei, fiind perfectate per total 7 717 declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale în perioada vizată au fost relevate 79 de tentative de încălcare a legislației vamale. Totodată au fost întocmite 35 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 105 113 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 88 281 traversări. Cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 17 831 și respectiv 12 713 traversări.

 

Situația infracțională din stînga Nistrului a escaladat

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele de Est ale R. Moldova au fost înregistrate 195 de crime și infracțiuni, ceea ce constituie cu circa 50 mai mult decît săptămînile anterioare. Potrivit așa-numitului minister de interne din Tiraspol, în 142 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Astfel, a fost comis un omor, un jaf, au fost înregistrate 40 de furturi, 8 cazuri de comercializare a drogurilor și 9 infracțiuni economice. Colaboratorii miliției au reținut 22 de infractori anunțați în căutare. În aceiași perioadă pe drumurile transnistrene au avut loc 35 de accidente rutiere, iar 20 de șoferi au fost reținuți în stare de ebrietate. Tot pe parcursul săptămînii trecute două persoane și-au pierdut viața în incendii.

 

Mai mulți medici şi farmacişti vor ajunge pe banca acuzaţilor

Dosarele în privința a trei companii farmaceutice și nouă medici suspectaţi de promovarea ilegală a unor medicamente au fost finalizate şi transmise spre examinare instanţelor de judecată. Anunţul a fost făcut luni, 14 mai, de Procuratura Anticorupție care a specificat că angajaţii din sănătate sînt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi extorcare de bani. Anastasia Mihălceanu, purtătorul de cuvînt al Procuraturii Anticorupție, a specificat că angajaţii din sistemul de sănătate sînt învinuiți de punerea în aplicare a unei scheme coruptibile, prin care agenţii de vînzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din instituţiile medico-sanitare să le promoveze produsele. Conform sursei citate, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din instituţiile medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor.

 

Majoritatea ar opta pentru reintroducerea uniformelor școlare

Peste 80% dintre respondenții unui sondaj de opinie susțin introducerea uniformelor școlare. Anunțul a fost făcut luni, 14 mai, de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, într-o conferință de presă. Cercetarea a fost realizată de către specialiștii ministerului. „Rezultatele studiului reprezintă opinia societății. În cadrul acestuia au fost intervievate persoane cu vîrstele cuprinse între 7 și 74 de ani. Totuși, 55% dintre acestea sînt copii, iar 45% - adulți. Am ales această proporție deoarece este necesar să cunoaștem opinia beneficiarilor acestor uniforme. Datele sondajului arată că peste 60% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea uniformei este importantă și foarte importantă”, a spus Babuc. Potrivit studiului, aproximativ 78% din respondenți susțin că un avantaj al introducerii uniformei școlare ar fi că elevii se vor simți egali, iar aproape 17% consideră că prin introducerea acesteia, școlarii vor fi lipsiți de personalitate.

 

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, efectuează o vizită oficială în Ţările Baltice

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, efectuează, în perioada 14-19 mai, o vizită oficială în Ţările Baltice. Din delegaţia R. Moldova mai fac parte secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperării internaţionale, Dumitru Mînzărari, şi reprezentantul militar al ţării noastre la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa din Belgia, maiorul Radu Cîşleanu. Programul vizitei cuprinde întrevederi cu Ministrul Apărării al Estoniei, Jüri Luik, omologul letonian, Raimonds Bergmanis, şi cel lituanian, Raimundas Karoblis. De asemenea, Eugen Sturza se va întîlni cu reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe şi ai comisiilor de apărare din legislativele celor trei ţări.