REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 iunie 2018)

În R. Moldova este marcată Ziua mondială a donatorului de sînge

Ziua mondială a donatorului de sînge este marcată joi, 14 iunie, în R. Moldova prin organizarea mai multor evenimente sociale. Totodată, campanii de donare a sîngelui sînt desfăşurate în Grădina Publică din capitală, la Cahul şi Bălţi. Scopul acestor acțiuni este de a sensibiliza societatea privind importanța donării de sînge voluntare, neremunerate și sistematice. Acțiunile au drept scop formarea unor parteneriate durabile cu autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale și reprezentanți ai comunității în susținerea efortului de promovare a donării de sînge.

 

Cel de-al optulea contingent de militari detașaţi în Kosovo a revenit acasă

Cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în Misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, a revenit joi, 14 iunie, la Chişinău. Contingentul, format din 40 de ofiţeri şi subofiţeri, a fost întîmpinat de conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale, militari şi rude, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul instituţiei. Aceştia au fost decoraţi cu diplome guvernamentale şi distincţii ale Armatei Naţionale. Pacificatorii moldoveni au făcut parte din Forţa Multinaţională de Menţinere a Păcii (KFOR) şi au fost dislocaţi în baza militară italiană CampVilaggio din localitatea Pech, Kosovo.

 

Autorul atacului tîlhăresc din capitală a fost condamnat la nouă ani

Autorul atacului tîlhăresc de la un schimb valutar, amplasat pe bulevardul Decebal din municipiul Chişinău, a fost condamnat la nouă ani şi cinci luni închisoare. Procuratura Generală a anunţat joi, 14 iunie, că tînărul, în vîrstă de 22 de ani, şi-a recunoscut vina, declarînd că avea nevoie de bani pentru necesităţi personale. Acesta nu avea un loc de muncă, iar anterior a mai fost în conflict cu legea, fiind judecat pentru comiterea unui jaf.

 

R. Moldova a ratificat Acordul cu Turcia privind protejarea reciprocă a investiţiilor

Decretul de promulgare, dar şi legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor vor fi publicate vineri, 15 iunie, în Monitorul Oficial și astfel vor intra în vigoare. Documentul a fost semnat la 16 decembrie 2016, la Istanbul, şi are drept scop promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, precum și stabilirea principiilor juridice de bază menite să fortifice relaţiile de prietenie între cele două state. Totodată, urmare a semnării Acordului de Liber Schimb între cele două ţări, la 11 septembrie 2014, ambele părţi au convenit asupra reînnoirii Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

 

În mai multe localități din ţară vor fi instalate corturi anticaniculă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU) va instala în mai multe localităţi din ţară corturi anticaniculă, unde oamenii vor putea veni pentru a bea apă și pentru a se proteja de soare în orele de vîrf. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Puşcaşu, a precizat că punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în cinci sectoare ale municipiului Chișinău, precum și la Bălți, Cahul și Comrat. „Corturile anticaniculă vor lucra zilnic de la ora 11.00 pînă la 18.00. În capitală acestea vor fi instalate la următoarele adrese: sectorul Botanica, în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”; sectorul Centru, în prejma „Pieții Centrale”; sectorul Rîșcani, în apropierea „Pieții Matei Basarab”; sectorul Ciocana, pe strada Ginta Latina 18 și sectorul Buiucani, pe strada Calea Ieșilor 1”, a spus Puşcaşu.

 

Autorizația de demolare a cinematografului „Gaudeamus” a fost suspendată

Valabilitatea autorizaţiei de desfiinţare a cinematografului „Gaudeamus” a fost suspendată. O dispoziţie în acest sens a fost semnată joi, 14 iunie, de viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu. Documentul a fost semnat după ce tot Nistor Grozavu a emis acum două zile o dispoziţie de sistare a lucrărilor de demolare a cinematografului. Decizia a fost luată după mai multe acţiuni de protest organizate de chişinăuieni. În documentul semnat nu sînt indicate motivele suspendării valabilităţii autorizației de demolare a cinematografului „Gaudeamus”.

 

Relaţiile bilaterale moldo-finlandeze au fost discutate la Chişinău

Relaţiile bilaterale şi de cooperare dintre R. Moldova şi Finlanda au fost discutate joi, 14 iunie, la Chişinău în cadrul unei întrevederi a șefului diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, cu ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Teamo Soini. După întrevedere cei doi diplomaţi au anunţat că relaţiile bilaterale între R. Moldova şi Finlanda sînt bune şi în viitor se va munci mai mult pe dimensiunea de cooperare economică. „În timpul discuţiilor, am reiterate priorităţile R. Moldova în procesul de cooperare cu Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, în contextul preluării preşedinţiei UE de către Finlanda. O atenţie specială am acordat-o contextului regional de securitate, dar şi procesului de reglementare a conflictului din raioanele de est”, a opinat Ulianovschi.