REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 iulie 2020)

CEC a extins termenul de prezentare a propunerilor pentru organizarea secțiilor de votare în străinătate

Comisia Electorală Centrală a extins, pînă la data de 1 august, termenul prin care organizațiile cetățenilor moldoveni din diasporă pot înainta propuneri pentru constituirea unor secții de votare în țara lor de reședință pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, "au fost recepționate mai multe demersuri în acest sens, care vor fi examinate la luarea deciziei de către Comisie cu privire la stabilirea numărului și locațiilor secțiilor de votare".

 

În spitalele din Chișinău se află 83 de bolnavi de coronavirus în stare gravă

În spitalele municipale din Chișinău se află 83 de bolnavi de coronavirus în stare gravă. Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința on-line a serviciilor primăriei că din cei 499 de bolnavi de COVID-19, 83 se află în stare gravă. Din cele 692 de paturi existente în spitalele subordonate municipalității Chișinău, 537 sînt ocupate. Potrivit oficialului, 3129 de persoane se află sub monitorizare la domiciliu prezentînd forme ușoare de COVID-19. Bucearschi a adăugat că de la începutul pandemiei, în Chișinău s-au înregistrat 6512 bolnavi, ceea ce înseamnă 33 la sută din totalul de îmbolnăviri din Republica Moldova.

 

Vinăriile din ţară se redeschid pentru turişti

Vinăriile din Republica Moldova au început să-și redeschidă ușile și să primească vizitatori. Reluarea activităţii se face cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță. Unele crame și-au adaptat meniul, altele au limitat numărul de oameni care se pot afla concomitent în același loc, pregătindu-se să ofere experiențe gastronomice inedite, tururi ghidate, excursii în grupuri mici de persoane și degustări de vinuri selecte. Pentru a vizita destinațiile oenoturistice din țară, în cadrul campaniei „ReVin cu drag”, Oficiul Național al Viei și Vinului a completat și actualizat Ghidul Oenoturistic al Moldovei cu noi destinații care așteaptă să ofere o experiență unică.

 

Primele şase locomotive noi din investiţia UE au sosit la Chişinău

Primele şase locomotive din cele 12, care fac parte dintr-un proiect de investiții finanțat de către UE, BERD și BEI, au ajuns marţi la Chişinău. Șeful statului, Igor Dodon a declarat că în premieră pentru toată perioada de independenţă a Republicii Moldova se fac astfel de investiţii în revigorarea parcului de tehnică şi restabilirea căii ferate din ţara noastră. Pentru achiziţionarea locomotivelor, în anul 2018, ÎS „Calea Ferată din Moldova” a semnat un contract cu compania „General Electric”, în valoare de 45 de milioane de euro.

 

Admiterea în colegii a demarat pe 13 iulie, iar în universități va începe pe 27 iulie

Pe 13 iulie, a fost lansat concursul de admitere în cele 91 de instituţii de învăţămînt profesional-tehnic, iar perioada de depunere a dosarelor va dura pînă la 31 iulie, în colegii şi Centre de excelenţă, şi pînă la 7 august – în şcoli profesionale. În ceea ce ţine de învăţămîntul superior, depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august. Anunţarea rezultatelor finale se va face pe 20 august.

 

Primăria capitalei va pașaportiza instituțiile școlare și preșcolare din subordine

Primăria municipiului Chișinău va pașaportiza instituțiile școlare și preșcolare din subordine. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că a dispus crearea unei comisii care va verifica modul în care au fost făcute reparațiile în instituțiile preșcolare de învățămînt din subordine. Potrivit lui, informațiile primite vor sta la baza “pașaportizării tuturor instituțiilor de învățămînt, pentru a vedea necesitatea pentru reparații”. Oficialul a anunțat că, pentru reparația instituțiilor educaționale, în acest an au fost alocate peste 100 milioane de lei.

 

Șoferul care a provocat un accident cu deces la Anenii Noi a fost condamnat la închisoare

Șoferul, care acum un an, a comis un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Acesta a fost luat sub strajă din sala de judecată. Tragedia a avut loc în noaptea de 28 mai 2019, pe traseul G106, cînd inculpatul se deplasa din direcția satului Mereni spre Maximovca, fiind în stare de ebrietate. La un moment dat, a ieșit pe contrasens, tamponînd frontal un automobil, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, șoferul mașinii BMW a fost spitalizat în stare gravă, iar pasagera acestuia, în vîrstă 26 de ani, a decedat pe loc.

 

În prima jumătate a anului, traficul aerian de pasageri a scăzut cu 62%

În primele sașe luni ale anului curent, pe cale aeriană au fost transportați aproape 507 mii de pasageri ceea ce constituie o descreștere de 62,3% față de perioada similară a anului 2019 cînd au fost transportați 1 343 938 pasageri. Datele au fost făcute publice de Autoritatea Aeronautică Civilă. Din luna martie, cînd au fost sistate toate zborurile regulate de pasageri, Aeroportul Internațional Chișinău a trecut în regim de lucru la comandă. În astfel de condiții, traficul aerian de pasageri a scăzut semnificativ. Numărul de pasageri transportați în perioada lunilor martie-iunie era de puțin peste 122 de mii de pasageri, ceea ce constituie o descreștere de 87,6% față de perioada similară a anului trecut.

 

Mai mulți agenți economici au fost amendați pentru depășirea adaosului comercial

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a efectuat, în perioada 1 martie-30 iunie, 1 556 verificări la unitățile de comercializare a produselor alimentare și farmacii/depozite farmaceutice. Ca urmare, au fost stabilite 179 cazuri de încălcare a prevederilor modului de formare a prețului prin depășirea adaosului comercial aplicat stabilit de legislația în vigoare. La 125 contribuabili controlul fiscal a fost definitivat, fiind stabilit venit ilicit obţinut ca rezultat al depăşirii adaosului comercial admisibil în sumă totală de 183 326 lei. Pentru încălcările depistate, suma venitului ilicit obținut este încasat la buget, inclusiv urmînd a fi aplicată amendă în mărime de 100% din suma venitului ilicit calculat.

 

Droguri în valoare de peste 2 milioane de lei, depistate de polițiști

Șapte bărbați, originari din raionul Drochia, cu vîrstele cuprinse între 17 și 41 de ani, care au pus în aplicare o schema de introducere a drogurilor pe teritoriul unui penitenciar, au fost identificați și reținuți. În rezultatul perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori atît la domiciliile figuranților, cît și în automobilele acestora, au fost depistate și ridicate 15 kg de droguri de tip ,,Marijuana”. Valoarea drogurilor ridicate de forțele de ordine constituie circa 2 mln 250 mii lei. Indivizii au fost arestați pentru un termen de 30 de zile. Ei riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Un segment de cale ferată din sudul țării a fost inundată

În zona satului Crihana Veche, raionul Cahul, pe segmentul de cale ferată Cahul-Colibaşi, apele rîului Prut au acoperit în totalitate linia de cale ferată. Astfel, circulaţia trenurilor marfare pe acest segment a fost sistată. Aceasta va fi reluată imediat ce nivelul apelor nu va crea pericole şi nu va afecta circulaţia trenurilor în zona respectivă. Pînă la 17 iulie curent, în regiunea se sud a țării este în vigoare avertizarea hidrologică Cod Galben de inundații.