REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 ianuarie 2021)

Un fotbalist moldovean a fost titular al unei echipe de fotbal din Italia

Fotbalistul moldovean Daniel Dumbrăveanu a fost înmatriculat la clubul italian de fotbal Genoa și a fost titular în meciul cu Juventus Torino. Federația Moldovovenească de Fotbal a informat că jucătorul moldovean, Daniel Dumbrăveanu, 19 ani, a fost înmatriculat cla clubul Genoa, Italia, și a jucat în meciul contra Juventus Torino, din optimile de finală ale Cupei Italiei. Genoa a pierdut cu scorul de 2-3, după prelungiri. Dumbrăveanu a primit un cartonaș galben în minutul 29, iar în minutul 97 a fost înlocuit. Juventus a marcat golul decisiv deja după ce moldoveanul a părăsit terenul.

 

Un polițist din Anenii-Noi a fost reținut de CNA pentru mită

Un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Anenii-Noi a fost reținut de ofițerii CNA, după ce a fost denunțat de un bărbat de la care ar fi cerut 11 000 de lei pentru a-l ajuta să soluționeze un dosar de căutare. Potrivit CNA, omul legii ar fi susținut că are influență asupra unor responsabili ai Ministerului Afacerilor Interne, pe care i-ar putea determina să permită soției declarantului, anunțată în căutare, să intre nestingherit în țară. Pe numele omului legii a fost pornită o urmărire penală pentru trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la șapte ani de închisoare.

 

După sărbători, Spitalul de urgență este asaltat de pacienți

Centrul Național de Asistență Medicală de Urgență Primară a informat că în ultimele 48 de ore aproape patru mii de persoane au solicitat salvarea, iar cinci nașteri au avut loc înainte de a se ajunge la spital. Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească din municipiul Chișinău a informat că pe parcursul a ultimelor 48 de ore de activitate 3913 persoane au beneficiat de asistență medicală urgentă la etapa prespital. În instituțiile medicale spitalicești de pe teritoriul țării au fost transportați 1456 de pacienți dintre care 1247 adulți și 209 copii. De asemenea Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat cinci naşteri la etapa de prespital, care au decurs fără complicaţii.

 

Primăria Chișinău caută soluții pentru asigurarea cu transport a rutei nr. 178

Primăria municipiului Chișinău a luat act de suspendarea activității rutelor municipale de transport public, deservite de operatori privați, nr. 125 și nr. 178 și identifică soluții pentru depășirea problemei. Astfel, în rezultatul discuțiilor dintre Primăria Durlești, Direcţia generală transport public şi căi de comunicație și administratorul rutei nr. 125, agentul economic și-a reluat activitatea pe un traseu prescurtat. În urma modificărilor enunțate, începînd de săptămîna viitoare, DGTPCC va reorganiza ruta de autobuz nr. 11 pe str. Livezilor din or. Durlești, pentru a asigura cetățenii cu transport. De asemenea, APL Chișinău caută soluții pentru acoperirea cu transport a rutei nr. 178.

 

Pe drumurile din țară se circulă în condiții de iarnă

Administrația de Stat a Drumurilor anunță că starea părții carosabile în zona de Nord a țării este umedă, iar în zona de Sud și Centru - pe alocuri este înregistrat lunecuș. Pe parcursul nopții drumarii au intervenit cu 69 de utilaje. Potrivit datelor ASD, pe drumurile publice naționale au fost efectuate noaptea trecută lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. Procesul tehnologic a fost desfășurat cu utilizarea a 69 de utilaje speciale și implicarea a 154 de muncitori rutieri în municipiul Chișinău, Bălți, raioanele Sîngerei, Cahul, Cantemir, Taraclia, Căușeni, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, Dubăsari, Ocnița, Hîncești, Orhei, Rezina, Telenești, Drochia, Glodeni, Rîșcani, Florești, Soroca, Șoldănești, Călărași, Strășeni, Ungheni și UTA Găgăuzia.

 

Sportivele moldovene participă la un cantonament comun cu luptătoarele din România

Federația de Lupte din R. Moldova anunță că două sportive moldovene vor participa la cantonamentul de pregătire al lotului român de lupte feminine. Potrivit anunțului făcut de Federația de Lupte din R. Moldova, sportivele Irina Rîngaci, Mihaela Samoil și antrenorul Petru Chiperi, vor participa, în baza invitației Federației Române de Lupte, în perioada 12-30 ianuarie 2021, la cantonamentul de pregătire al lotului român de lupte feminine, din localitatea Piatra Arsă, România.

 

Nivelul de achitare a consumului de gaze naturale acoperă volumul furnizat

Volumul consumului de gaze naturale în luna decembrie anului 2020 a depășit consumul înregistrat în decembrie 2019. Serviciul relații publice al SA „Moldovagaz” a informat că în luna decmebrie a anului 2020 consumul de gaz metan a fost de 180,7 milioane de metri cubi, cu 16,2 % mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019. Potrivit informațiilor prezentate, consumatorii casnici au plătit, pînă la data de 31 decembrie 2020, 98,4% din sumele facturate, mai puțin cu 0,5 la sută decît în aceeași perioadă a anului 2019. În cazul persoanelor juridice ponderea transferurilor a fost de 99,5%, cu o creștere de 0,1 la sută.

 

Primăria mun. Chișinău a alocat 80 de milioane de lei pentru compensații la servicii comunale

10 000 de chișinăuieni vor primi compensații la serviciile comunale și resursele energetice. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că persoanele care au primit pînă în 2019 compensaţii la serviciile comunale și resursele energetice nu mai trebuie să trimită repetat cereri pentru a solicita acest serviciu. Numărul acestor persoane se ridică la zece mii. Ceban a specificat că persoanele defavorizate, care au domiciliul în Chișinău, vor beneficia de compensații de 40 % din costul facturii în sezonul încălzire 2020-2021. Oficialul a precizat că vor trebui să trimită cereri pentru solicitarea acestui serviciu doar persoanele care sînt introduse în 2021 în acest sistem de plăți.