REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 februarie 2018)

Deputații germani cer investigarea furtului din băncile moldovenești

Un grup de deputați din Bundestag au înmînat guvernului federal german un document despre ”furtul unui miliard de dolari din trei bănci din Moldova, precum și despre posibila participare a băncilor germane la schema de retragere a banilor din R. Moldova”. Ei sînt, de asemenea, interesați de posibila implicare în fraudă a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Apelul fracțiunii partidului „Stînga” (Die Linke) al Bundestagului către guvernul federal german a fost publicat pe site-ul parlamentului german. El se întitulează „Frauda financiară și prizonierii politici din R. Moldova”. În document, deputații se referă la evenimentele din R. Moldova de acum trei ani, cînd s-a aflat despre frauda din cele trei bănci din Moldova (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), de unde a fost retras peste un miliard de dolari. De asemenea, este menționat primul raport Kroll care descrie schema prin care au fost retrași acești bani cu ajutorul companiilor offshore.

 

Un medic a estorcat 7000 de lei de la un bolnav incurabil

Un medic din cadrul Institutului Oncologic a fost reţinut de ofiţerii anticorupţie după ce a estorcat 7000 de lei de la un bolnav. Purtătorul de cuvînt al Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi, a comunicat că medicul a fost reţinut în seara zilei de marți, 13 februarie, după ce a pretins unui bolnav incurabil suma de 7000 de lei pentru a-l interna şi pentru a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. Medicul a mai solicitat bani şi pentru eliberarea documentelor necesare ce confirmă intervenţia chirurgicală, prescrierea în continuare a tratamentului medical şi monitorizarea pacientului pînă la însănătoşire. În caz dacă va fi găsit vinovat, medicul riscă închisoare şi privarea de dreptul de a profesa pe un termen de pînă la 10 ani.

 

Peste trei mii de persoane din stînga Nistrului s-au îmbolnăvit de viroze

Peste trei mii de cazuri de infecţii virale au fost înregistrate în ultima săptămînă în raioanele din stînga Nistrului. Maladii de gripă, deocamdată, nu au fost semnalate, însă medicii din regiune califică situaţia epidemiologică drept ”nefavorabilă”. Potrivit unui comunicat al aşa-numitului minister al sănătăţii de la Tiraspol, pe parcursul ultimei săptămîni a fost înregistrat un număr record de viroze în iarna curentă, din care 71,2% de îmbolnăviri revin copiilor şi adolescenţilor. În prezent indicele de morbiditate de infecţii respiratorii acute virale constituie în regiunea transnistreană 654,1 la o sută de mii de persoane, ceea ce constituie cu 5,7% mai mult faţă de săptămîna precedentă. Pe parcursul ultimei săptămîni, în regiune au fost vaccinate împotriva gripei 289 de persoane.

 

Între municipiile Chişinău și Bucureşti a fost semnat un Program de cooperare

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, şi primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, au semnat, miercuri, 14 februarie, un Program de cooperare între cele două oraşe. Documentul prevede domeniile prioritare de cooperare între Chişinău şi Bucureşti, inclusiv acţiunile ce vor fi realizate în comun în perioada următoare. Astfel, cu începere din 2018, anual în ambele oraşe va fi organizat proiectul bilateral „Săptămîna teatrelor bucureştene la Chişinău şi Săptămîna teatrelor din Chişinău la Bucureşti”. În domeniul educației, Programul prevede ca municipiul Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău. În domeniul ocrotirii sănătăţii, Primăria municipiului Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Maternităţii nr. 1 din Chişinău. Pentru medicii rezidenţi şi specialiştii din Chişinău va fi lansat un program de instruire în spitalele administrate de Primăria din Bucureşti, iar pentru managerii instituţiilor medicale din Chişinău vor fi organizate stagii de perfecţionare în capitala română.

 

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu președintele BERD

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevede, miercuri, 14 februarie, cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, aflat în vizită de lucru în R. Moldova. Oficialii au constatat bunele relații de parteneriat dintre Chișinău și BERD, inclusiv prin prisma calității de membru al țării noastre al acestei organizații. Șeful Executivului a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de BERD Republicii Moldova în domenii cheie de cooperare, cum ar fi dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării în piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie. Prim-ministrul s-a referit și la implementarea reformei administrației publice centrale, inclusiv pentru sporirea capacității instituțiilor de a utiliza eficient asistența financiară externă. Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a apreciat eforturile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar. În anul trecut, BERD a acordat R. Moldova asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte.

 

PSRM propune modernizarea sistemului de iluminație din capitală

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a inițiat miercuri, 14 februarie, discuții publice pe marginea subiectului modernizării sistemului de iluminare din capitală. Motivul invocat de socialiști este că iluminatul stradal din Chișinău s-a învechit și are o capacitate mică de iluminare. Prioritate pentru fracțiunea PSRM în CMC este modificarea sistemului de iluminat pentru economisirea energiei electrice, pentru protecția mediului și a banilor publici. Autorii propun înlocuirea, în decurs de 4-5 ani a iluminatului existent cu unul modern, conform cerințelor internaționale, pentru evitarea accidentelor pe străzi, la trecerile de pietoni și în curțile blocurilor de locuit. Una dintre principalele modificări este de a înlocui becurile cu panourile led.

 

Mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Chiril Lucinschi a fost prelungit

Mandatul de arest la domiciliu pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi a fost prelungit, pe 14 februarie, cu 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău. Potrivit judecătorilor, decizia poate fi atacată la Curtea de Apel. Procurorul de caz, Eugen Rurac, a specificat că a cerut prelungirea mandatului de arest la domiciliu întrucît există riscul eschivării inculpatului de instanța de judecată. „Chiril Lucinschi deține și cetățenia altor state și există riscul ca acesta să părăsească țara, dacă va fi eliberat sub control judiciar”, a spus Rurac. Avocata lui Chiril Lucinschi, Corina Stratan, susține că decizia instanței este una contrară legii.