REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 decembrie 2017)

Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi la 15 decembrie 2017

La Berna, Elveţia, a fost semnat Acordul bilateral privind serviciile aeriene între Republica Moldova și Consiliul Federal Elvețian . Documentul prevede lansarea primei curse aeriane directe Chișinău-Geneva, din 15 decembrie curent. Zborurile vor fi efectuate de compania Air Moldova, de două ori pe săptămînă.

Vitalie Iurcu, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, a menționat că lucrările Comisiei mixtă moldo-elvețiană s-au soldat cu rezultate concrete în diverse domenii de colaborare, reciproc avantajoase.

Ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi a apreciat disponibilitatea autorităților elvețiene de a semna acordul bilateral privind serviciile aeriene.

În vederea valorificării pe deplin al potențialului comercial-economic bilateral moldo-elvețian, părțile au convenit organizarea celei de-a VII-a comisii mixte commercial-economice la Chișinău.

 

Un autocar din R. Moldova a fost implicat într-un accident rutier în România

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a autosesizat în cazul accidentului rutier, care a avut loc în seara zilei de 13 decembrie 2017, în localitatea Tiha Bîrgăului, Judeţul Bistrița Năsăud, România, cu implicarea unui autocar ce se deplasa din Chişinău, a relatat Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Potrivit informaţiilor comunicate de către Ambasada Republicii Moldova în România, în urma accidentului nu au avut de suferit cetăţeni ai Republicii Moldova.

Pentru moment, se întreprind măsurile necesare pentru a stabili toate circumstanțele accidentului, în vederea protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova, implicaţi în accident.

 

Peste o treime din moldoveni sînt indeciși cu cine să voteze

Peste 30 la sută din moldoveni nu ştiu pentru ce partid politic ar vota dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi, 14 decembrie, de către Institutul de Politici Publice.

Cercetarea sociologică arată că pentru PSRM ar vota 26 la sută din respondenţi, alţi 12,3% pentru PAS, 3,4% - PDA şi 2,8% şi-ar da votul pentru PDM.

Ratingul partidelor pentru care la sigur nu ar vota respondenţii este condus, de PDM, acesta fiind urmat de PL.

Conform sursei citate, pe locul unu în topul încrederii respondenţilor BOP se clasează Igor Dodon, urmat de Maia Sandu, Andrei Năstase, Vladimir Voronin, Ilan Şor, Pavel Filip şi Vlad Plahotniuc. Datele cercetării mai arată că 49,5 la sută din moldoveni nu au încredere în nici un politician.

 

Sărăcia rămîne principala îngrijorare a moldovenilor

Sărăcia este principalul motiv de îngrijorare pentru majoritatea moldovenilor, indică datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi, 14 decembrie, de către Institutul de Politici Publice.

Cercetarea arată că aproape jumătate din respondenţi nu sînt mulţumiţi de modul în care trăiesc şi doar 21% au spus că au un trai decent.

Conform sursei citate, aspectele care trezesc cea mai mare nemulţumire în rîndul moldovenilor sînt viaţa politică (57,9%), cantitatea banilor (84%), asistenţa medicală, transportul şi serviciile.

Datele sondajul indică că aproape jumătate din respondenţi au spus că cîştigurile lor le ajung doar pentru strictul necesar şi doar 18% susţin că duc un trai îndestulat.

 

Moldovenii preferă presa rusească

Peste 39% din respondenţii Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi, 14 decembrie, de către Institutul de Politici Publice au afirmat că se informează din emisiunile televiziunilor ruseşti.

Aceleaşi date indică că postul TV PRIME este sursă de informare pentru 57, 8% din locuitorii ţării, fiind urmat de televiziunea publică şi Jurnal TV.

Conform sursei citate, aproape jumăte din respondenţi folosesc zilnic internetul, inclusiv pentru informare. Acelaşi sondaj indică că aproape 18 la sută din respondenţi ar pleca definitiv din Republica Moldova dacă ar avea vreo ocazie.

 

CNAM a lansat o campanie de informare despre modalitatea de înregistrare la medicul de familie

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat joi, 14 decembrie, o campanie de informare a populaţiei despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Acţiunea este susţinută de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi se va desfăşura pînă pe 31 martie 2018.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat în cadrul evenimentului de lansare că acţiunea are drept scop creşterea nivelului de informare a cetăţenilor despre modalitatea de înregistrare/schimbare a medicului de familie şi a instituţiei medicale primare.

Astfel, cetăţenii vor fi informaţi prin intermediul unor spoturi, pliante şi materiale informative despre faptul că îşi pot schimba medicul de familie şi instituţia medico-sanitară primară pe tot parcursul anului, peste şase luni de la ultima schimbare sau înregistrare. În cazurile cînd persoana îşi stabileşte locul de trai în altă localitate, inclusiv în alt sector al municipiului Chişinău, schimbarea medicului şi a instituţiei medicale are loc imediat. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52