REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 septembrie 2018)

Tinerii care vor să-și lanseze afaceri au depus 38 de dosare la AIPA

Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a recepționat 38 de dosare privind acordarea subvențiilor în avans pentru afaceri în agricultură lansate de tineri și femei. Valoarea totală a acestora este de 19 mln de lei. Informațiile au fost prezentate joi, 13 septembrie, de către directorul AIPA, Nicolae Ciubuc. Prima etapă de depunere a dosarelor s-a încheiat la 10 septembrie curent. Cei mai mulți aplicanți au solicitat subvenții pentru înființarea plantațiilor multianuale, lansarea afacerilor în domeniul apicol, creșterea bovinelor și ovinelor, construcția serelor. Dosarele depuse urmează să fie examinate de o comisie specială din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar ulterior, banii vor ajunge la persoanele care au solicitat subvenții.

 

SUA atestă o încetinire a apropierii R. Moldova de UE

James Pettit, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău a avertizat că procesul de apropiere a R. Moldova de Uniunea Europeană a încetinit în ultima perioadă, comparativ cu anul 2016 cînd se observa un progres. Într-un interviu pentru postul public de televiziune, Pettit și-a exprimat opinia că această încetinire s-ar putea datora faptului că R. Moldova este în prag de alegeri parlamentare. În opinia diplomatului, corupția sistemică rămîne obstacolul principal în calea integrării europene. El a menționat și marea problemă a migrației, pe care a calificat-o drept o „tragedie națională”. Ambasadorul a atras atenția și asupra problemelor legate de funcționarea justiției.

 

Militarii moldoveni participă la exercițiul „Rapid Trident 2018” din Ucraina

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Rapid Trident 2018”. Aceștia au demarat antrenamentele la Centrul internațional de pregătire pentru operațiuni de menținere a păcii „Yavoriv” din regiunea Lviv, Ucraina. Potrivit maiorului Nicolae Frăsîneac, comandantul contingentului, cei 70 de ofițeri și subofițeri din Brigada „Moldova” și Batalionul 22 de menținere a păcii, sînt instruiți în cadrul unei companii multinaționale formată din militari ucraineni, români, bulgari, americani și polonezi, conform unui scenariu specific operațiunilor de menținere a păcii. Exercițiul „Rapid Trident 2018” se va încheia la 15 septembrie și are drept scop pregătirea pentru misiuni internaționale de menținere a păcii.

 

CNA și Consiliul Concurenței au semnat un acord de colaborare

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Bogdan Zumbreanu şi președintele Consiliului Concurenței (CC) Viorica Cărare au semnat, joi, 13 septembrie, un acord de colaborare, prin care instituțiile își propun să prevină şi să combată corupția. Potrivit textului documentului, părțile vor asigura prin acțiuni comune de prevenire și combatere a corupției, un mecanism de sporire a încrederii societății în faptul că entitățile şi agenții publici îşi îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public.

 

Cifra beneficiarilor de Programul ”Prima casă” se apropie de 400

Un număr de 379 de familii și tineri necăsătoriți au primit credite pentru procurarea locuințelor sau le-au fost acceptate solicitările de finanţare. Potrivit executivului, pînă acum au fost depuse 420 de cereri. Pentru compensații în cadrul „Prima Casă 2” au fost depuse 47 de cereri, dintre care 24 sînt în curs de finanțare. Alte 56 de dosare au fost depuse pentru „Prima Casă 3”, iar 37 dintre acestea sînt în proces de finanțare.

 

În ultimele zile nu au fost înregistrate cazuri noi de rujeolă în R. Moldova

În ultimele zile nu au fost înregistrate cazuri noi de rujeolă, cel mai recent fiind confirmat pe 7 septembrie, anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. În perioada 01-10 septembrie, au fost înregistrate 5 cazuri, iar alte 4 rămîn suspecte. În total, de la începutul anului, au fost înregistrate 281 cazuri confirmate de rujeolă în R. Moldova. Cea mai semnificativă creştere a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate.

 

În aprilie-august R. Moldova a căpătat peste 2000 de cetățeni noi

 

Agenția Servicii Publice a înregistrat 2307 cereri de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere conform procedurii simplificate. În perioada 19 aprilie - 31 august 2018 au fost depuse 2282 de cereri la subdiviziunile ASP din țară, alte 25 de solicitări au fost înregistrate la misiunile diplomatice. Procedura simplificată prevede că persoanele cu vîrsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Moldovei, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate să fie recunoscute ca cetățeni ai R. Moldova din momentul depunerii cererii. La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă.

 

Legislația electorală a fost expertizată de juriști și reprezentanți ai societății civile

Prevederile legislației electorale, inclusiv nevoia reglementării agitației electorale on-line, precum și proporționalitatea sancțiunilor aplicate în cazul alegerilor locale noi în municipiul Chișinău au fost examinate, la ședința de joi, 13 septembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități a Legislativului. Raisa Apolschii, președinta Comisiei, a anunțat că discuțiile vor continua și deputații vor analiza expertizele și opiniile prezentate pentru a formula propuneri în vederea îmbunătățirii legislației electorale. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai societății civile, juriști notorii, precum și președinta Comisiei Electorale Centrale și Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Potrivit datelor prezentate, pînă la această oră au fost 36 de cazuri de invalidare a alegerilor în R. Moldova.