REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 noiembrie 2018)

A fost lansat un proiect de monitorizare a rîurilor Nistru şi Prut

Instituţii ştiinţifice şi organizaţii neguvernamentale din R. Moldova, România şi Ucraina vor implementa un proiect de creare a unui sistem de monitorizare transfrontalieră a ecosistemelor rîurilor Nistru şi Prut. Particularităţile şi metodele de implementare ale programului au fost anunţate marți, 13 noiembrie, de partenerii proiectului. „Crearea unui sistem de monitorizare inovativă transfrontalieră privind transformările ecosistemelor rîurilor bazinului Mării Negre – Nistru şi Prut, se vede necesară sub impactul construcţiilor hidroenergetice şi a schimbărilor climatice”, a declarat Elena Zubcov, manager de proiect.

 

A crescut numărul achitărilor cu carduri

Circa șase milioane din totalul de 12.5 milioane de operațiuni cu carduri emise în R. Moldova, efectuate în țară în trimestrul trei, au reprezentat plățile fără numerar, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Achitările cu instrumentele de plată electronică s-au majorat în iulie-septembrie cu 44.2 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Este al optulea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale și alte unități ce prestează servicii cresc puternic. Moldovenii au făcut cumpărături şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 1.7 miliarde de lei, cu peste jumătate de miliard de lei mai mult decît în trimestrul trei 2017. Operațiunile cu carduri în R. Moldova au atins, în nouă luni, un nivel record de 37.7 miliarde de lei și.

 

Un grup de părinți cere instalarea camerelor video în grădinițe

Asociația Obștească „Părinți solidari” a înregistrat o nouă petiție în care solicită ca autoritățile să instaleze camere de supraveghere în toate grădinițele și să permită accesul părinților la înregistrările video. Inițiativa vine ca urmare a difuzării înregistrărilor audio la grădinița nr. 185 din Capitală, care au scos la iveală abuzul verbal căruia erau supuși unii copii de către dădace. Petiția solicită, pe lîngă instalarea camerelor de supraveghere, organizarea de traininguri susținute de psihologi și experți în psihologia copilului, verificarea personalului de către psihologi și sancțiuni dure pentru managerii de grădinițe ai căror angajați abuzează copiii.

 

Efectul net al DCFTA asupra exporturilor este estimat la circa 410 milioane de dolari

Efectul net al Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) asupra exporturilor totale ale R. Moldova este estimat la circa 410 milioane de dolari SUA pentru perioada 2015-2017, constată Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții mai estimează că în aceeași perioadă, exporturile totale spre piața UE au crescut aproape de două ori, cu circa 746 milioane de dolari. Prin urmare, jumătate din creșterea exporturilor în UE în anii 2015-2017 s-a datorat în exclusivitate DCFTA. Ponderea UE în total exporturi moldovenești a crescut de la 53,3 la sută în 2014 la 65,8 la sută în 2017. Tendința respectivă a continuat și în 2018: după prima jumătate de an, exporturile în UE au crescut cu 38,1 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, piața europeană reprezentînd 68,5 la sută din totalul exporturilor Moldovei.

 

Trei filme moldovenești au fost prezentate la Londra

Filmele moldovenești de scurt metraj „Ana”, „Evadare” și „Chers Amis” au fost proiectate la Londra. După prezentare, cei peste 350 de participanți la eveniment au avut posibilitatea de a degusta vinuri produse în R. Moldova și de a admira lucrările pictorului moldovean Constantin Botezat. Potrivit ministerului de externe, peliculele prezentate abordează probleme cu care se confruntă păturile social vulnerabile din R. Moldova, dar și din alte țări, inclusiv cele înalt dezvoltate. Evenimentul a întrunit oficiali britanici, reprezentanți ai conducerii BERD, membri ai corpului diplomatic precum și ai comunității moldovenilor din Marea Britanie. Evenimentul a fost organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Ambasada R. Moldova în Marea Britanie.

 

Guvernarea va propune reducerea numărului deputaților

În cadrul briefingului săptămînal, organizat de Partidul Democrat din Moldova, marți, 13 noiembrie, președintele formațiunii Vlad Plahotniuc a anunțat despre organizarea unui referendum pentru ”optimizarea Parlamentului” prin reducerea numărului de deputați de la 101 pînă la 61. Potrivit lui, în acest caz ”deputații vor fi mult mai responsabili și eficienți în ceea ce fac”. În cadrul aceluiași referendum ar urma să se ofere posibilitate cetățenilor de a retrage mandatul parlamentararilor. Referendumul urmează să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

 

Recoltarea culturilor de gradul II este aproape de finalizare

Datele preliminare indică o productivitate medie pe hectar mai mare faţă de anul trecut, susține Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). Potrivit datelor oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, în ţară au fost recoltate în jur de 95% din suprafața totală de 344 mii de hectare, cultivate cu floarea-soarelui. Productivitatea medie pe țară constituie 2,26 tone/ha: în raioanele din nord – 2,6 tone/ha, în raioanele din regiunile centru și sud – 2,1 tone/ha. Au fost recoltate şi peste 80% din suprafața totală plantată cu porumb. Pe acest sector, productivitatea medie pe ţară constituie 5,1 tone/ha. Cea mai bună situație este înregistrată în raioanele din nord – 5,6 tone/ha, după care urmează zona de sud, cu 5,4 tone/ha, şi în raioanele din centru se recoltează în medie cîte 4,7 tone/ha.

 

Pensiile pentru mai multe categorii de beneficiari vor crește, promite PDM

Pensiile mai mici de 1589 de lei vor fi majorate cu 10 la sută, începînd cu anul viitor. Anunțul a fost făcut marți, 13 noiembrie, de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Potrivit sursei citate, astfel de majorări vor avea loc anual, suplimentar la indexarea făcută tradițional de autorități în luna aprilie. Șeful democraților a specificat că va solicita Guvernului ca astfel de majorări de pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an.