REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 martie 2019)

R. Moldova a interzis operarea zborurilor cu aeronave de tip Boeing 737-8 și 737-9

Operarea zborurilor cu aeronave de tip Boeing 737-8 MAX și 737-9 MAX de către operatorii aerieni din R. Moldova și operatorii aerieni străini care efectuează zboruri spre, dinspre sau deasupra teritoriului R. Moldova a fost interzisă. O directivă în acest sens a fost emisă miercuri, 13 martie, de către Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (AAC).

 

Președintele R. Moldova întreprinde o vizită de lucru în Azerbaidjan

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Republica Azerbaidjan, pentru a lua parte la Forumul Internațional „VII Global Baku Forum 2019 – O Nouă Politică Externă”, ce se va desfășura la Baku în perioada 14-16 martie. Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, la lucrările Forumului vor participa președinți, prim-miniștri, miniștri, foști șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, cunoscuți politicieni și persoane publice din diverse țări. „În cadrul vizitei de lucru sînt preconizate o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali de rang înalt”, a scris Dodon.

 

Ion Tighineanu este candidat propus la funcţia de preşedinte al AŞM

Academicianul Ion Tighineanu, preşedinte interimar al Academiei de Ştiinţe, este înaintat la funcţia de preşedinte al AŞM. Candidatura acestuia a fost susţinută marţi, 12 martie, de către Adunarea Generală a Secţiei ştiinţe sociale, economice, umanistice şi arte din cadrul AŞM, după ce anterior, alte două Adunări Generale, a Secţiei ştiinţe ale vieţii şi a Secţiei ştiinţe exacte şi inginereşti, din cadrul instituţiei, l-au susţinut, la fel, cu majoritatea voturilor. Potrivit Legii cu privire la AŞM, preşedintele instituţiei este ales de către Adunările Generale ale celor trei secţii de ştiinţe.

 

Serviciul Vamal și UNODC își extind colaborarea

Serviciul Vamal și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) își intensifică colaborarea în cadrul Programului de Control al Containerelor. Măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens au fost discutate în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Coordonatorul regional al UNODC, Naida Chamilova. Una dintre acțiunile propuse de Directorul Serviciului Vamal se referă la extinderea ariei de competență a grupului mixt de intervenție, specializat în controlul containerelor.

 

Locuitorii capitalei pot solicita deconectarea de la căldură

Locatarii blocurilor conectate la sistemul centralizat de termoficare pot solicita sistarea livrării agentului termic pentru încălzire în timpul zilei sau nopții, sau reglarea consumului de energie termică, în funcție de necesitate. Termoelectrica S.A. a precizat că furnizează energie termică pentru încălzire și apă caldă pînă la branșamentul blocului, fără întrerupere, tot anul împrejur, însă gestionarea sistemului ingineresc din bloc intră în responsabilitatea gestionarului fondului locativ.

 

Peste două mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Fisc

Pe parcursul lunilor ianuarie și februarie 2019, la Serviciul Fiscal de Stat au fost înregistrate peste 2200 de contracte de dare în locațiune, chirie sau arendă a bunurilor imobile. Totodată, în perioada respectivă au fost identificate 962 de proprietari care dau în chirie imobile. Inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 74 persoane care oferă în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget plăți de bază – 66,2 mii de lei, penalități – 3,3 mii lei și amenzi – 12,1 mii lei.

 

Poliția a controlat starea tehnică a unităților de transport

Angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră au efectuat verificări la staţiile terminus a taximetriștilor din capitală în vederea evaluării stării tehnice a unităţilor de transport. Polițiștii au verificat 35 unități de transport ce prestează servicii de taxi. În urma verificărilor forțele de ordine au depistat mai multe nereguli. În urma verificărilor au fost întocmite procese-verbale cu aplicarea amenzilor de la 300 la 900 lei și 2 puncte de penalizare.

 

Zborurile pe ruta Chișinău-Istanbul din ziua de 5 și 6 aprillie au fost anulate

Zborurile Air Moldova pe ruta Chișinău-Istanbul din ziua de 5 și 6 aprillie 2019 (9U 745/6) au fost anulate din cauza operațiunilor de deschidere și mutare a zborurilor tuturor companiilor aeriene de la Aeroportul Ataturk spre noul Aeroport Internațional care se deschide la Istanbul. Pasagerii vor fi contactați și vor primi asistență din partea companiei conform opțiunilor disponibile în astfel de situații.

 

Toate abonamentele la meciurile echipei naţionale de fotbal au fost vîndute

Toate cele șase mii de abonamente la meciurile echipei naţionale de fotbal în preliminariile Campionatului European 2020, puse în vînzare în urmă cu 16 zile, au fost ieri epuizate. „ Pentru prima dată au fost puse în vînzare abonamente, ca şi în majoritatea ţărilor cu tradiţii bogate din Occident, şi acestea au fost vîndute în totalitate”, a declarat miercuri, 13 martie, şeful departamentului mass-media la Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF), Victor Daghi.