REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 martie 2018)

Trei persoane au fost reținute pentru contrabandă cu țigarete

Doi români și o moldoveancă au fost reținuți la vama Sculeni pentru contrabandă cu țigări, iar alți doi spanioli au statut de bănuit în același dosar. Anunțul a fost făcut marţi, 13 martie, de către șeful de secție în cadrul Inspectoratului de Poliție Chișinău, Veaceslav Manole. Potrivit poliției, produsele de tutun, în valoare de circa un mln de lei, erau transportate într-un camion cu zahăr și urmau să ajungă în Spania. „Gruparea a fost filată timp de o lună. Membrii acesteia au fost reținuți în flagrant la 10 martie. În camion au fost depistate două mln de țigarete de marca New York 500. Acestea urmau a fi comercializate cu peste 2,4 mln de lei în Spania”, a afirmat Manole. Șeful Direcției Investigarea Fraudelor Economice, Alexei Bacoș, a spus că marca țigaretelor depistate nu este înregistrată în R. Moldova și este specifică pentru Spania. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de la trei la 10 ani de închisoare, cu amendă de pînă la 500 de mii de lei.

 

Un nou sondaj spune că cinci partide ar putea accede în Parlament

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci formațiuni politice ar accede în Legislativ, potrivit datelor unui sondaj realizat de către IMAS, în luna februarie. Potrivit cercetării sociologice, cel mai bun rezultat l-ar acumula Partidului Socialiștilor, pentru care ar vota aproape 39% din alegători. Pe locul 2, la mare distanță, s-ar clasa Partidul Acțiune și Solidaritate, cu un rezultat de 16,4%, în timp ce Partidul Democrat ar acumula 16,2%. În Parlament ar mai accede Partidul Comuniștilor, cu 7,9%, și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, cu 7,3%. Sondajul a fost realizat în perioada 16 februarie – 6 martie pe un eșantion de 1.099 de persoane și are o marjă de eroare de 3%.

 

Declarația pe venit poate fi depusă prin telefonul mobil

Persoanele fizice care nu practică activitate de antreprenoriat vor putea să depună la fisc declarația pe venitul obținut în anul 2017 prin intermediul dispozitivelor mobile, utilizînd aplicația respectivă, a anunțat marți, 13 martie, într-o conferință de presă Olga Golban, șefa Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor a Serviciului Fiscal. Potrivit fiscului, deja 54 mii de cetățeni dețin semnături electronice ce le permit să prezinte declarațiile în formă electronică, inclusiv prin dispozitive electronice. O altă noutate ce a fost lansată în acest an este achitarea prin serviciul m-pay. ”Astfel cetățenii vor putea să depună declarațiile sau să achite diferența fără a se deplasa la oficiul fiscal”, a menționat Alexandru Ghițman, șef de direcție la Serviciul Fiscal.

 

Victoria Iftodi este candidatul PDM pentru funcţia de ministru al Justiţiei

Victoria Iftodi este candidatul PDM pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Anunţul a fost făcut marți, 13 martie, de liderul democraţilor Vlad Plahotniuc care a spus că regretă plecarea lui Alexandru Tănase din funcţie, însă îi respectă decizia. Conform sursei citate, în scurt timp Premierul Pavel Filip va înainta candidatura Victoriei Iftodi şefului statului Igor Dodon. Victoria Iftodi în perioada 2004-2006 a deţinut funcţia de ministru al Justiției şi reprezentant al Guvernului în relațiile cu Parlamentul și Curtea Constituțională. Ulterior a activat în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Republica Franceză și în Republica Algeriană şi din mai 2017 este judecător la Curtea Constituțională.

 

Rata anuală a inflației continuă să scadă

Rata anuală a inflației a coborît, în luna februarie, la 5,4 la sută, față de 6.5 la sută în luna ianuarie și confirmă prognozele Băncii Naționale, care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze încontinuu. Biroul Național de Statistică anunță că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna februarie de 8.1 la sută, la mărfuri nealimentare – 2,8 la sută și la serviciile prestate populaţiei respectiv 4,7 la sută. Totodată, indicele preţurilor de consum în februarie 2018 faţă de luna ianuarie a constituit 100,2%. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,2 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,2 la sută şi la serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută.

 

Un ex-deputat a fost condamnat la 14 ani de închisoare

Fostul deputat PD, Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare ”pentru spionaj şi trădare de patrie”. Decizia a fost luata marți, 13 martie, de judecătoria Chișinău cu sediul la Rîșcani. Procurorii îl acuza pe Bolboceanu că ar fi transmis ”date secrete despre R. Moldova, contra plată, unui agent sub acoperire din Federația Rusă. Fostul deputat ar fi fost reținut în flagrant în momentul în care transmitea informațiile. Iurie Bolboceanu se declară nevinovat, iar sentința poate fi atacată.

 

Prințesa Thailandei consideră că R. Moldova poate deveni o destinație turistică

Posibilitatea extinderii relațiilor de cooperare între R. Moldova și Thailanda, în special în domeniul turismului, au fost discutate marți, 13 martie, de ministrul Afacerilor externe Tudor Ulianovschi, cu Prinţesa Maha Chakri Sirindhorn a Thailandei, aflată într-o vizită la Chișinău. În cadrul dialogului, interlocutorii au menționat că Thailanda a devenit o destinație turistică tot mai agreată de cetățenii R. Moldova și este în interesul ambelor state de a implementa proiecte investiționale care ar permite punerea la dispoziție a unui pachet amplu de servicii de calitate. Ministrul Ulianovschi a specificat că autoritățile de la Chișinău acordă o importanță sporită dezvoltării turismului, inclusiv prin crearea unei infrastructuri moderne.