REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 mai 2021)

Cetățenii se pot programa online la vaccinare

Începînd de astăzi, cetățenii se pot programa online la vaccinare împotriva COVID-19, accesînd platforma națională www.vaccinare.gov.md. Astfel, cei care sînt eligibili pentru imunizare la această etapă vor introduce datele la secțiune programare, iar cei care nu sînt eligibili se vor înregistra în lista de așteptare. Potrivit Ministerului sănătății, doritorii de a se imuniza vor selecta raionul, localitatea conform adresei de domiciliu și Centrul de vaccinare disponibil în regiunea respectivă, precum și luna, data, ora dedicată vaccinării.

 

Primăria va restaura o școală din cartierul Botanica

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că va renova Școala numărul 6 din din sectorul Botanica. Edilul capitalei Ion Ceban a notat pe rețelele de socializare că a fost finalizată evaluarea stării tehnice a clădirii, iar foarte curînd va fi semnat contractul referitor la alcătuirea documentației de proiect. “De îndată ce documentația va fi gata, va fi anunţat concurs pentru reparația edificiului”, a anunțat oficialul. Școala nr. 6 din sectorul Botanica a fost întoarsă municipalității în august 2020, după ce în 2012 a fost închisă, iar în 2017, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, a fost cedată Ministerului Afacerilor Interne.

 

Circa 177 de mii de cetăţeni au depus declarații pe venit pentru 2020

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat că, la data de 30 aprilie, a expirat termenul limită pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020 de către persoanele fizice-cetățeni. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, au fost depuse 176 675 de declarații, înregistrînd o creștere față de anul precedent cu 11 218 (6,8%). „Din numărul total de notificări depuse, 175 760 sînt electronice (Declarație rapidă, SIA „Declarație electronică”, Declarație precompletată), ceea ce constituie 99,5% din totalul celor depuse; 915 declarații – pe suport de hîrtie sau 0,5% din total. Respectiv, constatăm faptul că metodele automatizate de raportare electronică se bucură de o largă utilizare în rîndul contribuabililor”, indică SFS.

 

Peste 12 mii de moldoveni au plecat din țară

În punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore fluxul de persoane a constituit 20.439 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 8.425 traversări persoane, dintre care 5.944 treceri la frontiera moldo-română, 1.360 treceri la frontiera cu Ucraina și 1.121 treceri aeriene. Au fost supuse screeningului 20.439 persoane și completate 1.347 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă). 67 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemic.

 

Beneficiarii indemnizaţiilor pentru incapacitate de muncă îşi pot ridica banii

Casa Naţională de Asigurări Sociale a comunicat că a fost finanţată prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 72 mln lei. De asemenea, CNAS continuă finanţarea prestaţiilor sociale pentru anumite categorii de cetăţeni. Astfel au fost alocate mijloace băneşti în mărime de 24 mln lei pentru indemnizaţiile unice la naşterea copilului, 27,1 mln lei – pentru indemnizaţiile pentru îngrijirea copiilor pînă la vîrsta de 2 ani persoanelor neasigurate, 121 mln lei – pentru indemnizaţiile pentru creşterea copiilor persoanelor asigurate. De asemenea, au fost finanţate indemnizaţiile lunare de suport pentru creşterea copiilor gemeni cu 1,1 mln lei şi indemnizaţiile paternale cu 1,9 mln lei, precum şi ajutorul social în valoare de 62 mln lei.

 

Peste 1500 de militari au fost imunizați

Pînă în prezent, circa 1 500 de militari pe contract şi angajați civili au fost imunizați împotriva noului coronavirus. Printre aceștia este şi ministrul în exercițiu al Apărării, Victor Gaiciuc. Potrivit Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării, din numărul total de persoane vaccinate în Armata Națională, 306 au primit deja a doua doză de vaccin. Conform sursei citate, la imunizarea efectivului au fost utilizate vaccinurile AstraZeneca, Pfizer și Sputnik V, transmise instituțiilor medicale ale Ministerului Apărării de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

 

Au fost reținute 239 de personae

În perioada 29 aprilie – 11 mai curent, Inspectoratul General al Poliției a desfășurat pe întreg teritoriul țării operațiunea „Căutare”. Ofițerii de investigații au întreprins acțiuni de căutare a infractorilor care se eschivează de la organele de urmărire penală, judecată, dezertorilor, condamnaților evadați, persoanelor dispărute fără veste și identificarea cadavrelor cu identitatea necunoscută. Au fost reținute 239 de persoane, dintre care 104 pentru săvîrșirea infracțiunilor grave (omor, vătămare corporală, viol, furt, jaf, escrocherii și circulația ilegală a drogurilor ). De asemenea, a fost stabilit locul aflării a trei persoane anunțate în căutare ca dispărute fără urmă. Operațiunea a fost organizată de Inspectoratul Național de Investigații al IGP.

 

A fost inițiat un proiect de reducere a consumului de hidrofluorocarburi

Ministerul agriculturii a semnat ieri Acordul de inițiere a proiectului „Implementarea activităților de facilitare a ratificării Amendamentului de la Kigali de către Republica Moldova”. Scopul principal al acestuia este de a susține țara noastră în realizarea acțiunilor necesare pentru a reduce consumul și producția de hidrofluorocarburi - gaze cu efect de seră, ce sînt utilizate în sectorul frigorific și de condiționare a aerului. Costul total al proiectului constituie circa 50 de mii de dolari, banii fiind donați de Fondul Multilateral pentru Implementarea Protocolului de la Montreal și vor fi utilizați pentru revizuirea și evaluarea cadrului legal și de reglementare din țara noastră.

 

Rata de vaccinare în Moldova a scăzut

Tot mai puțini moldoveni își doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus. O spun specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică care susțin că rata de vaccinare a scăzut cu 35%, față de acum o săptămînă. Mai exact, dacă acum 14 zile s-au imunizat peste 2 000 de cetățeni, în ultimele șapte zile, cifra celor care au beneficiat de ser anti-COVID a scăzut pînă la circa 1 400. Responsabilii nu au spus și cum se explică acest fapt, însă au dat asigurări că R. Moldova are antidot suficient. Pînă la moment, bilanțul celor imunizați a trecut de peste 200 de mii.

 

Încă un deputat a ajuns în vizorul ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi că a încheiat procedura de control a averii în privința unui deputat din Parlamentul R. Moldova și a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei dintre bunurile ce apar în declarație. ANI va cere confiscarea averii nejustificate. În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, are un caracter nejustificat. Inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.

 

Start organizării Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău

Primăria capitalei a lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău. Componența Consiliului Regional Chișinău va fi alcătuită din nouă membri, din care cinci vor fi primari din suburbii, urmați de Primarul General al capitalei, secretarul Consiliului Municipal Chișinău, un reprezentant din sectorul organizațiilor necomerciale și o persoană din partea mediului de afaceri. Primarii localităților Budești, Bubuieci, Ghidighici, Ciorescu și Sîngera au fost aleși astăzi să facă parte din acest Consiliu. Edilul capitalei, Ion Ceban, a subliniat că „la momentul actual, suburbiile municipiului Chișinău sînt defavorizate, iar crearea ADR Chișinău va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor din programele planificate de Guvern”.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42