REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 iunie 2018)

Procuratura Generală a publicat strategia de recuperare a banilor furați în cadrul fraudei bancare din 2015

Procuratura Generală a publicat miercuri, 13 iunie, strategia de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din cele trei bănci falimentate în 2015. Este vorba de intenția de recuperare a peste 10 miliarde de lei. În document sînt prezentate două grupuri de persoane care ar fi contribuit la fraudarea celor trei bănci. Este vorba de grupului fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici și grupul din care fac parte actualul primar de Orhei, Ilan Șor, fostul premier, Vlad Filat, și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. În grupul Gacikevici sînt investigate aproape 100 de persoane fizice și 15 juridice pentru un prejudiciu de 3,2 miliarde de lei în perioada 2007-2012. În cel de-al doilea grup sînt investigate 21 de persoane fizice și 12 juridice pentru un prejudiciu de 6,5 miliarde de lei în perioada 2013-2014.

 

Primarul comunei Trușeni a fost reținut într-un dosar penal

Primarul comunei Truşeni, Ion Apostol, a fost reținut de Centrul Național Anticorupție (CNA). El este suspectat că făcea parte dintr-o schemă de înstrăinare a terenurilor, ce ar aparţine administraţiei locale din Trușeni. Potrivit CNA, un grup de persoane, printre care actualul primar, dar şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, ar fi organizat deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de loturi de pămînt cu ulterioara vînzare a acestora unor terţi. Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau pînă la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

 

Vicepremierul Iurie Leancă a întreprins o vizită la Viena

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a efectuat o vizită la Viena, unde a avut o întrevedere cu ministrul federal pentru Afaceri Europene, Cultură şi Media al Republicii Austria, Gernot Blümel. De asemenea, viceprim-ministrul Leancă a susţinut un discurs public la Asociaţia Austriacă pentru Politică Externă, la invitaţia preşedintelui acesteia, fostul Cancelar federal Wolfgang Schüssel. Vicepremierul a discutat cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene despre parcursul european al R. Moldova şi despre provocările de bază ale acestui proces.

 

Judecătoria Buiucani a suspendat decizia ANRE de scumpire a carburanților

Ordinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat prin decizia judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei. Informația a fost confirmată de reprezentanți ai ministerului economiei, care în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au atacat ANRE în instanța de judecată cerînd anularea deciziei prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. În seara zilei de marți, 12 iunie, zeci de șoferi s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta împotriva scumpirii carburanților.

 

Tiraspolul a anunţat o creștere substanțială a comerţului extern

Comerţul extern al regiunii transnistrene în cinci luni ale anului curent s-a ridicat la 821,6 milioane de dolari. Este cu 53% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Importurile au crescut cu 44%, iar exporturile – cu 72%. Şeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, a declarat că ponderea exporturilor transnistrene în ţările Uniunii Europene a atins 36% (105 milioane de dolari). Principalul partener în Europa rămîne România, urmată de Polonia, Germania și Italia. Exportul în Rusia în cele cinci luni, a constituit 32 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 11% din total. Printre statele Uniunii Vamale Eurasiatice, Federaţia Rusă deţine poziţia de lider în importul produselor din regiunea transnistreană.

 

R. Moldova a fost inclusă în grupul de prietenie Germania-Bulgaria-România

O delegație a R. Moldova, condusă de vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a efectuat o vizită în Bundestagul Germaniei. Întrevederile au vizat mecanismele de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, în scopul preluării bunelor practici de la mediul politic german. Gazda oficialilor moldoveni a fost vicepreședinta Bundestagului, Petra Pau, cu care vicepreședintele Ghilețchi a discutat și despre modalitățile în care poate fi dezvoltat dialogul moldo-german pe filiera parlamentară. Cu această ocazie, parlamentarii germani au inclus R. Moldova în grupul de prietenie, alături de Bulgaria și România.