REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 iulie 2020)

58 de persoane aflate în căutare au fost reținute

58 de persoane ce se aflau în urmărire penală au fost reținute de poliția capitalei pe parcursul săptămînii trecute. Dintre acestea, 45 de persoane au fost reținute pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism, jafuri. Alte 13 persoane figurau ca debitori de stat.

 

Termenul în care putea fi depusă o moțiune de cenzură împotriva executivului a expirat

„Epopeea cu angajarea răspunderii celor patru proiecte de către Guvern s-a finalizat. Cele 72 de ore în care deputații puteau depune moțiune de cenzură au expirat”. Anunțul a fost făcut luni de către premierul Ion Chicu, la finele ședinței cu șeful statului Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Premierul a specificat că, potrivit procedurii, cele patru proiecte asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea ar trebui transmise cel mai probabil chiar în această săptămînă spre promulgare șefului statului.

 

Incendiu la Inspectoratul de Poliție din Rezina

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de luni, 13 iulie, la Inspectoratul de Poliție a raionului Rezina. La fața locului au fost mobilizate șase echipaje de salvatori și pompieri. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 03:34. Ajunși la fața locului angajații IGSU au stabilit că acoperișul clădirii cu două nivele este complet cuprins de flăcări. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 05:40 și au lichidat total arderea la ora 06:50. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. În urma arderii a fost afectată suprafața de 800 metri pătrați a acoperișului. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.

 

24 de pacienți cu COVID-19 sînt conectați la aparate de respirație asistată

Un număr de 362 de persoane infectate cu COVID-19 sînt în stare gravă, dintre care 24 sînt conectate la aparate de respirație asistată, iar 1079 de pacienți sînt internați în stare de gravitate medie. Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 19 382 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1319 în raioanele din stînga Nistrului. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pînă la ziua de azi, au fost confirmate 2631 de cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate. Bilanțul celor vindecați a ajuns la 12 793, iar 642 au decedat din cauza infecției.

 

În zonele centrale ale Chișinăului nu se vor mai construi stații de alimentare cu combustibil

Primăria municipiului Chișinău nu va mai admite construcția stațiilor de alimentare cu combustibil în zonele centrale și ultracentrale ale orașului. Viceprimarul Victor Chironda a declarat că pe teritoriul orașului Chișinău sînt 40 de stații de alimentare cu combustibil, un număr mult prea mare pentru suprafața și numărul de locuitori ai orașului. Chironda a spus că va sprijini inițiativa consilierilor municipali potrivit căreia construcția staților de alimentare se va admite doar în zonele industriale. Pe teritoriul orașului Chișinău și al localităților suburbane sînt 235 de stații de alimentare cu combustibil.

 

CEC a trecut la regim special de activitate

Comisia Electorală Centrală anunță despre instituirea unui regim special de lucru al instituției începînd cu data de luni, 13 iulie, în legătură cu faptul că un funcționar din Aparatul CEC a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus. Comisia informează că activitatea instituției nu va fi suspendată. Angajații, în mare parte, își vor desfășura munca de la distanță, cu excepția celor care necesită prezență obligatorie la birou. Întru evitarea riscului de răspîndire a COVID-19, la parterul clădirii vor fi amplasate boxe speciale pentru recepționarea corespondenței, iar accesul în clădire al persoanelor terțe va fi limitat.

 

37 de persoane s-au înecat în bazinele acvatice din țară

De la începutul anului 2020, 37 persoane, printre care 4 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. În aceste condiții, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfășoară Campania de prevenire a înecurilor în toate regiunile ţării. Activitatea a avut loc în zilele de odihnă pe malurile lacurilor și rîurilor din localitățile Chirolovca și Balabanu, raionul Taraclia, pe plaja iazului din municipiul Cahul, dar și în localitatea Crihana Veche, UTA Găgăuzia.

 

Admiterea la universități va fi efectuată online

În acest an, programul de admitere la universități a fost unificat, astfel că în toate instituțiile de învățămînt superior, toate etapele de admitere vor decurge în aceeași perioadă. Totodată, actele vor putea fi depuse online. Începînd din 27 iulie și pînă pe 4 august, va avea loc depunerea online a dosarului candidatului. La 6 august vor fi anunțate rezultatele intermediare, iar depunerea documentelor în original va avea loc în perioada 8-10 august.

 

Cetățenilor R. Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria

Autoritățile ungare au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei. Astfel, după data de 15 iulie, cetățenilor moldoveni nu le va fi permisă intrarea în acest stat. Conform informațiilor prezentate de autoritățile ungare, Republica Moldova a fost inclusă pe lista statelor din zona roșie și, în consecință, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria. Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepție de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale. Guvernul ungar va reevalua listele țărilor în fiecare zi de miercuri, iar în caz de necesitate conținutul acestora poate fi modificat.

 

Doi moldoveni au fost arestați pentru furt după ce acum un an au evadat din penitenciar

Doi bărbați cu vîrstele de 26 și, respectiv, 32 de ani, originari din Comrat și Leova, membri ai unui grup infracțional specializat în furturi de safeuri, au fost arestați, fiind învinuiți de comiterea unor serii de furturi pe teritoriul Republicii Moldova. Cei doi, la 24 august 2019, au evadat dintr-un penitenciar din Bulgaria după ce au fost condamnați de autorități la 4 ani și 8 luni de detenție pentru spargerea mai multor bancomate din localitățile Stara Zagora și Kazanlak, Bulgaria. În privința bănuiților sînt inițiate cîteva cauze penale pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt în proporții. Ambelor persoane reținute le-a fost aplicat arestul pentru 30 de zile.

 

Doi locuitori din Căușeni au deteriorat digul de protecție la Nistru pentru a primi subvenții de la stat

Doi locuitori ai raionului Căușeni sînt învinuiți de deteriorarea intenționată a digului de protecție al rîului Nistru pentru a-și inunda culturile agricole, amplasate în raionul Ștefan Vodă și, respectiv, a-și recupera prejudiciile de la stat. Potrivit Procuraturii raionului Ștefan Vodă, cei doi au contractat un șofer cu buldo-excavator, care a deteriorat o parte a digului de protecție al rîului Nistru, inundînd astfel propriul teren agricol, semănat cu grîu, dar afectat de secetă. Aceștia ar fi mizat pe faptul că astfel, statul le va recupera cheltuielile de pe urma inundației. Prin distrugerea construcției hidrotehnice destinate protecției extravilanului de la inundații, statul a fost prejudiciat cu aproape un milion de lei. Unul dintre făptași a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar complicele său este căutat de poliție.