REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 ianuarie 2021)

Poșta Moldovei a reluat expedierile poștale din China

Poșta Moldovei a anunțat că începînd din data de 11 ianuarie au fost reluate expedierile poștale din China. „Pentru identificarea celei mai eficiente metode de expediere a trimiterilor poștale din China către R. Moldova, în urma negocierilor, discuțiilor și a eforturilor comune ale administrațiilor poștale din Moldova și China, operatorul poștal China Post a anunțat oficial că din 11 ianuarie 2021 a reluat expedierile poștale către Moldova”, se arată în comunicat.

 

Autoritățile au prelungit starea de urgență în sănătate publică cu încă o lună

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită pînă în data de 15 februarie 2021. Astfel, pînă la această dată va fi interzisă activitatea cluburilor, discotecilor, cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor. Totodată, restaurantele se vor închide la ora 22.00. Potrivit deciziei de astăzi a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, pe parcursul următoarei luni se va menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 7:00 pînă la 22:00. Restricția se referă și la unitățile de alimentație publică, amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centre comerciale și aeroporturi.

 

O angajată a unei bănci a fost condamnată la 5 ani de închisoare după ce a sustras peste 3,5 milioane de lei

Ex-șeful casei sucursalei Rîșcani a unei instituții financiar-bancare a fost condamnată la 5 ani și 7 luni închisoare, după ce a sustras din casa instituției peste 3,5 milioane de lei. Potrivit Procuraturii Generale, în intervalul lunilor februarie – iunie 2020, activînd în calitate de șef-casă a unei instituții bancare și avînd acces liber la mijloace financiare, femeia a sustras din casa instituției peste 3,5 milioane de lei. Atît în cadrul urmăririi penale, cît şi la faza cercetării judecătorești, inculpata şi-a recunoscut vina, declarînd că a avut nevoie de acești bani pentru a achita serviciile unei clarvăzătoare.

 

Două persoane au murit în urma incendiilor care au avut loc în ultimele 24 de ore

Doi bărbați în vîrstă de 60 și respectiv 67 de ani au murit în urma incendiilor, care au avut loc în ultimele 24 de ore. Potrivit IGSU, primul caz în care a decedat un bărbat în vîrstă de 60 de ani a avut loc în dimineața zilei de 12 ianuarie în orașul Criuleni. Un alt caz în care a decedat o persoană a avut loc în sera zilei de 12 ianuarie în localitatea Dezghinjea din UTA Găgăuzia. Datele IGSU arată că de la începutul anului 2021, în R. Moldova, au avut loc 47 de incendii în care și-au pierdut viața șapte persoane.

 

Municipalitatea Chișinău oferă adăpost minorilor aflați în dificultate

Serviciul de asistență stradală din Chișinău va fi disponibil 24/24 de ore și va găzdui minorii aflați în dificultate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că, Direcția generală asistență socială și sănătate, Direcția generală educație, tineret și sport și Direcția de Poliție a mun. Chișinău a Inspectoratului general al Poliției, au semnat ieri, 12 ianauarie, un Ordin comun, cu privire la cooperarea intersectorială în vederea identificării precoce și asistența copiilor care se află în condiții de risc. Astfel, minorii vor fi identificați și plasați la centrul de asistență stradală. Oficialul a specificat că, în cadrul complexului de servicii de pe str. Miron Costin, au fost amenajate două săli separate, pentru fete și băieți, care au fost dotate cu mobilier necesar.

 

13 candidaţi s-au înscris la concursul pentru postul de judecător la CEDO din partea R. Moldova

13 persoane s-au înscris la concursul naţional pentru postul de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi. Conform Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului naţional pentru desemnarea candidaţilor pentru suplinirea postului de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova, în următoarele 10 zile Comisia va decide, în şedinţă închisă, în baza dosarelor depuse de către cei 13 candidaţi, cine este invitat la interviu.

 

A fost anunțat Cod galben de răcire bruscă a vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod galben de răcire bruscă a vremii, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 16-19 ianuarie. Temperaturile vor ajunge pînă la -15 grade Celsius. Ghenadii Roșca, șeful Direcției prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a specificat că răcirea bruscă a timpului este cauzată de mase de aer de origine arctică. În perioada 16-19 ianuarie, valorile termice ale aerului vor oscila între -10 și -15 grade, pe timp de noapte. Ziua vor fi de la -5 la -10 grade Celsius. Pe 15 ianuarie, se prevăd ninsori slabe.

 

COVID-19 a redus activitatea antrepenorilor moldoveni și cererea de forță de muncă

Pandemia Covid-19 a afectat piața muncii din R. Moldova, comprimînd activitatea antreprenorilor moldoveni și cererea de forță de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat o ședință on-line în care a prezentat datele preliminare ale sondajului „Prognoza pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni”. Potrivit răspunsurilor angajatorilor, pandemia Covid-19 a afectat piața muncii, comprimînd cererea forței de muncă și activitatea angajatorilor. Reieșind din datele preliminare ale sondajului, numai 26% din numărul total de angajatori chestionați au planificat investiții în 2021.

 

CNESP a aprobat planul național de imunizare anti COVID-19

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat astăzi Planul național de imunizare anti COVID-19, elaborat de specialiștii din domeniul sănătății publice cu suportul OMS, a Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF. În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical, dar și beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vîrsta mai mare de 60 de ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația general.