REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 ianuarie 2020)

Ministrul apărării a efectuat o vizită inopinată

Ministrul Apărării Victor Gaiciuc, împreună cu șeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan, a efectuat o vizită inopinată în Batalionul de Geniu „Codru” de la Negrești, pentru a se documenta cu activitatea, dotarea și condițiile de serviciu ale efectivului unității. Victor Gaiciuc a inspectat unitățile de tehnică speciale ale batalionului și infrastructura și a discutat cu militarii care își fac serviciul la Negrești. Totodată, ministrul a verificat nivelul pregătirii de luptă a ofiţerilor şi subofiţerilor pentru anul de instrucţie 2020.

 

Un bărbat a fost salvat de pompieri dintr-un incendiu izbucnit într-un apartament din Soroca

Un bărbat a fost salvat de pompieri dintr-un incendiu izbucnit în ziua de 12 ianuarie într-un apartament din orașul Soroca. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 08.43. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri, care a stabilit că o cameră a unui apartament este cuprinsă de flăcări. Salvatorii au reușit să salveze din odaia cuprinsă de foc un bărbat în vîrsta de 35 de ani.

 

Un copil de şase ani a murit de gripă

Un băieţel de şase ani, cu cetăţenie străină, venit recent din Rusia, a decedat la 8 ianuarie de gripă A(H1N1), în timp ce se afla în vizită la rude în municipiul Chişinău. Mama micuţului beneficiază de tratament. Anunţul a fost făcut luni, 13 ianuarie, la ședința săptămînală a serviciilor primăriei, de șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi. Potrivit sursei citate, familia băiatului a venit în R. Moldova pe 30 decembrie 2019, la nişte rude ce locuiesc în sectorul Botanica al capitalei.

 

Un tînăr a fost reținut pentru mai multe furturi din automobile

Un tînăr, în vîrstă de 22 de ani, originar dintr-o localitate din r. Cantemir, a fost reținut de ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție a mun. Chișinău de comun cu procurorii mun. Chișinău oficiul Ciocana, pentru comiterea mai multor furturi din automobile, pe parcursul lunii ianuarie curent. Acesta anterior s-a dovedit a fi judecat pentru furt și jaf. Tînărul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. El riscă amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de 180 la 240 ore sau cu închisoare pe un termen de pînă la 4 ani.

 

Edilul capitalei cere amendarea persoanelor care aruncă gunoi în stradă

Edilul capitalei, Ion Ceban, a cerut responsabililor din primărie să vină cu un document ce ar permite amendarea persoanelor, dar şi a agenţilor economici, care aruncă gunoi în stradă. Primarul capitalei cere amenzi de peste 5000 sau chiar 10000 de lei şi spune că poate astfel îi va face pe cetăţeni să păstreze curățenia în oraş şi să aprecieze munca celor de la salubritate. El a mai solicitat pretorilor să verifice minuţios procesul de demolare a panourilor publicitare instalate ilegal şi să monitorizeze graficul evacuării gheretelor şi garajelor neautorizate.

 

Peste 13 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate în 2019

În 2019, FISC a înregistrat 13 217 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sînt amplasate. Pe parcursul anului precedent la buget au fost încasate venituri în sumă de 22,7 milioane lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului 2018 cu 6,3 milioane lei. În perioada ianuarie – noiembrie au fost identificate 5344 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

 

Consilierii municipali din Chişinău şi Bucureşti se vor întîlni într-o şedinţă comună

O ședință comună a Consiliilor municipale Chișinău şi București va avea loc miercuri, 15 ianuarie, la Chișinău. Declaraţia a fost făcută de edilul capitalei, Ion Ceban, la ședința săptămînală a serviciilor primăriei. Potrivit sursei citate, la şedinţa comună vor fi examinate mai multe proiecte de colaborare între cele două capitale. Ceban a specificat că este prima întrunire de acest fel şi va aduce în aceeași sală funcţionari de pe ambele maluri ale Prutului.

 

În ultimele trei zile 46 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate

În zilele de odihnă, peste 2 700 de șoferi au încalcat Regulamentul Circulației Rutiere. În ultimele trei zile, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au înlăturat de la volanul mașini 46 de șoferi în stare de ebrietate alcoolică și unul care conducea drogat. De asemenea, 51 de șoferi s-au pornit la drum, chiar dacă nu aveau la ei permisul de conducere; 55 nu și-au cuplat centura de siguranță; 101 au încălcat regulile de oprire și acordare de prioritate pietonilor; iar 264 au ignorat indicatoarele de semnalizare rutieră.

 

Au fost instalate detectoare de fum în 537 case de locuit

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) al MAI continuă Campania „O casă protejată – o viaţă salvată”. De la relansare acesteia au fost instalate 621 de detectoare de fum în 537 case de locuit din 42 de localităţi, iar peste 9 564 oameni au fost instruiţi în domeniul apărării împotriva incendiilor. Mai mult, pompierii au evaluat starea a 4 853 detectoare care au fost montate anterior pentru a preveni riscul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

 

Reprezentant special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană a devenit Thomas Mayr-Harting

Reprezentant special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană a devenit diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting. Despre aceasta a anunţat săptămîna trecută, la Viena, preşedintele în exerciţiu al OSCE, premierul Albaniei, Edi Rama. Thomas Mayr-Harting l-a succedat pe diplomatul italian Franco Frattini. Thomas Mayr-Harting a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul, a participat la negocierile "5+2" şi, de asemenea, s-a întîlnit cu conducerea R. Moldova şi cu administraţia transnistreană.