REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 februarie 2019)

Numărul moldovenilor care au cumpărat poliţe de asigurare medicală cu reducere a crescut

Aproape 19500 de cetăţeni au achitat, în luna ianuarie 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă, cu 2000 mai mult în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, din numărul total de plătitori, peste 13300 de persoane au beneficiat de reducere în proporţie de 50 la sută. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendatorii şi cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în R. Moldova.

 

O delegație a Ministerului apărării din Ucraina a vizitat R. Moldova

O delegaţie a ministerului ucrainean al Apărării, condusă de viceministrul Igor Pavlovski, s-a aflat înt-o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 11-12 februarie. Delegația a avut întîlniri cu oficiali ai Ministerului Apărării, cu care a discutat subiecte de interes comun, printre care stadiul actual al cooperării bilaterale pe segmentul militar. De asemenea, părţile au discutat despre situaţia din regiunea transnistreană, problemele de securitate cu care se confruntă Europa de Est, precum şi reforma în domeniul apărării.

 

Toate drumurile naționale sînt accesibile

Muncitorii au efectuat pe parcursul nopții lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului, iar în prezent toate drumurile naționale sînt accesibile și circulația transportului se desfășoară în condiții de iarnă. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat că, pe parcursul nopții, pe teritoriul țării precipitații nu au fost înregistrate. Noaptea trecută, în lucrările de deszăpezire şi combaterea lunecuşului au fost antrenați 231 de muncitori și 144 de utilaje speciale, care au împrăștiat peste 1952 de tone de material antiderapant.

 

Un medicament prescris frecvent copiilor a fost retras de pe piaţă

Un medicament pentru tratarea tusei (Eurespal) prescris frecvent copiilor în Moldova a fost retras de pe piaţă, printr-un ordin al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Ordinul de retragere de pe piaţă a loturilor de Eurespal 2 mg/ml sirop și Eurespal 80 mg comprimate a fost semnat în după amiaza zilei de 12 februarie, după ce producătorul medicamentului a anunţat că acesta poate provoca probleme cardiace. Aceiaşi decizie a fost luată de toate statele europene unde era vîndut medicamentul.

 

Persoanele traumatizate în accidentul din Ucraina au fost aduse acasă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a adus ieri în R. Moldova cele două persoane traumatizate în urma accidentului de circulație din Ucraina. Conform datelor IGSU, o femeie în vîrstă de 29 de ani și un bărbat în vîrstă de 35 de ani au suferit diverse traumatisme în urma accidentului rutier care s-a produs în țara vecină. Pentru a prelua pacienții, echipajul SMURD s-a deplasat cu două ambulanțe în regiunea Vinița, Ucraina. Accidentul grav de circulație cu implicarea cetățenilor moldoveni s-a produs la data de 08 februarie în regiunea Vinița, Ucraina.

 

Viitorul președinte al Parlamentului va fi ales prin vot secret

Alegerea președintelui Parlamentului, în noua legislatură, va avea noi reguli, după ce Biroul permanent al Legislativului a aprobat, la ultima ședință, un regulament-model. Astfel, președintele Parlamentului va fi ales din rîndul deputaților, după constituirea legală a Parlamentului și formarea fracțiunilor parlamentare, precum și în cazul în care intervine vacanța funcției pe parcursul legislaturii. Spicherul va fi ales pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu votul majorității deputaților aleși.

 

Fiscul va institui posturi fiscale la comercianții de flori din capitală

Activitatea comercianților de flori vii din capitală va fi monitorizată în perioada 13 - 15 februarie curent, în contextul creșterii cererii de flori în ajunul sărbătorilor. Pentru asta, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va institui cinci posturi fiscale. Potrivit instituției, în perioada sărbătorilor, cererea de flori crește, iar ca rezultat sporește și riscul încălcărilor fiscale, cum ar fi neutilizarea mașinii de casă și control în scopul diminuării veniturilor și respectiv a impozitelor și taxelor la bugetul public.