REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 noiembrie 2019)

45 de copii au murit anul trecut de pneumonie

Un număr de 45 de copii, cu vîrste cuprinse între 0 și 5 ani, au murit anul trecut din cauza pneumoniei. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ în contextul marcării Zilei Mondiale a Pneumoniei. Olesea Croitor, şeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, a menţionat că în R. Moldova pneumonia constituie o problemă importantă de sănătate publică. „În anul 2018, din cauza pneumoniei au decedat 45 de copii cu vîrste de pînă la 5 ani, cu doi mai mulţi decît în 2017”, a spus Croitor.

 

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moţiune de cenzură

Cabinetul de miniştri condus de premierul Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie, prin moţiune de cenzură. Pentru demiterea executivului au votat 63 de deputaţi PSRM şi PDM. Parlamentarii din Partidul ŞOR s-au abţinut. Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă, trei Guverne au căzut în urma votului de neîncredere: Cabinetul condus de premierul Ion Sturza, Guvernul condus de Vlad Filat și Guvernul condus de Valeriu Streleț.

 

În R. Moldova au fost lichidate toate focarele de pestă porcină africană

Toate focarele de pestă porcină africană (PPA) din R. Moldova, înregistrate la porci domestici, au fost lichidate. Despre aceasta a declarat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) după ce a ridicat luni, 11 noiembrie, restricţiile aplicate la ultimul focar de PPA din Comrat. Pe parcursul anului 2019, în ţara noastră au fost înregistrate 30 de focare de PPA, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice, fiind nimiciți din cauza bolii 402 porci și 13 mistreți.

 

Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri la Chișinău

Festivalul de film polonez CinePOLSKA va începe miercuri, 13 noiembrie, la Chișinău. Timp de cinci zile, la cinematograful Odeon, începînd cu ora 19.00, vor fi proiectate cinci cele mai noi filme poloneze, premiate la importante festivaluri din străinătate. Intrarea la toate proiecțiile este liberă. Festivalul CinePOLSKA se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu proiecția filmului „Fuga”, în regia Agnieszkăi Smoczyńska.

 

Un procuror din Chișinău a fost găsit mort în propriul apartament

Un procuror din R.Moldova a murit în somn, după ce noaptea trecută a avut o problemă de sănătate. Tragedia a avut loc în propriul său apartament din Chișinău. Surse din cadrul procuraturii ne-au comunicat că acuzatorul de stat, în vîrstă de aproximativ 40 de ani, activa în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani.

 

BERD și IDA va acorda circa 100 milioane euro pentru modernizarea sistemului

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de marți, 12 noiembrie, proiectele de lege privind ratificarea a trei acorduri importante în sumă totală de circa 100 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) în perspectiva modernizării sistemului energetic moldovenesc și interconectarea acestuia la sistemul energetic european. Asociația Internațională de Dezvoltare va acorda R. Moldova două finanțări în sumă de 47,9 milioane de euro și 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic. BERD va oferi o finanțare nerambursabilă în sumă de 39,9 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, proiect ce va fi realizat de întreprinderea de stat Moldelectrica.

 

R. Moldova va avea un nou ambasador la Uniunea Europeană

Guvernul a numit un nou șef al misiunii R. Moldova pe lîngă Uniunea Europeană. Este vorba despre Daniela Morari, care a fost numită ambasador pe lîngă UE în cadrul ședinței de marți, 12 noiembrie, a Executivului. Daniela Morari a fost propulsată în această funcție din cea de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Pînă acum, funcția de șef al Misiunii R. Moldova pe lîngă UE a fost Eugen Caras.

 

R. Moldova va semna cu Ucraina un nou acord privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor. Potrivit acordului, propus de Ucraina, cetățenii ambelor state vor avea posibilitatea de a călători în baza actelor de identitate de uz intern, ceea ce va facilita călătoriile cetățenilor celor două state.

 

Remiterile dau semne de revenire, după scăderile sensibile

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au dat semne de revenire în trimestrul trei al acestui an, în diminuare per general de 0,2 la sută față de perioada similară anului precedent și o creștere reală de 2,2 la sută, după scăderile sensibile în primele două trimestre ale anului 2019. În primul trimestru, transferurile s-au diminuat cu peste 7 la sută, iar în trimestrul doi cu circa 9 la sută, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Persoanelor fizice le-au fost transferate în iulie-septembrie mijloace bănești în sumă echivalentă cu 314,71 milioane de dolari.