REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 noiembrie 2018)

Cadrele didactice de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întîlnit la Rîbnița

Profesori din Chișinău, Rîbnița și Tiraspol au participat în cadrul unui seminar care s-a desfășurat în orașul Rîbnița – „Atenție - sîntem numai ochi!". Seminarul în domeniul drepturilor sociale și economice a avut loc pe baza manualului Consiliului Europei privind educația în domeniul drepturilor omului "Compass". Acest seminar a fost finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii (CBM IV) și co-finanțat de Guvernul Suediei și UN Women în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

 

Situația infracțională din stînga Nistrului s-a îmbunătățit

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele din stînga Nistrului s-au înregistrat 167 de crime și infracțiuni, comparativ cu circa 200 săptămînile anterioare. Miliția transnistreană anunță că, în perioada de referință a fost înregistrat un caz de cauzare intenționată a leziunilor corporale grave, un caz de viol și 42 de furturi, 16 dintre care au fost descoperite. De asemenea au fost documentate 5 cazuri de comercializare a drogurilor și două infracțiuni economice. În aceiași perioadă au fost reținuți 7 infractori, aflați în căutare.

 

Investitori din Egipt sînt interesați de sectorul zootehnic din R. Moldova

Conducerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a avut o întrevedere cu un grup de potențiali investitori din Egipt, care sînt interesați să dezvolte afaceri în sectorul zootehnic din R. Moldova. În cadrul întrevederii, directorul adjunct al AIPA dl Vadim Curmei a comunicat reprezentanților din Egipt despre oportunitățile de finanțare pe care statul le oferă sectorului agricol, în special cel zootehnic, situația curentă în domeniul dat, precum și disponibilitatea Agenției de a oferi suportul necesar investitorilor străini care doresc să dezvolte afaceri în domeniul agricol.

 

Peste 1700 de persoane din capitală au fost vaccinate contra gripei

Peste 1700 de persoane din capitală au fost vaccinate contra gripei în luna octombrie curent. Anunțul a fost făcut luni, 12 noiembrie, de către şeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Carolina Olaru. De vaccin au beneficiat femeile gravide, vîrstnicii, lucrătorii medicali şi alte persoane din grupurile de risc. „Vaccinarea antigripală continuă și în prezent. Pe de alta parte, datele mai arată că peste 2200 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute.”, a afirmat Olaru.

 

Doi palmieri solari vor fi instalați în capitală

Doi palmieri solari vor fi instalați în capitală în următoarele două luni. Anunțul a fost făcut luni, 12 noiembrie, de primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu. Potrivit sursei citate, palmierii vor genera energie electrică verde. „La tulpina acestui copac chișinăuienii își vor putea încărca telefoanele și vor putea utiliza gratuit internetul. De asemenea, palmierii vor ilumina zona datorită energiei acumulate pe parcursul zilei de la soare”, a spus Codreanu. Proiectul este implementat de Primăria municipiului Chișinău, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul de eficiență energetică.

 

Majoritatea blocurilor din Capitală au fost conectate la căldură

Primăria Chişinău informează că în prezent 97% sau 2665 blocuri de locuințe din capitală, din totalul de 2749 blocuri, conectate la rețeaua centralizată de încălzire, sînt asigurate cu agent termic. De asemenea, beneficiază de încălzire, livrată centralizat, toate școlile și grădinițele funcționale din oraș. Informații în acest sens a prezentat luni, 12 noiembrie, viceprimarul Nistor Grozavu. Astfel, mai rămîn neconectate: 19 blocuri de locuințe aflate în gestiune municipală, 35 – gestionate de Asociațiile de Proprietari a Locuințelor Privatizate (APLP), 6 blocuri – ale Cooperativelor de Construcție a Locuințelor (CCL) și 24 – case departamentale.

 

R. Moldova este cel mai mare furnizor de mere pentru Rusia în acest an

R. Moldova este cel mai mare furnizor de mere pentru Rusia în acest an, potrivit datelor, prezentate de analiștii EastFruit, care menţionează că în primele 8 luni ale anului 2018 Moldova a livrat 166 mii tone de mere în Rusia, acest volum fiind cu 42% mai mare decît în aceeași perioadă a anului trecut. În total în primele 8 luni ale acestui an, Rusia a importat 586 mii tone de mere, cu 41% mai mult decît în perioadă similară a anului trecut. Cel mai mare furnizor de mere pentru Rusia, în această perioadă a fost anume R. Moldova, iar locul al doilea în clasament a revenit Chinei.