REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 martie 2019)

O companie chineză s-a arătat interesată de parcul IT din R. Moldova

Reprezentanții unei companii chineze au apreciat modelul parcului IT din R. Moldova și au afirmat că sînt interesați de promovarea și implementarea avantajelor acestuia și în țara lor. Subiectul a fost discutat la o întrevedere cu ministrul economiei Chiril Gaburici. Potrivit Ministerului economiei, reprezentanții companiei Huawei au apreciat reformele desfășurate de minister pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, făcînd referire și la succesul înregistrat de primul parc IT din Moldova.

 

Poliţia a descins în mai multe penitenciare din ţară

În dimineața zilei de marți, 12 martie, 120 de polițiști din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială “Fulger”, subdiviziunilor teritoriale ale IGP și 200 angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au descins cu percheziții în peste 30 de locații inclusiv la penitenciarele Cricova, Soroca, Bălți și Brănești. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, ca urmare a mai multor acțiuni speciale de investigații, ofițerii de investigaţii au stabilit mai multe persoane suspectate de comiterea mai multor jafuri, tîlhării şi omoruri, coordonate din penitenciar.

 

Peste nouă mii de locuri de muncă sînt vacante

Peste nouă mii de locuri de muncă sînt vacante în R. Moldova. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate cele mai multe posturi vacante sînt disponibile în domeniul sănătății (314). În aspect teritorial, cele mai multe locuri vacante sînt disponibile în Chișinău și Bălți, iar cele mai puține în Edineț și Ocnița. Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1974 locuri de muncă vacante, constituind circa 20% din numărul total de locuri vacante. Pe lîngă domeniul medicinei cele mai multe locuri vacante sînt disponibile în poliție (243) și sectorul financiar (186).

 

Un spital din Chișinău va folosi energie electrică ecologică

În Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” va fi instalat un sistem fotovoltaic de alimentare cu energie electrică, în cadrul unui proiect de eficiență energetică, derulat de autoritățile municipale în comun cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Reprezentanții PNUD vor propune autorităților municipale din Chișinău designul tehnic și proiectul viitoarei instalații fotovoltaice. Conform planului stabilit de Primăria Chișinău și partenerii din cadrul PNUD, construcția acestui sistem fotovoltaic ar trebui să înceapă deja în toamna acestui an.

 

Doi poliţişti au ajuns la spital după ce vagoneta în care se aflau a fost inversată de vînt

Doi poliţişti au ajuns la spitalul din Criuleni cu mai multe leziuni corporale, după ce vagoneta de serviciu în care se aflau a fost inversată de vîntul puternic. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Mariana Bețivu, a specificat că incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de ieri la postul intern Tantal-45, amplasat în preajma Hidrocentralei Dubăsari.

 

Nu există pericol pentru populație după avaria de la Rîbnița

Populația R. Moldova nu este expusă niciunui pericol în legătură cu incidentul care a avut loc, la începutul lunii martie curent, la Uzina Metalurgică de la Rîbnița. „Nu există motive de îngrijorare. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

 

Postul vamal „Molovata” și-a reluat activitatea

După o întrerupere de aproape o zi, circulația pe rîul Nistru, prin postul vamal de tip debarcader „Molovata”, a fost restabilită. Actualmente, toate posturile vamale activează în regim normal. Traficul prin postul vamal „Molovata” a fost întrerupt luni, din cauza vîntului puternic. Călătorii au fost îndreptați către postul vamal intern de control „Criuleni 18”, aflat la 32 km distanță.

 

Blocul ACUM a respins invitația PSRM

Blocul electoral ACUM nu va face coaliție cu nicio formațiune politică din Legislativ, au reiterat marți, 12 martie, liderii Blocului, într-o conferință de presă la care au participat majoritatea deputaților aleși pe listele acestui concurent. Astfel, liderii Blocului au respins invitația Partidului Socialiștilor de a iniția discuții, după ce au respins o propunere similară și din partea Partidului Democrat.

 

Mai multe străzi din Capitală vor intra în reparaţie

Din 20 martie, mai multe străzi din Capitală vor intra în reparaţie. Potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, în acest an, sînt prevăzute aproape 100 de milioane de lei doar pentru reparația drumurilor și întreținerea infrastructurii rutiere. Edilul a mai anunţat că, începînd cu luna iunie, în reparaţie capitală vor intra 11 străzi. Este vorba de străzile Petru Rareş, Ialoveni, Studenților, Scutari, Constantin Vîrnav, Eugen Coca, Nicolai Zelinski, Visarion Belinski, Socoleni, precum şi bulevardele Traian şi Renaşterii.