REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 martie 2018)

A fost anunțat un concurs pentru exportul merelor în Emiratele Arabe Unite

Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat un concurs de selectare a unei companii pentru livrarea unui container de mere în stare proaspătă pe piața Emiratelor Arabe Unite. Organizatorii se obligă să suporte cheltuielile de transportare, inclusiv livrarea containerului maritim la rampa de încărcare a mărfurilor și înapoi în port, încărcarea pe navă, transportarea maritimă. Producătorul va livra mere solicitate pe piața Orientului Mijlociu: soiuri roșii (Red (Chief, Delicious), Gala, etc.) sau Golden, calitatea 1 conform cerințelor internaționale. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), piața CSI rămîne a fi una tradițională pentru exportul fructelor proaspete. În anul trecut au fost exportate 177 mii tone de mere, inclusiv 173 mii tone în Federația Rusă.

 

Premierul a afirmat că regretă demisia ministrului justiției

Premierul Pavel Filip regretă „foarte mult anunțul ministrului Justiției, Alexandru Tănase, cu privire la demisia sa din funcție”. În debutul ședinței executivului de luni, 12 martie, Filip a declarat că decizia lui Tănase a fost „un mod de a răspunde la atacurile de denigrare a sa și de a proteja Guvernul de aceste atacuri”. Premierul i-a mulțumit lui Tănase şi a spus că acesta ar fi demonstrat că „ poate face foarte mult pentru reformarea justiției”. Tănase nu a fost prezent la ședința Guvernului, dar premierul a dat asigurări că „mica reformă” a justiției elaborată de Tănase „va fi pusă în aplicare”.

 

Premierul Principatului Liechtenstein întreprinde o vizită în R.Moldova

Premierul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler, întreprinde de luni, 12 martie, o vizită oficială în R. Moldova. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că aceasta este prima vizită a unui prim-ministru al Liechtensteinului la Chișinău. Adrian Hasler urmează să sosească la Reședința de Stat din strada N. Iorga în după-amiaza zilei de luni unde va avea loc ședința în format extins a delegațiilor R. Moldova și Principatului Liechtenstein. Ulterior cei doi premieri vor face declarații de presă. În timpul aflării la Chișinău, Adrian Hasler va vizita cîteva obiective care beneficiază de finanțare din partea Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein.

 

Silvia Radu cere evacuarea gheretelor neautorizate

Agenții economici din capitală, care dețin gherete neautorizate, au la dispoziție două săptămîni pentru a le demonta. O solicitare în acest sens a făcut primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu în cadrul ședinței serviciilor de luni, 12 martie. În cazul în care punctele comerciale nu vor fi evacuate, ele vor fi demontate forțat. ”Deocamdată nu au fost evacuate gheretele, din lipsă de spațiu de stocare. Avem vreo 30 de gherete care trebuie evacuate. În maximum, două săptămîni problema va fi soluționată”, a declarat Galina Bostan, pretor al sectorului Ciocana.

 

Guvernul a avizat negativ o inițiativă privind introducerea patronimicului în acte

Cabinetul de miniștri a decis luni, 12 martie, să respingă proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Inițiativa prevedea introducerea în mod obligatoriu a patronimicului în actele de identitate. Inițiativa legislativă a fost înaintată de către un grup de deputaţi PSRM. Potrivit socialiştilor, în acest fel vor fi respectate drepturilor minorităţilor etnice pentru care utilizarea patronimicului este o tradiţie. În cazul introducerii în actele de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova a cîmpului suplimentar „Patronimicul/Oтчество”, „patronimicul persoanei de origine rusă va fi scris diferit de cel al persoanei de origine moldovenească, ceea ce va genera interpretări confuze și nemulțumiri din partea titularilor”, se menționează în avizul Guvernului. Ca urmare a unor hotărîri a Curții Constituționale și modificărilor operate în Legea privind actele de stare civilă, întocmirea actelor de stare civilă, precum și înscrierea mențiunilor se efectuează exclusive în limba de stat. Respectiv, în certificatele de stare civilă eliberate în prezent nu se înscrie patronimicul titularului.

 

Agenția Rezerve Materiale va fi trecută în subordinea Ministerului Afacerilor Interne

Guvernul a adoptat luni, 12 martie, hotărîrea privind reorganizarea prin transformare a Agenției Rezerve Materiale din autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului în autoritate administrativă în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Modificarea statutului juridic al Agenției Rezerve Materiale se înscrie în reforma administrației publice. Potrivit regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea MAI, acesta asigură elaborarea și realizarea politicii guvernamentale în domeniul rezervelor materiale de stat și de mobilizare. Cabinetul de miniștri a pus în sarcina Ministerului Afacerilor Interne să inițieze procedurile legale necesare pentru selectarea prin concurs și ocuparea funcției de director al Agenției Rezervelor Materiale.

 

În stînga Nistrului au loc manifestații cu genericul ”Împreună cu Rusia”

Cu începere de luni, 12 martie, autoritățile din stînga Nistrului organizează ample manifestații cu genericul ”Împreună cu Rusia”. Programul acestora debutează cu forul civic ”Spre viitor, împreună cu Rusia”. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat pentru presa din Moscova că ”Rusia rămîne partenerul militar și strategic de bază pentru Transnistria”. Manifestațiile vor finaliza cu un miting consacrat alegerilor prezidențiale din Rusia, care vor avea loc la 18 martie curent.