REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 mai 2021)

În R. Moldova este marcată Ziua Internaţională a asistenţilor medicali

Anual, pe data de 12 mai, în întreaga lume, este celebrată Ziua Internaţională a Asistentului Medical. Ziua Internaţională a Asistentului Medical se desfăşoară în acest an cu genericul „Asistentul medical, o voce de urmat – O viziune asupra viitorului sănătăţii”. Deşi mulţi consideră că cei mai importanţi oameni din sistemul de sănătate sînt medicii, s-a dovedit de-a lungul timpului că asistenţii medicali joacă un rol cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

 

Ambasada țării noastre în Israel a venit cu recomandări pentru cetățenii moldoveni

Ambasada R. Moldova în Israel a venit cu recomandări pentru cetățenii moldoveni după bombardamentele masive ale orașelor israeliene, care au avut loc pe parcursul zilei de ieri și în dimineața zilei de astăzi. Ambasada recomandă cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul Israelului abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente și utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor. De asemenea, Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene și informează că, la momentul de față, nu există informații despre cetățeni ai R. Moldova, care ar fi avut de suferit de pe urma bombardamentelor.

 

La 14 mai, CEC va începe recepționarea documentelor concurenților electorali

Comisia Electorală Centrală va începe recepționarea actelor pentru înregistrarea concurenților electorali la data de 14 mai. Membrii Comisiei Electorale Centrale au stabilit astăzi data la care va începe recepționarea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Astfel, acest proces va începe în data de 14 mai și va dura pînă la 11 iunie inclusiv. În aceeași perioadă vor putea fi depuse și documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților independenți la funcția de deputat. Candidații vor trebui să prezinte între 2000 și 2500 de semnături în favoarea lor, iar numărul de semnături pentru candidatele femei este de două ori mai mic.

 

Peste 5800 de cetățeni au solicitat ambulanța în zilele de odihnă

În perioada 8-10 mai, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 5856 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit datelor Centrului, în această perioadă au sunat cel mai des pentru ajutor persoanele cu urgențe cardiovasculare – 1198 de solicitări, urmate de cele respiratorii – 844 și neurologice – 779 de solicitări. Timp 72 de ore, 650 de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 17 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 21 de persoane, printre care opt minori. În perioada menționată, 24 de persoane cu urgențe toxice au solicitat Serviciul de Urgență.

 

Fabrica de pîine din Taraclia a majorat prețurile la aproape jumătate din produse

Combinatul de panificație din Taraclia, „Milina”, a majorat de ieri prețurile pentru mai multe tipuri de pîine, cu 2-7 la sută. Potrivit managerului general al întreprinderii, Alexandr Voinschi, din 11 mai au crescut prețurile pentru pîinea de calitatea întîia şi a doua, pentru pîinea „Borodino”, pîinea toast, alte tipuri, fiind scumpită mai puţin de jumătate din producția fabricii. Şeful întreprinderii susţine că majorarea a fost cauzată de mai mulţi factori, printre care scumpirea principalei materii prime - făina, care se importă, creșterea prețurilor la carburanți şi energie electrică.

 

CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare care pot fi folosite în campania electorală

În campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, partidele politice pot folosi un maximum de 20 707 070 de lei, iar candidații independenți la funcția de deputat pot folosi maximum 108 950 de lei. Comisia Electorală Centrală /CEC/ a stabilit plafonul financiar pe care îl pot folosi partidele politice și candidații independenți în campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. În cazul candidaților independenți, membrii CEC au stabilit plafonul financiar plecînd de la coeficientul de 0,05 la sută din salariul mediu pe economie – adică 43,58 de lei - pe care l-au înmulțit cu numărul maxim al grupului de susținere al candidatului independent – 2500. Astfel, suma maximă care poate fi folosită de un candidat independent este de 108 950 de lei.

 

Guvernul va oferi în rate peste 100 de milioane de lei pentru anticipate

Guvernul va aloca peste 100 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie, însă banii vor fi transferați în conturile Comisiei Electorale Centrale (CEC) în mai multe tranșe, declară premierul interimar, Aureliu Ciocoi. „În prezent, în Fondul de Rezervă avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a precizat Ciocoi. El a adăugat că în următoarea ședință a Guvernului se va decide transferul unei părți din banii solicitați de CEC, urmînd ca, în funcție de necesități, să fie efectuate și plăți pe parcursul campaniei electorale.

 

Alte 4 stații de producere a oxigenului medical au fost instalate în cadrul instituțiilor medicale din țară

Potrivit Ministerului sănătății, două dintre stații, ce au capacitatea de 54,5 m³/h, au fost repartizate la spitalul „Sfînta Treime” și la Spitalul Clinic Republican din Bălți și ale două, cu o capacitate de 16,8 m³/h, la SR Căușeni și la Soroca. Instituția statului anunță că spitalele raionale din Cahul, Căușeni, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Florești, Comrat, Hîncești, Criuleni, Anenii Noi, Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Spitalul Cancelariei de Stat, vor beneficia de stații de oxigen cu o capacitate de 16,8 m³/h. În același timp, IMSP SCM „Sfînta Treime”, IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină de Urgență, IMSP Spitalul Clinic Bălți, IMSP SCM „Sf. Arh. Mihail”, IMSP Institutul Mamei și Copilului – cu o capacitate de 54,5 m³/h.

 

Lupul care ar fi fugit de la o grădină zoologică improvizată a fost prins în Dănceni

„Lupul a fost prins. Este rănit și obosit, a fost transportat la mini zoo de unde a evadat, va fi examinat de un medic veterinar”, anunță Victoria Butuc-Guranda, primarul de Dănceni, raionul Ialoveni, cu privire la cazul care a avut loc astăzi dimineață în localitate. Un lup, care ar fi fost crescut de o persoană din apropiere de Dănceni, raionul Ialoveni, a evadat din încăperea unde era ținut. Primarul spune că urmează să fie desfășurată o anchetă și să fie verificate toate actele de proprietate asupra animalului, condițiile de detenție etc. de către Inspectoratul de Poliție Ialoveni și Agenția de Mediu.

 

CEC a acreditat 68 de observatori naționali din partea „Promo-LEX” pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 68 de persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Pavel Postica, a menționat că e vorba, în mare parte, de echipa centrală a Misiunii și de observatorii pe termen lung. Vineri, sîmbătă și duminică urmează să fie organizate seminare de instruire a acestora, iar de luni persoanele își vor începe activitatea de monitorizare în teritoriu.

 

Concurenții electorali pot lua credit fără dobîndă pentru a participa la alegeri

Comisia Electorală Centrală a stabilit în cadrul ședinței de astăzi că toți concurenții electorali înregistrați la CEC pot lua credit bancar fără dobîndă pentru a participa la alegeri. Astfel, partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale au un cuantum de credit fără dobîndă care constituie 50 de mii de lei, iar candidații independenți 10 mii de lei.

 

Primăria Chișinău lansează programul muzical săptămînal în aer liber - „Jazz în parc”

Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, începînd de astăzi, în fiecare zi de miercuri, la Teatrul de Vară din capitală, cu începere de la ora 18:00 se vor desfășura concerte în aer liber. Ideea aparţine Primăriei municipiului Chișinău și comunităţii muzicienilor de jazz. „Spectacolele de la Teatrul de Vară vor fi organizate la jumătate din capacitatea de locuri pentru spectatori (3300) și vor fi marcate în vederea păstrării distanței sociale și a măsurilor de siguranță recomandate de specialiști, în contextul pandemiei de COVID-19. Este una din primele inițiative, ce are ca scop dezvoltarea comunitară a orașului Chișinău”, scrie Ceban.