REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 iunie 2019)

Postul vamal „Giurgiulești” își va întrerupe temporar activitatea

Serviciul Vamal informează, în baza unui demers al Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”, despre efectuarea, de către întreprindere, a unor lucrări de reparație capitală a porțiunii de cale ferată care intersectează segmentul de drum dintre posturile vamale „Giurgiulești” (MD) și „Galați” (RO). Lucrările de reabilitare sînt planificate începînd cu data de 13 iunie, ora 20:00 și pînă pe 14 iunie.

 

MAE român a lansat un avertizare de călătorie în R. Moldova

Ministerul Român de Externe a emis o avertizare de călătorie în R. Moldova, recomandînd în special evitarea demonstraţiilor şi a acţiunilor de protest. Avertismentul vine pe fondul situaţiei tensionate de la Chişinău, unde două centre de putere se luptă pentru controlul ţării. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe din România recomandă evitarea demonstraţiilor şi acţiunilor de protest și respectarea instrucţiunilor primite din partea instituţiilor de asigurare a ordinii publice.

 

Președintele Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Putin

Cu ocazia sărbătorii naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei, șeful statului Igor Dodon a adresat cele mai cordiale felicitări Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, însoțite de urări de bine, pace și prosperitate poporului rus. “Îmi face o deosebită plăcere să menționez dezvoltarea ascendentă a dialogului constructiv moldo-rus la cel mai înalt nivel, intensificarea relațiilor culturale și umanitare închegate de-a lungul secolelor, revigorarea parteneriatului strategic dintre Moldova și Rusia”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

 

Angajații MAI care și-au manifestat susținerea față de Guvernul Sandu au fost suspendați din funcție

Șase angajați ai Inspectoratului General al Poliției (IGP) au fost suspendați din funcție în dimineața zilei de miercuri, 12 iunie, după ce o zi mai devreme și-au manifestat susținerea față de guvernul condus de Maia Sandu. Anatolie Macovei, șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigație (INI), a fost supus perchezițiilor. La sediul direcției a ajuns și Andrei Năstase, noul ministru de Interne din Guvernul Sandu, dar și Alexandru Pînzari, șeful IGP din Guvernul Filip. Acesta susține că angajații care au declarat marți că susțin Guvernul Sandu au fost suspendați și că în acest caz a fost inițiată o anchetă.

 

„Parlamentul-90” recunoaște noul Guvern și vine cu un apel la PD

Asociația Obștească „Parlamentul-90” anunță printr-un comunicat că recunoaște noul Guvern în frunte cu Maia Sandu. Potrivit comunicatului, AO „Parlamentul-90” cheamă organele administrative de drept și autoritățile statului de toate nivele să respecte și să susțină noul Guvern învestit la Chișinău în frunte cu Maia Sandu. Asociația îndeamnă de asemenea deputații fracțiunii PDM să contribuie la asigurarea accesului pașnic al Guvernului format, în sediile ministerelor și instituțiilor statului pentru a-și exercita atribuțiile.

 

Peste 450 de case au fost protejate de inundaţii în urma intervenţiei IGSU

În urma lucrărilor de fortificare a digurilor de protecţie avariate de condiţiile meteorologice, în perioada mai–iunie curent peste 450 de case din mai multe raioane au fost protejate de inundaţii. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, primele acţiuni de consolidare a digurilor de protecţie au fost efectuate în perioada 24-29 mai în localitatea Crocmaz din raionul Ștefan Vodă, unde au fost mobilizate 417 persoane şi 106 unităţi de tehnică. În urma lucrărilor efectuate de salvatori, carabinieri, ostaşi, dar şi autorităţi au fost consolidate diguri de protecţie în patru localităţi, iar în Crocmaz digul a fost supraînălţat cu un metru pe o lungime de 3 km. Alte 330 de case au fost protejate de inundaţii după ce salvatorii au întărit un baraj al unui lac în localitatea Vişniovca, raionul Cantemir.

 

Un bărbat din capitală, strivit mortal de o mașină care a intrat în stație

Un bărbat a murit în dimineața zilei de miercuri, 12 iunie, după ce un șofer a intrat cu mașina în stația în care acesta aștepta. Accidentul a avut loc pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica al capitalei. Șoferul a intrat în stație și a lovit mortal un bărbat care aștepta transportul public. În urma accidentului o femeie și un copil au fost transportați la spital.

 

Regiunea Centru va coopera cu USAID în domeniul dezvoltării comunitare

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru va coopera cu Programul „Comunitatea mea" al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Reprezentanții celor două instituții au semnat marţi, 11 iunie, la Ialoveni, un Memorandum de înțelegere. Prin semnarea acestui document părțile și-au propus să-și consolideze cooperarea în domeniul dezvoltării regionale și stimulării inițiativelor de conlucrare intercomunitară. Astfel, localități din Regiunea Centru vor putea să beneficieze de suport de calitate în vederea soluționării problemelor comunității.