REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 iunie 2018)

Pe numele lui Veaceslav Platon a fost pornit încă un dosar penal

Pe numele omului de afaceri, Veaceslav Platon, care ispășește în prezent 2 condamnări, a fost pornită o nouă cauză penală. Avocații lui Platon susțin că acestuia i se incriminează însușirea altor 2 miliarde de lei de la Banca de Economii, prin creditarea companiilor care figurează în raportul KROLL, drept companii ale lui Ilan Șor. Apărătorii lui Platon au declarat într-o conferință de presă că noua învinuire adusă clientului lor se bazează doar pe declarațiile lui Ilan Șor și nu ar avea niciun probatoriu. Veaceslav Platon se află în Penitenciarul nr.13 din aprilie 2017, cînd a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru că ar fi beneficiat de credite neperformante de la Banca de Economii, în valoare de circa 800 de milioane de lei. La 12 decembrie 2017, Platon a fost condamnat la încă 12 ani de închisoare pentru escrocherie.

 

Vinificatorii vor putea testa producția la Universitatea Tehnică a Moldovei

Mai multe întreprinderi mici specializate în vinificaţie vor putea testa producţia la laboratoarele Universităţii Tehnice din Moldova (UTM). Colaborarea este stipulată într-un Memorandum semnat de Uniunea Micilor Producători de Vinuri și instituţia de învăţămînt. Potrivit documentului, 26 de întreprinderi, membre ale Uniunii Micilor Producători de Vinuri, vor putea face testările curente ale vinurilor pentru a se asigura de calitatea acestora și pentru a opera intervențiile tehnologice necesare pentru a crește calitatea vinurilor. Analizele vor fi făcute contra unui cost relativ mic, în comparație cu cel de pe piață, dar care va acoperi cheltuielile pentru consumabile și logistică.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu diaspora moldovenească din Canada

Diaspora este un factor de consolidare a relațiilor R. Moldova cu Canada în toate domeniile, un promotor al imaginii și intereselor țării noastre. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederilor cu reprezentanții asociațiilor de cetățeni ai R. Moldova stabiliți în Canada. În cadrul întrevederilor cu diaspora din Quebec și Ontario, ministrul Ulianovschi a apreciat activismul și dedicația conaționalilor în promovarea identității naționale, menținerea relațiilor strînse cu țara și promovarea unei imagini favorabile a R. Moldova. În cadrul întrevederilor de la Montreal și Ottawa, interlocutorii au abordat și o serie de probleme cu care se confruntă conaționalii noștri de peste hotare la dezvoltarea afacerilor în R. Moldova, atenționînd asupra unor bariere biurocratice.

 

Banca Mondială este interesată de valorificarea fondurilor în R. Moldova

Progresele înregistrate la implementarea Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale din Moldova au fost analizate în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei, Chiril Gaburici, cu o echipă a Băncii Mondiale (BM), condusă de Directorul de țară al BM în Moldova, Anna Akhalkats. Proiectul prevede o asistență în sumă de 80 milioane de dolari pentru reabilitarea a circa 300 de kilometri de drumuri locale. Reprezentanții BM au reiterat că echipa de implementare a proiectului este deschisă să acorde sprijinul necesar la instruirea și pregătirea companiilor locale de construcție a drumurilor, astfel încît acestea să aplice la proiectele de reabilitare a drumurilor, în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale.

 

PDM susține că R. Moldova are sprijinul SUA pentru cursul occidental

R. Moldova are sprijinul partenerilor americani pentru a merge în continuare pe vectorul pro occidental. Declaraţia a fost făcută marți, 12 iunie, de către purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gamurari. El a adăugat că s-a discutat în SUA şi despre relațiile bilaterale dintre Moldova şi SUA, inclusiv proiectele pentru viitor. „Sprijinul autorităţilor americane este esențial pentru ţara noastră, motiv pentru care Moldova susţine în continuare amplificarea relațiilor cu partenerii din SUA”, a adăugat Gamurari.

 

În R. Moldova vor fi create Agenţia de Mediu şi Inspectoratul pentru Protecţia Mediului

Guvernul R. Moldova a aprobat constituirea, organizarea și funcționarea Agenției de Mediu și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Instituţiile vor fi create în contextul implementării reformei inițiate la nivelul autorităților publice centrale și a reformei cadrului de reglementare prin autorizare și de control al activității de întreprinzător. Agenția nou-creată va fi un organ emitent al actelor permisive în domeniul mediului și va avea funcțiile de bază de a implementa documentele de politici publice și ale legislației în domeniul protecției mediului. Totodată, structura are menirea de a acorda suport tehnic Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului pentru fundamentarea proiectelor de documente de politici publice, de acte legislative și normative, de a reglementa și autoriza activitățile cu impact asupra mediului.

 

În capitală au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă

Pe parcursul lunii mai, în municipiul Chişinău au fost confirmate, prin teste de laborator, 16 noi cazuri de rujeolă. Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, din cei 16 bolnavi înregistraţi, 14 sînt de etnie romă şi au contactat boala de la o persoană care a fost într-o călătorie în Ucraina. Conform sursei citate, în majoritatea cazurilor (87,5%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Cei mai afectați de boală au fost copiii cu vîrsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentînd 11 cazuri. Doi dintre bolnavi au vîrstă de pînă la un an şi nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

 

O delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale va întreprinde o vizită în R. Moldova

În perioada 13-15 iunie, curent, o delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei (CoE) va efectua o vizită de monitorizare în R. Moldova. Scopul vizitei este evaluarea stării democrației locale în R. Moldova. Astfel, raportorii CoE pentru democrația locală și regională Marc Cools și Gunn Marit Helgesen vor avea întrevederi cu CALM, cu președintele Parlamentului Andrian Candru, cu președinți ai Comisiilor Parlamentare, cu reprezentanți ai Guvernului RM, cu președintele Curții de Conturi, dar și cu societatea civilă. În cadrul reuniunilor vor fi abordate mai multe subiecte, printre care starea democrației locale în R. Moldova; implementarea Foii de parcurs și a recomandărilor Congresului 411 (2018).