REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 ianuarie 2021)

În ultimele zile medicii de pe ambulanță au intervenit la peste 14 mii de solicitări

În perioada 04 - 10 ianuarie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 14133 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5063 de pacienți, dintre care 680 de copii. Potrivit datelor Centrului, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 3163 de persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 44 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 1845 de cazuri, dintre care 203 accidente vasculare cerebrale.

 

Serviciile municipale au intervenit cu material antiderapant pe drumurile din Chișinău

Serviciile municipale au împrăștiat 68,3 tone de sare și 36 de tone de material antiderapant pe străzile municipiului Chișinău. Municipalitatea Chișinău a anunțat că în urma temperaturilor scăzute serviciile municipale de profil au intervenit pe străzile din capitală și suburbii pentru a împrăștia material antiderapant. În același timp, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că, în condițiile în care se vor înregistra temperaturi negative în timpul nopții, această acțiune va continua.

 

O grupare specializată în contrabandă cu narcotice a fost anihilată de oamenii legii

Ofițerii Serviciului Vamal, în colaborare cu procurorii au anihilat o grupare infracțională, specializată în contrabandă cu produse narcotice în proporții deosebit de mari, introduse în țară prin intermediul coletelor poștale. Unul din membrii grupării, un bărbat în vîrstă de 22 de ani, a fost reținut în flagrant după ce s-a prezentat la oficiul poștal pentru a ridica un colet cu droguri. Bărbatul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă închisoare pe un termen de pînă la 15 ani. Tînăra este cercetată în stare de libertate și colaborează cu organele de urmărire penală.

 

Persoanele născute în Gulag sînt victime ale represiunii politice

Copiii persoanelor care au fost supuse represiunilor politice sînt victime ale represiunilor politice. Curtea Consituțională a declarat neconstituțională sintagma care spune că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată pînă la represiune”. Astfel, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră a fi victime ale represiunilor politice.

 

Nicio instituție de învățămînt general din țară nu este în carantină

Conform ultimelor date actualizate, în data de 11 ianuarie, nicio instituție de învățămînt general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, iar în autoizolare se află cinci clase. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 89, iar 817 elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 160 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 109 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 51 de persoane, iar alte 25 se află în autoizolare.

 

Controlul prețurilor la carburanți va fi intensificat

Consiliul Concurenţei va intensifica controlul asupra formării preţurilor la produsele petroliere din Moldova în contextul creşterii acestora pe pieţele internaţionale în 2021. După scăderea fără precedent a preţurilor petrolului la burse din primăvara anului 2020, în ultimele luni, cotaţiile mondiale au avut tendinţa de a creşte şi au atins nivelul pre-criză. Drept urmare, a existat o creştere a preţurilor la produsele petroliere în ţările din regiune, în special în România şi Ucraina vecine, acestea crescînd cu 10-11%.

 

Doi tineri au fost reținuți pentru furt de proporții

Doi indivizi, originari din UTA Găgăuzia și Taraclia, au fost plasați în arest de către oamenii legii. Potrivit poliției, pe parcursul lunilor septembrie – octombrie 2020, aceștia au pătruns în patru magazine specializate din mun. Chișinău și Bălți, de unde au sustras mai multe telefoane mobile. Prejudiciul cauzat constituie 500 000 lei. În prezent, bănuiții sînt plasați în arest pentru un termen de 30 de zile și sînt cercetați penal pentru furt în proporții, care conform legislației în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 la 12 ani.