REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 decembrie 2017)

Cooperarea în cadrul ICE și agenda europeană a R. Moldova sînt complementare, consideră premierul

 

Prim-ministrul Pavel Filip a participat marți, 12 decembrie, la Summit-ul Iniţiativei Central-Europene (ICE), organizat sub egida Republicii Belarus, care a deţinut în anul 2017 preşedinţia acestei platforme.

În cadrul reuniunii, Premierul Pavel Filip a apreciat pozitiv oportunitatea de cooperare cu ţările membre ale Iniţiativei Central Europene. Potrivit lui Filip, „cooperarea în cadrul ICE și agenda europeană a Republicii Moldova sînt complementare. Cea dintîi contribuie la realizarea progreselor în îndeplinirea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni”.

Premierul a reiterat susţinerea iniţiativelor ICE îndreptate spre dezvoltarea proiectelor regionale și transnaționale în diferite domenii, cu implicarea UE, în calitate de partener strategic al regiunii. În context, el a subliniat rolul important care revine statelor membre ICE în dezvoltarea infrastructurii de transport în Europa.

Un alt subiect abordat în cadrul Summit-ului a vizat gestionarea migraţiei și impactul acesteia.

Iniţiativa Central Europeană este cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa, cu statut de observator în cadrul Adunării Generale ONU. ICE reunește zece state membre UE: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi opt state ne-membre UE: Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko

Stadiul actual al relațiilor moldo-belaruse și posibilitățile de inițiere a unor noi parteneriate au fost discutate marți, 12 decembrie, la Minsk, în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko.

Părțile au menționat caracterul ascendent al relațiilor dintre state, optînd pentru continuarea dialogului. Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au accentuat importanța continuării cooperării pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică.

În scopul impulsionării cooperării, premierul Filip a subliniat oportunitatea liberalizării transportului auto de mărfuri și a transportului aerian. Șeful Executivului s-a arătat convins că deschiderea unei curse directe Chișinău-Minsk va dinamiza și mai mult relațiile dintre cele două state.

Printre domeniile unde există o cooperare eficientă și reciproc avantajoasă au fost evidențiate asamblarea în comun a tractoarelor și troleibuzelor. În viitor, urmează să fie asamblate la Chișinău și autobuze. Totodată, oficialii s-au arătat interesați în realizarea proiectelor comune de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic.

 

Veaceslav Platon a fost condamnat la încă 12 ani de privațiune de libertate

Veaceslav Platon a fost condamnat la încă 12 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar ”pentru escrocherie”. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) marți, 12 decembrie. Procurorii au cerut pentru controversatul om de afaceri 16 ani de închisoare. Potrivit lor, acesta, împreună cu complicii Maxim Capanji și Andrei Bahcivanji, ar fi încercat să sustragă 205 milioane lei de pe conturile a trei companii de asigurări. Anterior, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul privind frauda de la Banca de Economii (BEM). Avocații acestuia au contestat hotărîrea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.

 

Curtea Constituțională a decis ca Președintele R. Moldova nu are dreptul să fie membru de partid

Curtea Constituțională a declarat drept corespunzătoare Legii supreme prevederea Codului electoral, potrivit căreia Președintele Republicii Moldova nu are dreptul să fie membru de partid. O decizie în acest sens a fost pronunțată marți, 12 decembrie. ”Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți și nu a unei părți a acesteia. Președintele Republicii nu poate fi membru de partid și nu poate promova sub nici o formă interesele vreunui partid”, a declarat Președintele Curții Constituționale Tudor Panțîru.

 

În raioanele de Est ale republicii a fost inaugurat sezonul de vînătoare

În regiunea transnistreană a fost deschis, cu începere din 12 decembrie, sezonul de vînătoare la fazani și iepuri cenușii. Vînătorii vor putea împușca și vulpi, lupi și șacali, au comunicat angajații serviciului de presă al așa-zisului minister al agriculturii și resurselor naturale din stînga Nistrului. Licența pentru vînătoare poate fi obținută la ministerul de resort, precum și la asociațiile vînătorilor și pescarilor. În scopul respectării normelor de securitate, vînătorii sînt obligați să le aducă la cunoștință celorlalți participanți regulile tehnicii securității, punîndu-i să semneze un act că au fost informați în acest sens. Vînătoarea de fazani se va desfășura sîmbăta în grupuri a cîte două persoane sau mai multe, fiind permisă pînă pe 30 decembrie 2017, iar vînătoarea iepurilor cenușii este prelungită pînă pe 7 ianuarie 2018.

 

Militarii moldoveni și-au demarat misiunea în Kosovo

Militarii din cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început misiunea în Kosovo, comunică ministerul de resort. Potrivit sursei citate, militarii moldoveni au preluat atribuţiile pacificatorilor de la al şaptelea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii militare de transfer de autoritate, desfăşurate în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech. În prezenţa comandantului Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group - West), colonelul Enzo Ceruzzi, dar şi militarilor din Italia, Austria şi Slovenia, locotenent-colonelul Andrei Ţăranu, comandantul KFOR-7, a predat drapelul și responsabilitățile funcției maiorului Ruslan Varivanov. Cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari, între care şapte genişti şi un pluton de 33 de militari. Ofiţerii şi subofiţerii moldoveni vor executa operaţiuni de pază şi apărare a obiectelor de importanţă strategică, misiuni de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia”, precum şi de cercetare de geniu şi depistare a obiectelor explozive.

 

Benzina și motorina s-au ieftinit

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat marți, 12 decembrie, pentru perioada 13-26 decembrie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17.41 lei pentru un litru, iar la motorină de 15.61 lei. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, iar operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Cotaţia petrolului BRENT a urcat marți la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, 65.40 dolari pentru un baril, în creștere cu 1.07 la sută față de ziua precedentă în urma informaţiilor că o conductă importantă din Marea Nordului va fi închisă timp de mai multe săptămîni pentru reparaţii.

 

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților lui Vlad Filat

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat, marți, 12 decembrie, inadmisibil recursul de anulare a dosarului fostului Premier Vlad Filat, depus în septembrie curent de Casa de avocatură „Popa și Asociații”. Cererea a fost examinată de Colegiul Penal al CSJ în lipsa părților. La 14 septembrie curent, Casa de avocatură „Popa și Asociații” a anunţat că a depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o cerere de recurs privind achitarea și eliberarea fostului Premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. Vlad Filat a fost arestat în octombrie 2015, fiind acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. În iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. El se declară nevinovat.

Socialmai mult
20.10.18 - 15:28
19.10.18 - 18:21
19.10.18 - 18:20
19.10.18 - 16:27
19.10.18 - 14:12
19.10.18 - 13:41
19.10.18 - 13:38
19.10.18 - 10:02
18.10.18 - 17:20
18.10.18 - 15:24
18.10.18 - 13:03
17.10.18 - 19:45
17.10.18 - 17:34
17.10.18 - 14:08
17.10.18 - 13:32
16.10.18 - 18:40
16.10.18 - 16:39
16.10.18 - 11:51
15.10.18 - 17:45
15.10.18 - 17:40