REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 septembrie 2019)

Biserica ortodoxă prăznuiește Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi din R. Moldova pomenesc miercuri, 11 septembrie, ziua în care a fost tăiat capul slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. Este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie și este zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Conform Registrului de Stat al Populației, astăzi își sărbătoresc onomastica peste 100 mii de moldoveni.

 

Șapte candidați concurează pentru funcția de Procuror general

Șapte candidați au depus dosarele la concursul pentru funcția de Procuror general. Termenul de prezentare a actelor a expirat în seara zilei de marți, 10 septembrie. După încheierea etapei de recepționare a dosarelor, în termen de cinci zile lucrătoare, pe pagina web a Procuraturii Generale va fi publicată lista candidaților. Postul a rămas vacant la 11 iulie curent, după ce Eduard Harunjen a demisionat. În prezent, interimatul funcției este asigurat de Dumitru Robu.

 

Echipa națională de fotbal a cedat în al patrulea meci disputat

Echipa națională de fotbal a suferit înfrîngere marți, 10 septembrie, la stadionul Zimbru, în al patrulea meci disputat în preliminariile Campionatului European, fiind învinsă cu scorul de 4-0 de formația Turciei. Golurile au fost marcate de Tosun (37,79), Türüc (57) și Yazici (88).

 

Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi organizată la Chișinău pe 5 și 6 octombrie

Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi organizată la Chișinău în zilele de 5 și 6 octombrie curent. Ediția curentă a sărbătorii va fi mai extinsă ca spațiu și ca perioadă de desfășurare. Astfel, în premieră, pe 5 și 6 octombrie, Oraşul Vinului se va extinde dincolo de Piața Marii Adunări Naționale, cuprinzînd Scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, care va găzdui Şcoala Vinului și Curtea Țărănească. Degustarea vinurilor va putea fi făcută în funcția de regiunea din care provin, standurile celor peste 65 de vinificatori fiind amplasate în baza hărții regiunilor cu Indicație Geografică Protejată.

 

BC “MOBIASBANCA-Groupe Societe Generale” și-a schimbat denumirea

Bancă comercială BC “MOBIASBANCA-Groupe Societe Generale” SА va activa sub o altă denumire. Potrivit Bursei de Valori a Moldovei, este vorba despre „Mobiasbanca-OTP Group” SA. La sfîrșitul lunii iulie instituția bancară și-a schimbat acționarul majoritar. Circa 96,69 la sută dintre acțiunile Mobiasbanca au fost vîndute cu aproape 1.5 miliarde de lei. Hîrtiile de valoare au fost cumpărate de OTP Bank Nyrt.

 

Agenții economici din capitală sînt atenționați să mențină curățenia

Primăria municipiului Chişinău a îndemnat locuitorii capitalei și agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului, să mențină în stare salubră teritoriile în care activează și terenurile pe care le gestionează sau le dețin. Cetățenii care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi. Astfel, încălcarea regulilor de asigurare, în modul stabilit de autoritatea administrației publice locale, a curățeniei în localitățile urbane și rurale, se sancționează cu amendă de pînă la 1800 de lei în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice riscă amenzi de pînă la 9 mii de lei.

 

Mai multe organizații etnoculturale vor participa la Festivalul etniilor

Cincizeci și cinci de organizaţii etnoculturale, ce reprezintă 20 de etnii, dar și multiple formaţii artistice din raioanele țării vor participa la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului etniilor cu genericul ”Unitate prin diversitate”, care se va desfășura duminică, 15 septembrie, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfînt” din capitală. Potrivit organizatorilor, pe parcursul zilei, pe scena principală a festivalului va fi susținut un spectacol muzical-literar cu participarea colectivelor artistice ale organizaţiilor etnoculturale din municipiul Chișinău și din raioanele țării.

 

În anul agricol 2018-2019 se aşteaptă o recoltă bună de struguri

În R. Moldova este în toi recoltarea strugurilor. Condiţiile meteorologice ale anului agricol curent au făcut ca procesul să înceapă cu 12-15 zile mai devreme faţă de anul 2017 şi, în funcţie de regiune, în medie cu circa o săptămînă mai tîrziu decît în 2018, însă per ansamblu pe ţară se aşteaptă o recoltă bună, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). Pentru viță-de-vie, condițiile meteo din anul vitivinicol 2018-2019 au fost relativ favorabile, cu excepția unor localități, unde a fost înregistrat un deficit de umiditate.

 

Procurorii au inițiat un dosar în cazul poluării aerului în municipiul Bălți

Procurorii din Sîngerei au pornit un proces penal privind poluarea aerului din municipiul Bălți, ca urmare a incendierii gunoiștii din raza satelor Țambula și Bilicenii Noi ale raionului Sîngerei. Procurorii cercetează acțiunile factorilor de decizie în ceea ce privește gestionarea gunoiștii.

 

În perioada estivală, peste 1400 de șoferi au fost prinși beți la volan

În perioada estivală, peste 1 400 de șoferi au fost depistați în timp ce conduceau în stare de ebrietate. Ca rezultat, din cauza șoferilor băuți, pe parcursul verii s-au produs 47 de accidente rutiere, în urma cărora opt persoane au decedat și 55 s-au ales cu traume. Din totalul celor 1400 de șoferi prinși băuți la volan, o mie erau în stare avansată de ebrietate și s-au ales cu dosare penale.