REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 septembrie 2018)

Producătorii vor putea comercializa strugurii doar după obținerea certificatului ANSA

Producătorii din R. Moldova vor putea comercializa strugurii doar după obținerea unui certificat de inofensivitate de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar. Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator, acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate. Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere.

 

Ploile au provocat mai multe pagube în raionul Cantemir

Ploile înregistrate pe parcursul săptămînii trecute au provocat mai multe pagube în raionul Cantemir. O parte din prejudiciile înregistrate au fost estimate de comisiile pentru situații excepționale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat marți, 11 septembrie, că în raionul Cantemir precipitațiile au afectat drumuri și culturi agricole. În localitatea Cîșla au fost distruse 3 ha de floarea soarelui și avariate două poduri pietonale. Totodată, a fost deteriorată o porțiune de 0,07 km de drum local. În localitatea Lingura a aceluiași raion, ploaia a distrus 1,9 km de drum, iar în satul Cîrpești, ploile au afectat 61,7 ha de semănături de rapiță.

 

A fost prelungit codul portocaliu de rujeolă

Pe întreg teritoriul R. Moldova a fost prelungit codul portocaliu privind riscul de răspîndire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în perioada 01-10 septembrie 2018, au fost înregistrate 5 cazuri, iar alte 7 sînt suspecte și se află în proces de investigare. Luni, 10 septembrie, au fost înregistrate 3 cazuri suspecte: 2 cazuri la Tiraspol și unul în Chișinău. În total, de la 1 ianuarie 2018 pînă la 10 septembrie 2018, au fost înregistrate 281 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri se atestă în luna august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate.

 

Construcția apeductului din Fălești va fi finalizată pînă la sfîrșitul anului

Autorităţile au identificat mai multe soluţii optime pentru finalizarea pînă la sfîrşitul anului curent a construcției apeductului din oraşul Fălești. Planul de lucru a fost examinat în cadrul unei şedinţe extinse de la Ministerul Agriculturii. „Pe 7 septembrie, Guvernul a decis să redistribuie unele alocații între programele aprobate de minister. Scopul este de a soluționa problemele ce țin de finalizarea construcției apeductului pentru orașul Fălești. Acest proiect este inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2017-2020”, a subliniat ministrul de resort Liviu Volconovici. Potrivit reprezentanților subdiviziunii responsabile de politica de dezvoltare regională a ministerului, valoarea lucrărilor necesare pentru finalizarea proiectului este de circa 35,5 milioane de lei.

 

Fiecare a cincea întreprindere care a solicitat accesul pe piața rusă a obținut autorizația Rosselhoztehnadzor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și pînă în prezent doar 54 din acestea au obținut autorizația Rosselhoztehnadzor. O declarație în acest sens a făcut directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, la întrevederea de marți, 11 septembrie, cu un grup de specialiști de la autoritatea publică responsabilă pentru siguranța alimentelor din Federația Rusă. În opinia directorului general ANSA, o soluție în extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la liste permisive, dreptul de comerț fiind acordat tuturor întreprinderilor, care respectă cerințele Rosselihoznadzorului.

 

Andrian Candu şi Pavel Filip au depus flori în memoria victimelor atentatelor din SUA

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au depus flori la Ambasada SUA în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Potrivit şefului Legislativului, ”Moldova este alături de cetăţenii SUA şi alături de toţi cei care au avut de suferit”. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că doar printr-un efort comun pot fi contracarate asemenea crime. "Actele teroriste sînt cele mai abominabile crime care pot exista pentru că nu le poţi înţelege foarte bine care este originea şi care este, de fapt, scopul”, a spus Filip. El a mai adăugat că R. Moldova ”este pregătită şi pentru atacuri teroriste”.

 

La Chișinău va fi inaugurată Expoziția internațională ”Moldmedizin & Molddent”

În perioada 12-14 septembrie 2018 la Chișinău se va desfășura Expoziția internațională specializată de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie „Moldmedizin & Molddent”, ediția a XXIV-a. La expoziție sînt așteptate să participe cca 80 de companii din R. Moldova, România, Ucraina, Belarus, Rusia, Ungaria, Cehia, Italia, SUA și China. În cadrul expoziției se vor desfășura mai multe congrese de specialitate (al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie și al VII-lea Congres Național de Pediatrie), precum și o serie de conferințe științifice. Vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la un program variat de lecții publice despre modul sănătos de viață, planificarea familiei și sănătatea preconcepţională, controlul diabetului zaharat etc.