REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 octombrie 2018)

Salvatorii au finalizat demontarea construcțiilor instabile de la etajele afectate de deflagrație

Salvatorii au finalizat joi, 11 octombrie, lucrările de intervenție pentru demontarea construcțiilor instabile de la etajele afectate de explozia din blocul locativ de pe bulevardul Moscovei 11/5. Liliana Puşcaşu, şeful Serviciului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a specificat că intervenţia salvatorilor a durat cinci zile. „ Pe parcursul a mai multor zile, angajații IGSU au întreprins lucrări riscante de deblocare a plitelor de beton de la etajele 14, 15, 16 și 17. De asemenea, salvatorii au recuperat pentru localnici o parte din bunurile pierdute sub ruine și au asigurat pătrunderea acestora la etajele mai puțin afectate”, a spus Puşcaşu. Conform informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul zilei de 10 octombrie, la Spitalul Feroviar Central din capitală au fost cazate încă şapte persoane, astfel în total rămîn a fi cazate 29 persoane, care anterior au fost evacuate din blocul de pe bd. Moscovei 11/5.

 

În R. Moldova se desfășoară Festivalul de Film „Întîlnire cu Rusia”

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Film „Întîlnire cu Rusia” se desfășoară în perioada 10-13 octombrie în R. Moldova. Ediția din acest an este dedicată aniversării a 90-cea de la nașterea scriitorului Ion Druță, care însă, nu a fost prezent la inaugurare. Filmele din cadrul festivalului vor fi proiectate în Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul și Tvardița și vor fi cu intrarea gratuită. Producătorul general al Festivalului Vladimir Pirojok, a spus că toate filmele aduse cu ocazia Festivalului sînt în premieră pentru R. Moldova. Potrivit lui, prin astfel de acțiuni comune, precum și prin colaborarea culturală, se consolidează prietenia dintre R. Moldova și Rusia.

 

Agricultura moldovenească a devenit mai rezistentă, constată FAO

Autoritățile moldovenești și Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) au implementat cu succes un proiect de patru ani pentru creșterea rezistenței la secetă în rîndul fermierilor mici, ajutîndu-i să adopte tehnologii moderne de irigare și cele mai bune practici în domeniu. Sprijinul financiar a fost acordat de guvernul Ungariei. "Credem că există încă o mulțime de oportunități neexploatate în sectorul agricol. Companiile maghiare sînt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vîrf", a declarat Aniko Juhász, Secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria în cadrul evenimentului de totalizare al proiectului.

 

Din 30 octombrie, va fi lansată cursa aeriană Minsk-Chișinău

O nouă cursă aeriană Minsk – Chișinău va fi lansată la 30 octombrie curent. Aceasta va fi operată de compania aeriană „Belavia” din Belarus. Potrivit Ministerului economiei, aeronavele vor decola din Chișinău spre Minsk în zilele de marți, joi și duminică la ora 14.05 și la 9.05 – în zilele de luni și vineri. Durata călătoriei este de aproximativ o oră și 30 de minute. Costul anunțat al zborului într-o singură direcție va fi de 83 de euro și de 153 de euro – dus-întors. Biletele au fost puse deja în vînzare. Volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Republica Belarus în ianuarie-august 2018 a însumat 137 milioane de dolari SUA, exporturile înregistrînd în perioada vizată 62,4 milioane de dolari SUA.

 

În trei sectoare din municipiul Chişinău vor fi organizate iarmaroace

Trei iarmaroace de toamnă vor fi organizate, cu începere de sîmbătă, 13 octombrie, în trei sectoare ale municipiului Chişinău. Fermierii nu vor achita locul de piaţă sau alte costuri. Ministrul agriculturii Nicolae Ciubuc, a declarat joi, 11 octombrie, că iarmaroacele vor fi amplasate în sectorul Centru (zona Telecentru, în preajma podului de la ieşire din oraş spre Ialoveni), sectorul Buiucani (strada Ioana Radu, zona Dendrariului) şi sectorul Rîşcani (strada Andrei Doga, zona Manejului). Tîrgurile vor activa pînă la finele lunii octombrie şi în, funcţie de timp sau disponibilitatea agricultorilor, în luna noiembrie.

 

Militarii Armatei Naţionale participă la campania de donare de sînge

Peste 200 de militari ai Armatei Naţionale din toate garnizoanele ţării şi studenţii Academiei Militare „Alexandru cel Bun” donează, în perioada 11-12 octombrie, sînge în cadrul campaniei cu genericul „O cale spre viață”. Acţiunea este organizată de Ministerul Apărării, în comun cu Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Potrivit datelor Ministerului Apărării, centrele de colectare a sîngelui au fost amenajate în unităţile din garnizoanele Chişinău, Cahul şi Bălţi. Ministrul Apărării, Eugen Sturza, şi ministrul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, împreună cu subalternii lor au fost printre primii care au donat sînge în Tabăra Militară 142.

 

Comercianții vor fi obligați să gestioneze deșeurile

Consiliile locale vor avea dreptul să stabilească interdicţii şi cerinţe privind salubrizarea și gestionarea deşeurilor de către unitățile de comerț, care își desfășoară activitatea pe teritoriul autorităţii administraţiei publice locale. Parlamentul, în ședința de joi, 11 octombrie, a votat completări ale Legii cu privire la comerțul interior, în prima lectură. Astfel, comercianții vor fi obligaţi să asigure colectarea, depozitarea şi transportarea deşeurilor rezultate din activitatea de comerţ în conformitate cu legislaţia privind gestionarea deşeurilor.

 

Parlamentul a votat, în I lectură, proiectul cu privire la publicitate

Legislația națională cu privire la publicitate ar putea fi racordată la standardele și bunele practici europene și internaționale. Noul proiect de lege care urmează să substituie actuala Legea cu privire la publicitate a fost aprobat, joi, 11 octombrie, în prima lectură de Parlament. Noile reglementări propuse instituie regimul juridic al mesajelor de interes public, cele definite, în actuala legislație, ca „publicitate socială”. Astfel, mesajele de interes public pot avea ca obiect valorile și principiile constituționale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, modul de viaţă sănătos și ocrotirea sănătăţii, drepturile și obligațiile persoanelor, autorităților și instituțiilor publice, centrale și/sau locale, etc. Proiectul interzice publicitatea înșelătoare, publicitatea amorală, publicitatea discriminatorie, publicitatea sexistă, cea care poate provoca panică, instiga la violenţă etc. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42