REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 noiembrie 2019)

Procuratura va solicita extrădarea lui Vladimir Plahotniuc

Procuratura Generală urmează să inițieze procedura de extrădare a fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, aflat în urmărire internațională, după ce va fi informată despre locul aflării acestuia, a afirmat procurorul general interimar, Dumitru Robu. „Este anunțat în urmărire internațională. Urmează să fim informați, ulterior să trecem la următoarea etapă - extrădarea”, a declarat Dumitru Robu. Procurorul general interimar a menționat că nu poate să ofere detalii cu privire la locul aflării lui Plahotniuc despre care s-a vehiculat că s-ar afla în Miami, SUA.

 

Peste 2000 de șoferi au fost sancționați în week-end

Un număr de 2030 de șoferi au fost documentați în ultimele două zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei peste 2000 de conducători documentaţi, 1321 au depășit limita de viteză admisă, alți 97 au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate, iar 48 şoferi nu aveau permisele de conducere asupra lor. În această perioadă, în urma celor 17 accidente rutiere produse pe traseele ţării, 22 de persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme.

 

Un fost procuror din Edineţ a fost condamnat la şapte ani de închisoare

Un fost procuror din Edineţ a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupere pasivă. Potrivit datelor Procuraturii Anticorupţie, sentinţa a fost dictată de Curtea de Apel Bălți, care a admis apelul procurorului ce a solicitat reexaminarea deciziei primei instanţe care l-a achitat pe bănuit. Fostul angajat al procuraturii a fost eliberat din funcție în primăvara anului 2017, după ce Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii în acest sens, iar dosarul penal intentat pe numele său a fost transmis în judecată. Acesta era acuzat de pretinderea şi primirea a 20 mii de lei de la o persoană urmărită penal pentru furtul unui telefon mobil.

 

Șeful statului a participat la Festivalul Vinului din UTA Gagauz-Yeri

La invitația bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat duminică, 10 noiembrie, la Festivalul Vinului „Gagauz şarap yortusu” care se desfășoară anual în Comrat, începînd cu anul 2007. Șeful statului a adresat felicitări tuturor cu prilejul sărbătorii. Igor Dodon a apreciat înalt modul în care a fost organizat evenimentul respectiv, subliniind importanța păstrării și promovării culturii găgăuze, susținerii vinificatorilor naționali și sectorul real al economiei, în general.

 

Peste 100 de persoane au încălcat legislaţia frontalieră a R. Moldova

În perioada 04-10 noiembrie 2019, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 348 712 traversări, dintre care 176 040 treceri pe sensul de intrare din R. Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 89 321 traversări. Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, 53 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. Pe parcursul săptămînii precedente, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 106 de evenimente, cu documentarea a 115 persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională.

 

Patru bărbați și o femeie, trimiși pe banca acuzaților pentru comercializare de droguri

Patru bărbați și o femeie, cu vîrste cuprinse între 36 și 42 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, reținuți pentru comercializare ilegală de droguri, au ajuns pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a membrilor grupului criminal specializat în circulația ilegală pe teritoriul țării a drogurilor de tip alfa-PVP (sare), în proporții deosebit de mari, la prețul de 1.000 de lei pentru un gram de substanță. În cazul stabilirii vinovăției acestora de către instanța de judecată, învinuiții, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 de ani,

 

CSP a amînat modificarea cadrului normativ privind selectarea unui candidat pentru funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a amînat pentru o şedinţă ulterioară examinarea proiectului pentru modificarea cadrului normativ instituțional privind selectarea unui candidat pentru funcția de procuror general. Potrivit membrilor CSP, există pentru moment o incertitudine la acest subiect, după ce proiectul a fost modificat prin asumare de răspundere a Executivului. „La ședința următoare vom cunoaște la ce modificări lucrăm. Nu putem să adoptăm un regulament care va fi în contradicție cu legea”, a opinat președintele CSP, Angela Motuzoc.

 

Doi polițiști de patrulare au fost reţinuţi pentru corupţie pasivă

Doi polițiști ai Inspectoratului Național de Patrulare din raionul Drochia au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie /CNA/ după ce au extorcat 150 de euro de la un şofer ca să-l scape de răspundere pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de pînă la 16 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.