REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 iunie 2019)

CtEDO a condamnat R. Moldova în cazul profesorilor turci

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constat că R. Moldova a încălcat drepturile cetățenilor străini atunci cînd a expulzat șapte cetățeni turci, în luna septembrie 2018. Mai mult, Guvernul va trebui să achite cîte 25 de mii de euro fiecărui cetățean turc, căruia i-au fost încălcate drepturile. Conform unei decizii emise marți, 11 iunie, magistrații au constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului.

 

Peste 15 mii de liceeni susţin examenul de BAC la limba străină

Un număr de 15451 de liceeni susţin marţi, 11 iunie, examenul de Bacalaureat la limba străină. Sesiunea de BAC a început la 4 iunie şi va dura pînă pe data de 21 iunie. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din cei 15451 de candidați, 10138 vor scrie probă la limba engleză, 5060 – la limba franceză, 139 – la limba germană, 41 – la limba spaniolă, 24 – la limba italiană, 49 – la limba turcă.

 

Cinci țări europene au recunoscut Parlamentul R. Moldova

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au adoptat o declarație comună în care anunță că în actuala criză constituțională recunosc și susțin „Parlamentul R. Moldova în calitate de reprezentant al poporului Moldovei și ca cel mai bun loc de dezbatere a tuturor subiectelor politice, inclusiv cele controversate”, se spune în documentul expus pe site-ul Biroului Federal de Externe al Germaniei. „Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au urmărit cu atenție sporită recentele evoluții din Republica Moldova. Majoritatea parlamentară aleasă în mod democratic a adoptat decizii importante, inclusiv de formare a Guvernului”, se spune în declarația comună a celor 5 țări europene.

 

Peste 80 de ONG-uri solicită demisia judecătorilor CC

Peste 80 de organizații neguvernamentale, care formează Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, îndeamnă Curtea Constituțională să-și revizuiască urgent hotărîrile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019 și să revină în albia legalității. Într-o declarație publică, ONG-urile îndeamnă toți judecătorii constituționali să demisioneze, astfel încît „să fie restabilită încrederea în Curtea Constituțională și să fie stabilizată situația din țară”. Membrii Platformei menționează că judecătorii Curții Constituționale au interpretat termenul de trei luni, de la care președintele țării poate dizolva Parlamentul, echivalîndu-l cu 90 de zile. Asta, deși orice termen exprimat în luni, potrivit regulii juridice generale, echivalează cu luna calendaristică.

 

Directorul Serviciului Vamal s-a întîlnit cu șeful EUBAM

Extinderea controlului comun continuă să domine agenda întrevederilor dintre Serviciul Vamal și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Evoluțiile pe acest subiect au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Vămii, Vitalie Vrabie și Șeful EUBAM, Slawomir Pichor. Vrabie a subliniat importanța extinderii acestui mecanism de cooperare transfrontalieră în cît mai multe posturi vamale, inclusiv la frontiera moldo-română.

 

12 cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în luna curentă

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat 12 cazuri noi de rujeolă în primele 10 zile ale lunii curente. Medicul epidemiolog în cadrul ANSP, Laura Ţurcan, a menţionat că pe data de 8 iunie au fost notificate două cazuri suspecte de rujeolă în municipiul Chișinău, ambele persoane fiind spitalizate. Conform sursei citate, teritoriile afectate de rujeolă de la 1 ianuarie 2019 pînă în prezent sînt: Chișinău – 17 cazuri, Drochia – 11 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Briceni – un caz, Edineț – un caz, Ștefan Vodă – un caz.

 

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit în şedinţă

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit marţi, 11 iunie, în şedinţă. La finele şedinţei, şeful statului, Igor Dodon, a menţionat că au fost discutate mai multe subiecte, printre care frauda bancară. El a specificat că Consiliul va solicita Procuraturii Generale și Băncii Naţionale să prezente în regim de urgență raportul Kroll 2 şi a spus că va solicita comunității internaționale să se implice în investigarea fraudei bancare. Igor Dodon a menţionat că deţine informaţii precum că s-ar încerca “distrugerea probelor”.

 

După ploi abundente vine un val de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de caniculă. Avertizarea este valabilă de astăzi și pînă pe 16 iunie. Potrivit sinopticienilor, în această perioadă, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34°C. În ultimele săptămîni, în R. Moldova au căzut precipitații abundente, pe alocuri cu grindină, cauzînd numeroase pagube.