REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 iunie 2018)

În capitală vor fi amenajate 100 terenuri de joacă

În Chișinău vor fi amenajate 100 de terenuri de joacă, 7 terenuri de sport și 35 de terenuri de fitness. Acest lucru a fost decis la ședința Primăriei de luni, 11 iunie. Pentru cele 100 de terenuri de joacă vor fi alocate 200 de milioane de lei, iar licitația publică pentru acest proiect va avea loc vineri, 15 iunie, în incinta primăriei. În același timp, pentru cele 7 terenuri de sport vor fi alocate 5 milioane de lei, iar licitația publică pentru proiect va avea loc pe 19 iunie, tot în incinta primăriei. Pentru cel de-al treilea program, adică tenurile pentru fitness, vor fi alocate 6 milioane de lei, ulterior va fi făcută publică data licitației.

 

Autorităţile capitalei au aprobat un plan de acţiuni pentru perioada caniculară

Primăria municipiului Chişinău a aprobat un plan de acțiuni în vederea protejării populației în perioadele cu temperaturi ridicate. Potrivit datelor prezentate de autorităţile municipale, în plan sînt specificate sarcinile atribuite factorilor de decizie din cadrul autorităților administrației publice, atît ale subdiviziunilor structurale, cît și ale întreprinderilor municipale, S.A. "Apă-Canal Chișinău" şi "Spații Verzi". În perioada cu temperaturi caniculare, subdiviziunile municipale, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău și Direcția municipală pentru Siguranța Alimentelor vor asigura monitorizarea condițiilor de păstrare a produselor în piețele agroalimentare, respectarea regimului de activitate a taberelor de odihnă, starea sanitară a bazinelor acvatice etc.

 

Liderul transnistrean solicită un nou program de guvernare

Așa-zisul preşedinte al autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că Transnistria „trebuie să treacă de la programul de supravieţuire şi reanimare la cel de dezvoltare”. El a făcut afirmațiile respective în cadrul şedinţei extinse a executivului de la Tiraspol, la care a dispus elaborarea „unui program de stat de dezvoltare a RMN pe următorii opt ani, în 2019-2026”. Krasnoselski a menționat că, „după un an şi jumătate de supravieţuire, de reanimare a situaţiei, astăzi putem vorbi de tendinţe de creştere a indicatorilor economici, de creşterea producţiei industriale, de stabilizare fiscală, de îmbunătăţire a climatului investiţional”.

 

Membri ai comisiilor permanente din Parlamentul R. Moldova şi al României s-au reunit la Chişinău

Membri ai comisiilor permanente din Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României s-au reunit luni, 11 iunie, la Chişinău. Întrevederea este cea de a VII-a şi este găzduită de Parlamentul R. Moldova. În cadrul reuniunii vor fi puse în discuţie mai multe subiecte ce ţin de integrarea R. Moldova în UE. Urmare a discuțiilor între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului R. Moldova și parlamentarii din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României, va fi semnată Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul va puncta prioritățile în viitoarea colaborare moldo-română.

 

Vama raportează încasări de peste jumătate de miliard

În perioada 4-10 iunie, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 520,8 milioane lei, fiind perfectate per total 10 220 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 103 tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 46 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 137 808 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 93 016 traversări. Cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 18 014 și, respective, 13 141 traversări.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești din Germania

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, care întreprinde o vizită de lucru în Canada, în timpul escalei din Frankfurt pe Main, a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești din landul Hessa (Hessen) al Germaniei.

În cadrul discuției, participanții au efectuat un schimb de opinii privind situația social-economică și politică din R. Moldova, procesul de desfășurare a reformelor instituționale, dezvoltarea cooperării moldo-germane pe diverse domenii, în special comercial-economic, investițional, științific, cultural, etc.

 

Autorităţile din capitală propun crearea unui sistem on-line de înscriere a copiilor în clasa I

Autorităţile din capitală propun crearea unui sistem on-line, e-scoala.md, de înscriere a copiilor în clas I, după modelul utilizat la înscrierea micuţilor în grădiniţă. Anunţul a fost făcut luni, 11 iunie, de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui Codreanu, noul sistem on-line va funcţiona după modelul celui de înscriere a micuţilor în grădiniţe şi va exclude preluarea unor taxe ilegale de către conducerea unor instituţii şcolare. ”Acest sistem va elimina corupția, zilnic primesc mesaje de la părinți care se plîng că li s-au cerut taxe de pînă la 200 de euro pentru a înscrie copilul în clasa 1, chiar dacă conform legii autoritățile publice locale sînt obligate să-l înscrie pe fiecare copil în instituțiile școlare din capitală”, a spus Codreanu.

 

Peste 20 de mii de oameni au participat la Festivalul Căpșunelor și Mierii

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Căpșunelor și Mierii, care s-a desfășurat sub egida Președintelui R. Moldova în satul Sadova a avut un real succes. Președintele Igor Dodon a scris pe rețelele de socializare că, la eveniment au participat peste 20 mii de cetățeni ai țării și oaspeți de peste hotare, reprezentanți ai corpului diplomatic. Zeci de producători de căpșune au vîndut pe parcursul Festivalului cca 50 de tone de căpșune. ”Consider că astfel de evenimente constituie un bun prilej pentru promovarea satelor și a producătorilor noștri. Cu cît mai prospere vor fi satele noastre, cu atît mai înfloritoare va fi și țara noastră dragă”, a menționat Igor Dodon.

 

În satul Mereni a fost depistat un focar de pestă porcină africană

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin testele de laborator, a confirmat infecţia la porci domestici într-o gospodărie particulară, situată la 1,5 km de această localitate. Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Anenii Noi a fost informată despre apariția cazului de îmbolnăvire, specialiștii subdiviziunii s-au deplasat la fața locului pentru examinarea situației, unde au prelevat probe pentru analize de laborator și au impus restricții de mișcare a animalelor.