REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 iulie 2019)

Pentru sesiunea suplimentară de bacalaureat au fost create 14 centre

Un număr de 3339 de elevi au depus cereri pentru a participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat, care va începe luni, 15 iulie. Aceștia vor susține examenele în 14 centre create în toată țara. Probele de examen vor începe la ora 10.00, iar rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afișate în centrele de bacalaureat pe data de 24 iulie 2019. Candidații care nu vor fi de acord cu notele obținute vor putea depune contestații în decurs de 48 ore de la afișarea rezultatelor.

 

Procurorul General Eduard Harunjen a demisionat

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 iulie, că a semnat decretul de eliberare din funcţie a Procurorului General, Eduard Harunjen, în baza cererii de demisie depusă de acesta. Potrivit lui Dodon, “este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp”. Șeful statului a precizat că va semna un decret de numire doar a unui candidat înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii.

 

În Republica Moldova locuiesc peste 2,6 milioane de oameni, potrivit BNS

Două milioane 681 mii 735 de oameni, dintre care 52,4% femei, locuiau la 1 ianuarie 2019 în Republica Moldova, conform Biroului Naţional de Statistică (BNS). Directorul BNS, Vitalie Valcov, a subliniat că, odată cu revizuirea numărului de populaţie în ţara noastră, vor fi actualizaţi mai mulţi indicatori socio-economici şi de dezvoltare. Șeful BNS a precizat că rata totală a fertilităţii s-a redus în ultimii ani, dat fiind faptul că mulţi copii se nasc peste hotarele ţării.

 

Deținătorii „Ordinului Republicii” vor primi alocații de stat în valoare de 500 de lei

Cetățenii Republicii Moldova beneficiari ai indemnizațiilor de merit decorați cu „Ordinul Republicii” și care primesc pensii acordate de alte state, vor primi o alocație nominală de stat în mărime de 500 de lei lunar. Decizia a fost aprobată de guvern, la ședința de miercuri, 10 iulie. Proiectul a fost prezentat de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Potrivit acesteia, pentru acordarea alocațiilor va fi nevoie de circa 110 mii de lei anual.

 

Premierul Maia Sandu întreprinde o vizită la Kiev

Premierul Maia Sandu întreprinde astăzi o vizită la Kiev, Ucraina, la invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Maia Sandu a declarat că Ucraina și Moldova au experiențe politice similare în regiune, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției și construirea unor state democratice și funcționale axate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor, și au același obiectiv de integrare europeană.

 

R. Moldova și Canada vor colabora pentru protejarea reciprocă a investițiilor

Executivul de la Chișinău a aprobat în ședința de miercuri, 10 iulie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre guvernele Republicii Moldova și Canadei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Acordul stipulează, în particular, condițiile de promovare și protejare reciprocă a investițiilor și modalitățile de reglementare a disputelor. Pînă în prezent, nu au fost încheiate tratate în domeniul economic sau tratate similare cu partea canadiană. Acordul va intra în vigoare în urma recepționării notificărilor de către ambele părți cu privire la îndeplinirea procedurilor interne necesare în acest sens. Documentul a fost semnat în Canada, la 12 iunie 2018.

 

Ministrul polonez de Externe va întreprinde o vizită la Chişinău

La invitația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, va întreprinde, în perioada 11-12 iulie 2019, o vizită în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor de la MAEIE, oficialii vor aborda principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi modalităţile de intensificare şi aprofundare a relaţiilor moldo-polone, cooperarea în domeniul integrării europene, colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale. Agenda vizitei include și un șir de întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, cu conducerea de vîrf a Republicii Moldova.

 

CSP a respins sesizarea depusă pe numele Procurorului General

Consiliul Superior al Procurorilor a declarat joi, 11 iulie, inadmisibilă sesizarea depusă de deputatul Andrei Năstase pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit astăzi în şedinţă la solicitarea a trei membri şi a avut mai multe subiecte pe ordinea de zi, printre care: validarea mandatului de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor; examinarea unei cereri depuse de un grup de procurori şi examinarea sesizării depuse de deputatul Andrei Năstase pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen.

 

Consiliul Suprem de Securitate va putea obține informații care constituie secret de stat

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) va putea obține informații care constituie secret de stat. Legea care prevede acest lucru va intra în vigoare vineri, 12 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate guvernului sînt obligate să furnizeze CSS la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.