REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 iulie 2018)

Ploile din ultima perioadă pot afecta campania de recoltare

Ploile abundente din ultima perioadă impun mai multe riscuri campaniei de recoltare a cerealelor, care este în toi, şi pot cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli. Declarația aparține lui Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a Ministerului Agriculturii. “Ploile nu numai că vor tărăgăna campania de recoltare, dar vor spori şi îmburuienirea cîmpurilor, iar acestea sînt fenomene nedorite pentru perioada secerişului. Buruienile vor îngreuna procesul de lucru şi vor implica fermierilor cheltuieli în plus pentru procesarea şi separarea grăunţelor”, a spus Marina Grama. Potrivit specialistului, va fi nevoie de mijloace suplimentare şi pentru diminuarea umidităţii mari a spicelor.

 

O companie internațională va procura produse agricole moldovenești în valoare de 240 mln de dolari

Grupul companiilor Tras Oil și un consorțiu bancar internațional au semnat miercuri, 11 iulie, la Paris, un acord privind un împrumut în valoare de 240 milioane de dolari SUA pentru a procura produse agricole de la producătorii și agenții economici din R. Moldova. În sezonul actual, Grupul Trans Oil a anunțat că intenționează să cumpere peste 500.000 tone de semințe de floarea-soarelui, peste 1,2 milioane de tone de cereale (grîu, orz, rapiță, porumb, mazăre) și peste 100.000 tone de soia. Grupul companiilor Trans Oil a anunțat anterior că a mărit capacitatea de transbordare prin portul internațional liber Giurgiulești pînă la 1.600.000 tone metrice de produse agricole pe an.

 

A fost prelungită scutirea de plata taxelor vamale transnistrenilor

Termenului de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale R. Moldova, care efectuează operațiuni de import-export prin punctul de trecere a frontierei Pervomaisk-Cuciurgan și care nu sînt înregistrați la Agenția Servicii Publice va fi prelungit. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe la Guvern, la care au fost examinate subiecte ce țin de managementul integrat al frontierei. Într-un comunicat de presă remis de Guvern se menționează că termenul respectiv expiră pe 18 iulie curent. În cadrul ședinței a fost acceptată propunerea ca această perioadă să fie extinsă pînă la 1 ianuarie 2019.

 

Industria a înregistrat o creștere peste așteptări

Producția industrială a crescut, în primele cinci luni ale anului 2018, cu 8,1 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent, peste așteptările autorităților și experților. Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anticipează o creștere cu 5,5 la sută a industriei în acest an, pînă la aproape 55 miliarde de lei. Experții MEI explică creșterea din ianuarie-mai prin extinderea activității Zonelor Economice Libere, în special a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive, lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export ca urmare a valorificării oportunităților oferite de Acordul de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană. De asemenea, evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anul trecut, precum și sporirea cererii interne și externe față de produsele industriale autohtone, au constituit principalii factori care au determinat ascensiunea industriei.

 

Guvernul vrea să atragă investiții de 1,3 miliarde de euro prin dobîndirea cetățeniei moldovenești

Guvernul de la Chișinău vrea să atragă, în următorii cinci ani, investiții de 1,3 miliarde de euro în urma implementării Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiții. Acesta va fi elaborat și promovat de un consorțiu internațional selectat prin concurs public. Contractul care stabilește condițiile de parteneriat a fost semnat miercuri, 11 iulie, la Chișinău. Ministerul Economiei a specificat într-un comunicat de presă că cetățenia R. Moldova prin investiții va fi acordată doar solicitanților care îndeplinesc cele mai bune standarde internaționale. Aceștia vor fi supuși unei verificări a reputației economice și financiare, care se va desfășura în patru etape. Verificările la primele nivele vor fi efectuate de companii globale de diligență și se vor axa pe verificarea antecedentelor și validarea informațiilor cuprinse în formularele de cerere. Ultimul nivel va include analiza riguroasă a aplicanților la Program prin autorități precum Interpol, SIS, MAI, CNA.

 

Un șef de secție dintr-un spital din Soroca a fost reținut pentru estorcare

Şeful Secţiei traumatologie din cadrul unui spital din Soroca a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta ar fi pretins de la un pacient 17 000 de lei pentru a-i organiza o intervenţie chirurgicală. Potrivit denunţătorului, chirurgul i-ar fi spus că stocul endoprotezelor este limitat, iar pentru a ajunge pe masa de operaţie va trebuie să aştepte rîndul. Totodată, medicul l-ar fi informat că ar putea să soluţioneze problema contra sumei de 17 000 de lei. Pe cazul menţionat, Direcţia teritorială nord a CNA a iniţiat o anchetă, iar astăzi, medicul a fost reţinut în momentul în care pacientul i-a transmis 15 000 de lei sub controlul Centrului. În 6 luni ale anului curent, CNA a pornit 32 de cauze penale pe diferite fapte de corupţie şi conexe, comise în domeniul ocrotirii sănătăţii.