REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 februarie 2019)

Cei doi piloți moldoveni, capturați în Afganistan în 2015, au fost eliberați

Cei doi piloți moldoveni, capturați în Afganistan în anul 2015, au fost recuperați din prizonierat și se află la Moscova, Federația Rusă. Anunțul a fost făcut luni, 11 februarie, de către șeful statului Igor Dodon. Potrivit președintelui, timp de o săptămînă, piloții vor fi aduși în țara noastră. „Membrii echipajului munceau pentru guvernul american. Oficialii din SUA au făcut mai multe tentative de a-i salva, însă acestea nu s-au soldat cu succes. Anul trecut m-am adresat cu acest subiect conducerii Federației Ruse, iar în ultimele luni au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru eliberarea cetățenilor moldoveni din captivitate ", a spus Dodon.

 

Elveția va acorda R. Moldova șase milioane de euro

Guvernul a aprobat luni, 11 februarie, hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Memorandumului de înțelegere dintre Cancelaria de Stat a R. Moldova şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare cu privire la Programul „Valorificarea potenţialului migraţiei în R. Moldova”, faza a II-a. Valoarea totală a contribuției Elveției este de 6,13 milioane de euro.

 

La Tiraspol s-a desfășurat ședința grupurilor de lucru pentru transport feroviar și comunicații

La sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru transport feroviar și comunicații, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. În cadrul ședinței au fost abordate problemele din domeniul comunicațiilor feroviare, în special în partea ce ține de circulația trenurilor marfare și de pasageri, tarifele aplicate pentru utilizarea unor tronsoane de cale ferată și importul unor categorii de bunuri în condițiile organizării controlului în comun la punctele de trecere amplasate pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene.

 

A fost instituit Consiliul național pentru drepturile omului

Cabinetul de miniștri a aprobat luni, 11 februarie, hotărîrea privind instituirea Consiliului național pentru drepturile omului. Scopul noului organ consultativ al guvernului este coordonarea elaborării și implementării documentelor de politici în domeniul drepturilor omului, monitorizării și evaluării acestora, implementării tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului la care R. Moldova este parte și respectării angajamentelor asumate.

 

Trei persoane au murit în urma accidentelor care au avut loc în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, pe teritoriul ţării au avut loc 11 accidente grave, soldate cu trei persoane decedate și 10 traumatizate. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a specificat că în această perioadă au fost depistați peste 500 de conducători auto care au încălcat regulile de circulaţie rutieră. Dintre aceştia, 260 se deplasau cu o viteză cu mult peste limita admisă, iar 14 șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate.

 

Certificatele pentru dreptul de a naviga sub pavilionul R. Moldova vor fi eliberate de Agenția Navală

Certificatele provizorii pentru dreptul navelor de a naviga sub pavilionul R. Moldova vor fi eliberate de către Agenţia Navală, și nu de către consul cum era prevăzut anterior. Totodată, a fost majorat termenul de valabilitate a certificatului provizoriu de la 3 luni pînă la 6 luni, potrivit modificării punctului 15 din Regulile de înregistrare a navelor maritime în R. Moldova, operate luni, 11 febrarie, de către cabinetul de miniștri.

 

Calitatea benzinei și motorinei importate va fi monitorizată

Calitatea benzinei și motorinei importate în R. Moldova va fi monitorizată de o inspecție recunoscută de Ministerul economiei, iar datele vor fi transmise Comisiei Europene. Raportul cu datele naționale privind monitorizarea calității benzinei și motorinei va fi publicat pe pagina oficială a MEI. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de modificare și completare a unor hotărîri de guvern, aprobat luni, 11 februarie, de cabinetul de miniștri.

 

Numărul cazurilor de viroze a scăzut nesemnificativ

Circa 4900 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 11 februarie, de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de viroze a scăzut nesemnificativ, cu 2% față de săptămîna precedentă, cînd s-au înregistrat aproape 5000 de cazuri. „Cei mai afectați sînt copiii cu vîrste de pînă la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1400 de cazuri. Alte peste 1400 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani. În această perioadă, 77 de bolnavi au fost spitalizați ”, a spus Olaru.

 

Guvernul a alocat 800 mii de lei unor veterani

16 veterani din șase raioane ale țării vor primi o indemnizație unică din partea statului pentru construcția, restaurarea sau procurarea locuinței. Hotărîrea a fost aprobată luni, 11 februarie, de executiv. Potrivit Direcţiei comunicare a guvernului, în acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați aproape 800 mii de lei. Banii vor fi transmiși în gestiunea autorităților publice locale. Cele mai mari sume vor fi repartizate raioanelor Drochia - 205 mii de lei și Ștefan Vodă – 184 mii de lei. Cîte 123 mii de lei urmează să primească raioanele Cahul și Ungheni. Restul sumei va fi direcționată către autoritățile din Briceni și Rîșcani.

 

Mai multe tîrguri de primăvară au fost deschise în capitală

Mai multe tîrguri de primăvară au fost deschise luni, 11 februarie, în capitală. O dispoziţie în acest sens a fost emisă de primarul interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, la solicitarea agenţilor economici și a persoanelor fizice. Astfel, în sectoarele Centru, Botanica, Buiucani, Rîșcani și Ciocana vor fi autorizate locuri pentru comercializarea suvenirelor, mărţişoarelor şi florilor de grădină. Tîrgul de primăvară se va desfășura în perioada 11 februarie – 10 martie.