REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 decembrie 2017)

Circa 1500 de copii din capitală s-au îmbolnăvit de viroze

Circa 1500 de copii din capitală, dintre care aproape 80 la sută preşcolari, s-au îmbolnăvit de viroze pe parcursul săptămînii trecute. Un anunț în acest sens a făcut luni, 11 decembrie, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu.

Potrivit lui „cei mai afectaţi de viroze sînt copiii de pînă la şase ani, dintre aceştia peste 60 la sută au fost internaţi în spital pentru îngrijiri medicale. Cazuri de gripă în această perioadă nu au fost depistate”, a menţionat Moldovanu.

El a mai spus că în capitală au fost înregistrate cazuri de hipotermie, însă nu a oferit cifre la acest subiect. Moldovanu a solicitat autorităţilor să găsească soluţii deoarece Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil este suprasolicitat.

 

Curtea Constituțională a avizat proiectul de introducere a integrării europene în Constituție

Curtea Constituțională a hotărît luni, 11 decembrie, că proiectul de modificare a Constituției, astfel încît aceasta să prevadă integrarea europeană ca orientare strategică a Republicii Moldova, poate fi adoptat.

Orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova, se afirmă în hotărîrea Curții Constituționale. Președintele Curții, Tudor Panțîru, a subliniat că, indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spațiul valoric european constituie un principiu cu valoare constituțională.

Conform proiectului, în articolul 1 al Constituției se va preciza că Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european. De asemenea, în textul Legii Supreme va fi inserat un nou articol, care va prevedea că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării.

După pronunțarea hotărîrii Curții Constituționale, președintele Igor Dodon a anunțat că se va opune adoptării acestor amendamente. El s-a pronunțat pentru organizarea unui referendum în această privință, subliniind că integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie.

 

Președintele Parlamentului a lansat un apel cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului

Promovarea și respectarea drepturilor universale ale omului constituie o prioritate a activității Parlamentului Republicii Moldova. De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie și cu prilejul celor 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, Președintele Parlamentului Andrian Candu a adresat un mesaj video.

Potrivit speakerului, Declarația Universală a Drepturilor Omului, este un document care a intrat în Cartea recordurilor Guinness, drept unul dintre textele traduse în cele mai multe limbi.

”Noi avem aceleași drepturi, indiferent de etnie, religie, sex sau statut social. Avem drepturi în virtutea faptului că sîntem oameni. Este important să rămînem oameni în raport unul cu altul, indifent de opțiuni politice sau limba vorbită. Să ne apărăm drepturile și să le respectăm pe ale celor din jur”, se spune în apelul Președintelui Parlamentului.

 

Kremlinul consideră că în reglementarea transnistreană se atestă progrese

În procesul de reglementare a diferendului transnistrean se atestă un progres, a declarat luni, 11 decembrie, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a ținut un discurs la ședința Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE de la Viena.

Potrivit MAE al Rusiei, Lavrov a comunicat că, la momentul actual, se atestă o avansare: a fost deschis podul peste Nistru, s-a ajuns la înțelegeri în soluționarea problemelor actuale de pe agenda negocierilor, inclusiv din domeniul educației și telecomunicațiilor.

El a menţionat că „la Viena a fost adoptată Declarația cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”.

„Acest document salută tactica „pașilor mici”, precum și organizarea, pînă la sfîrșitul anului 2017, a unei noi întîlniri în formatul „5+2”. Acest progres a fost realizat datorită faptului că autorităţile de la Chișinău și Tiraspol au convenit direct asupra unor măsuri concrete pentru a face viața de zi cu zi a cetăţenilor Transnistriei și Moldovei mai confortabilă”, a spus Lavrov.

 

Salariile moldovenilor sînt printre cele mai mici din Europa

Republica Moldova ocupă locul doi la capitolul ”cele mai mici salarii în Europa”, potrivit unei cercetări efectuate de Centrul analitic Texty.org.ua.

Cercetătorii au comparat salariile după achitarea impozitelor în țările din Europa. Astfel, cele mai mici salarii le au ucrainenii, circa 190 de euro pe lună, iar moldovenii au circa 215 euro. Rusia și România ocupă locurile 11 și 12, respectiv cu 474 euro și 517 euro.

Cele mai mari salarii le au locuitorii din Monaco, 5225 euro și Elveție, 4421 euro.

 

Comisia de la Veneţia critică legislația electorală din Moldova

Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale de către cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare încalcă drepturile acestora, cît şi ale partidelor politice. Comisiei de la Veneţia a publicat luni, 11 decembrie, un aviz cu privire la cadrul juridic privind finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale din Republica Moldova, pregătit în comun cu OSCE.

Experţii recomandă autorităţilor de la Chişinău să permită finanţarea partidelor politice de către cetăţenii RM din străinătate, stabilind cerinţe adecvate de transparenţă şi supraveghere strictă.

„Ţinînd cont de aspiraţiile europene ale RM, trebuie de remarcat că aceste dispoziţii par foarte problematice în ceea ce priveşte principiile UE privind libertatea circulaţiei. În plus, rapoartele Misiunii OSCE au remarcat faptul că interzicerea donaţiilor din afara ţării pot constitui o restricţie disproporţionată în ceea ce priveşte participarea politică”, remarcă avizul Comisiei de la Veneţia.