REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 aprilie 2018)

Vinuri din R. Moldova sînt degustate în cadrul unei expoziții din Italia

În perioada 24 martie-15 aprilie, se desfăşoară cea de-a 62-a ediție a expoziției Valdobbiadene D.O.C.G, care are loc la San Martino, Piazza Rovere, 4. Datorită italianului Beniamino Contessotto, care activează în R. Moldova din 2007, la expoziție pot fi degustate cinci vinuri moldovenești, patru dintre ele fiind autohtone. „Nu a fost așa de ușor să găsești vinării din Moldova care să fie predispuse să participe la o asemenea expoziție. Am așteptat un entuziasm mai mare din partea lor. Probabil dacă evenimentul este mai puțin cunoscut, e mai greu să le atragi. Fiind o vinărie mică, participarea la o astfel de expoziție permite legarea unor relații cu distribuitori care ulterior ar putea să-ți aducă un venit mai mare”, a spus Beniamino Contessotto. Italianul consideră că vinurile autohtone, adică cele care se găsesc doar în R. Moldova ar avea un potențial mai mare pe piața mondială, decît cele întîlnite în toată lumea.

 

Circa 300 de observatori vor monitoriza alegerile din Chişinău şi Bălţi

Aproximativ 300 de observatori Promo-LEX vor monitoriza alegerile locale noi din 20 mai în capitală şi alţi aproximativ 60 de observatori – în municipiul Bălţi. Directorul de programe Promo-LEX Pavel Postica a spus că Asociaţia va avea cîte un observator în toate secţiile de votare deschise. Observatorii Promo LEX sînt persoane care trec un curs de instruire şi susţin testarea de cunoştinţe privind lucrurile de bază care se întîmplă în incinta secţiei de vot. Fiecare observator Promo LEX semnează un cod de conduită. Una din obligaţiuni este non-partizanatul politic şi asumarea obligaţiei de a activa echidistant şi imparţial faţă de toţi actorii politici implicaţi în cursa electorală.

 

CCI invită agenții economici să participe la expoziția „Republica Moldova Prezintă”

Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova invită agenți economici din toate domeniile de activitate, indiferent de regiunea țării, să participe la cea de a III-a ediție a expoziției „Republica Moldova Prezintă”, care se va desfășura în România, în perioada 15 – 17 iunie 2018, în Piaţa Sfatului din oraşul Braşov. În cadrul evenimentului agenții economici vor avea posibilitatea să participe și la programul dedicat mediului de afaceri şi investiţiilor în cadrul căruia companiile moldoveneşti vor avea stabilite întîlniri cu antreprenori din România. Aranjamentele logistice de transport a pasagerilor și a mărfurilor vor fi organizate de către CCI a R. Moldova. În acest context, doritorii de a participa trebuie să transmită cererea de participare pînă la data de 30 aprilie 2018.

 

Premierul Pavel Filip va participa la Forumul de securitate de la Kiev

Premierul Pavel Filip va întreprinde, joi, 12 aprilie, o vizită de lucru în Ucraina, unde va participa la Forumul de Securitate de la Kiev. Principalele subiecte care vor fi abordate în cadrul evenimentului vizează provocările la adresa securităţii regionale şi europene, situaţia actuală din regiune, conflictele prelungite şi importanța dialogului în soluționarea acestora. În cadrul Forumului, șeful Executivului de la Chișinău va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cu prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman. De asemenea, va avea loc o şedinţă în format lărgit a delegațiilor din cele două țări, urmată de semnarea a două documente bilaterale pentru intensificarea cooperării moldo-ucrainene, în domeniul transportului aerian și al transportului auto.

 

Transportul spre Cimitirul „Sfîntul Lazăr" va fi gratuit de Paştele Blajinilor

În zilele de 15 şi 16 aprilie, transportul spre Cimitirul „Sfîntul Lazăr" va fi gratuit. Anunţul a fost făcut miercuri, 11 aprilie, de primăria municipiului Chişinău. Potrivit Serviciului de presă al primăriei capitalei, pasagerii vor circula gratuit pe rutele de autobuz „C", „D" şi nr. 27. În acelaşi timp, pe 15 şi 16 aprilie curent, numărul de troleibuze care circulă pe rutele nr. 24 şi nr. 25 va fi stabilit după necesitate, iar microbuzele de pe rutele nr. 126, nr. 132, nr. 134, nr. 154, nr. 162, nr. 184 şi nr. 189 vor circula pînă la Cimitirul „Sfîntul Lazăr". Conform sursei citate, ruta suplimentară de autobuz „C" va porni de pe strada Vasile Alecsandri şi va avea următorul itinerar: tur - str. Alexandru cel Bun, str. A. Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sf. Lazăr") şi retur - str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri.

 

Președintele R. Belarus va vizita R. Moldova

În perioada 18-19 aprilie, președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, va întreprinde o vizită oficială în R. Moldova, la invitația președintelui R. Moldova Igor Dodon. Agenda vizitei va cuprinde întrevederi cu șeful statului, prim-ministrul, precum și semnarea unor acorduri bilaterale. De asemenea, la solicitarea șefului statului, în semn de prietenie, Alexandr Lukașenko va oferi R. Moldova mai multe unități de tehnică. „Am fost unanimi în opinia că între Moldova și Belarus există relații de colaborare foarte bune și un potențial de cooperare care trebuie și poate fi valorificat la justa valoare, în beneficiul ambelor popoare”, a precizat Igor Dodon.

 

Deputați din R. Moldova au vizitat Marea Adunare Națională a Turciei

Deputați din Comisia politică externă și integrare europeană efectuează o vizită la Marea Adunare Națională a Turciei, în perioada 11-13 aprilie 2018. Vizita are loc la invitația Comisiei de profil din Ankara. Din componența delegației conduse de Președinta Comisiei Violeta Ivanov fac parte deputații Marian Lupu și Adrian Lebedinschi. Potrivit programului vizitei, delegația parlamentară va avea întrevederi cu Speakerul Marii Adunări Naționale a Turciei, Ismail Kahraman, Președintele Comisiei afaceri externe, Volkan Bozkir și membrii acesteia, Ministrul afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, precum și Președintele Grupului parlamentar de prietenie Turcia – R. Moldova, Mehmet Altay.

 

Președintele Legislativului vizitează SUA

Președintele Parlamentului Andrian Candu efectuează o vizită în SUA, în perioada 11-19 aprilie 2018. Speakerul va ține un discurs la Reuniunea Adunării Generale a ONU privind siguranța rutieră despre măsurile întreprinse pentru a reduce numărul victimelor în trafic, precum și importanța măsurilor de prevenire, inclusiv prin instrumente legislative, standarde în infrastructura rutieră și educație, anunță serviciul de presă. Aceste subiecte au fost recent abordate într-o ședință convocată la Parlament de Andrian Candu cu responsabilii din Guvern, partenerii străini și societatea civilă. La Washington Candu va avea întrevederi la Congresul SUA, USAID, FMI, Banca Mondială și Departamentul de Stat SUA.