REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 septembrie 2019)

Executivul a convocat prima ședință a grupului de lucru pentru organizarea alegerilor locale din 20 octombrie

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, a prezidat luni, 9 septembrie, prima ședință a grupului de lucru privind coordonarea și monitorizarea acțiunilor autorităților administrației publice centrale orientate spre asigurarea condițiilor corespunzătoare bunei desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019. În cadrul ședinței, Secretarul General al Guvernului a semnalat o serie de probleme care reprezintă un impediment în desfășurarea unor alegeri corecte, prezența datelor eronate din listele electorale, finanțarea campaniei, documentarea situațiilor de corupere a alegătorilor, lipsa clarității în listele partidelor politice.

 

Prețul la chirie pentru mass-media din Casei Presei va fi micșorat

Instituțiile mass-media din țară vor avea posibilitatea să închirieze spații la prețuri mai mici în incinta Casei Presei, dar și a altor clădiri administrate de guvern. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 9 septembrie, de Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu. Decizia a fost luată după ce au fost recepționate mai multe sesizări din partea presei, cu referire la prețurile exagerate pentru închirierea spațiilor.

 

A fost reținut deținutul care a evadat din Penitenciarul Goian

Deținutul de 16 ani din raionul Căușeni, care a evadat ieri din Penitenciarul pentru minori Goian, a fost reținut de oamenii legii. Tînărul nu a opus rezistență. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, individul a fost reținutr pe traseul Anenii Noi-Caușeni de către angajații Inspectoratului de Poliție Caușeni. Pentru fapta comisă acesta riscă să fie condamnat suplimentar cu închisoare de pînă la trei ani.

 

Un oficial francez va efectua o vizită la Chișinău

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin, va efectua o vizită la Chișinău, în perioada 12-13 septembrie curent. Oficialul va avea întrevederi cu Președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu Prim-ministrul Maia Sandu, cu unul dintre vicepreședinții parlamentului și cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu. Totodată oficialul francez se va întîlni și cu studenți francofoni ai principalelor universități din țara noastră.

 

Un cetățean al Olandei a fost extrădat din Georgia în R. Moldova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Crimei Organizate (PCCOCS) anunță extrădarea din Georgia în R. Moldova a unui cetățean al Olandei, învinuit de comiterea traficului de copii, inclusiv pe teritoriul R. Moldova, în perioada 2015-2018, în cadrul unei rețele internaționale. Acesta își selecta copii cu vîrsta de pînă la 14 ani, cărora le oferea bunuri, dar și le facilita financiar participarea la distracții. Pentru infracțiunile de care este învinuit, cetățeanul Olandei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 ani sau detenție pe viață.

 

Zinaida Greceanîi a avut un discurs la Forumul Economic Euro-Asiatic

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut marți, 10 septembrie un discurs în cadrul celei de-a 8-a ediții a Forumului Economic Euro-Asiatic care are loc în orașul Xi'an din China. Greceanîi a adresat felicitări cordiale poporului Chinei cu ocazia aniversării a 70-a a înființării Republicii Populare Chineze, dorindu-i o dezvoltare impresionantă în continuare, mult succes și prosperitate.

 

Șeful Biroului Migrație și Azil a fost suspendat din funcție

Șeful Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost suspendat din funcție. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 9 septembrie. Informația a fost confirmată de șeful serviciului de presă al MAI, Liliana Pușcașu. La sfîrșitul săptămînii trecute, Procuratura a anunțat că unul din ex-vicedirectorii SIS a fost reținut și pus sub învinuire în cazul expulzării celor șapte cetățeni turci, iar directorul Biroului Migrație și Azil a fost pus sub învinuire și înaintat demers privind suspendarea provizorie a acestuia din funcție.

 

Un bărbat de 47 de ani a fost omorît de un tînăr

Un bărbat de 47 de ani a fost omorît de un tînăr după ce au consumat împreună băuturi alcoolice. Individul a îngropat cadavrul în spatele casei sale. Crima s-a întîmplat acum o săptămînă în satul Purcari, raionul Ștefan Vodă. Potrivit oamenilor legii, fiul victimei, în vîrstă de 23 de ani, s-a adresat cu o plîngere la poliție, cerînd să-i fie găsit tatăl care dispăruse de 5 zile. În urma căutărilor polițiștilor, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit îngropat în spatele casei unui consătean, în vîrstă de 24 de ani. Individul reținut risă de la 15 la 20 ani de închisoare.

        

În august, plata pentru chiria în căminele studențești a fost majorată cu 8%

În luna august, potrivit Biroului Național de Statistică, au fost înregistrate majorări de preț la serviciile prestate populației. Cel mai mult a crescut plata pentru chiria în căminele studențești - cu 8,1%. De asemenea, în luna august 2019 faţă de iulie 2019 au fost înregistrate majorări de preț la tariful la energia electrică începînd cu 23 august 2019 pentru consumatorii casnici – cu 2,9%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,6%, serviciile hoteliere – cu 1,9%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 1,5%, alimentația publică și plata pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu a cîte 0,6%.