REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 octombrie 2018)

R. Moldova nu va primi asistență financiară din partea UE

R. Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice și politice în mîinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media, se spune în textul unei rezoluției privind R. Moldova, adoptată marți, 9 octombrie, de Parlamentul European. În aceeași rezoluție se subliniază că implementarea reformelor la care R. Moldova s-a angajat în acordul de Asociere cu UE trebuie să fie o prioritate de primă importanță. Deputații europeni s-au arătat îngrijorați de faptul că țara regresează în ceea ce privește standardele democratice, statul de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente etc. Totodată. ei și-au reafirmat decizia privind stoparea sprijinului financiar al UE pentru Chișinău pînă după alegerile parlamentare din 2019.

 

Deputatul Valeriu Ghilețchi a fost ales vicepreședinte al Grupului PPE

Deputatul Valeriu Ghilețchi a fost ales în calitate de vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Oficialul a obţinut această funcţie în cadrul unui scrutin intern al formaţiunii. Postul de preşedinte al Grupului PPE a fost obţinut de deputatul polonez Aleksander Pociej. Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a felicitat noua conducere şi s-a arătat convins că aleşii vor îndeplini misiunea Consiliului Europei cu responsabilitate. PPE este cel mai influent grup politic din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

 

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii va efectua o vizită în R. Moldova

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, vine în R.Moldova în perioada 25-28 octombrie. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon după o întîlnire cu Mitropolitul Chișinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir. Patriarhul de la Moscova are programate și cîteva vizite în afara Chișinăului, la Bender, la Comrat și la Bălți.

 

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică și-a dat demisia

Elena Palanciuc, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, și-a dat demisia, miercuri, 10 octombrie, de la conducerea instituției. După ce angajații Agenției s-au plîns săptămînile trecute că salariile nu au fost plătite de două luni, a fost nevoie de intervenția ministrei ca situația să fie rezolvată. Au fost detașați contabili din alte structuri ale ministerului pentru a-i ajuta pe angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică la calcularea salariilor. După cîteva zile, problema a fost rezolvată și oamenii au început să își primească salariile. Înainte de a cîștiga concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Elena Palanciuc a fost director al IMSP Spitalul Raional Orhei.

 

La Chișinău va avea loc Săptămîna Limbii Italiene

La Chișinău va avea loc Săptămîna Limbii Italiene, începînd cu 15 octombrie. Activitățile organizate de Ambasada Italiei în R. Moldova vor începe cu un omagiu lui Domenico Modugno, celebrul interpret al piesei „Nel blu dipinto di blu”, care va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea, vor avea loc întîlniri cu scriitori moldoveni care au legături speciale cu Italia. Programul mai cuprinde un concert de chitară al artistului italian Vito Nicola Paradiso, care a brevetat o metodă răspîndită de studiere a chitarei. Este planificat și un masterclass al artistului pentru toți cei interesați. Un alt eveniment va fi întîlnirea cu scriitorii moldoveni. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

 

Circa 600 de persoane au avut reacții adverse la medicamente în prima jumătate a anului

Circa 600 de cazuri de reacții adverse la medicamente și vaccinuri au fost raportate la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) în prima jumătate a anului curent. Datele au fost prezentate miercuri, 10 octombrie, în cadrul unei conferințe la care au participat atît specialiști din țara noastră, cît și experți internaționali. Potrivit datelor AMDM, din numărul total de reacții adverse, cele mai multe au fost la medicamente – 527 cazuri, iar 46 de persoane au raportat reacții adverse la vaccinuri. La eveniment a participat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, care a îndemnat cetățenii să raporteze imediat reacțiile adverse la preparate medicamentoase.

 

Peste 500 de persoane şi-au procurat apartamente prin intermediul programului "Prima casă"

Numărul de familii și tineri necăsătoriți care și-au procurat apartamente și case prin intermediul Programului „Prima Casă”, lansat în luna martie curent, a ajuns la 540. Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), 42 de solicitanți au primit credite și garanții active în cadrul Programului „Prima Casă 2” (program destinat funcționarilor publici n.r.), iar 69 - în cadrul Programului „Prima Casă 3”, destinat familiilor cu copii. Sursa citată mai menționează că 22 de cereri sînt acceptate și urmează să fie semnate contractele de credit. Alte 39 de cereri sînt în proces de analiză. Dintre cei 609 de solicitanți eligibili, 436 sînt familii tinere, iar 173 - persoane necăsătorite.