REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 mai 2018)

Mai multe posturi fiscale au fost instalate la sălile de ceremonii din țară

Mai multe posturi fiscale au fost instalate joi, 10 mai, la sălile de ceremonii din țară. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, acțiunile au drept scop monitorizarea și controlul agenților economici care dețin săli de ceremonii și/sau restaurante, ramură care prezintă riscuri sporite pentru administrarea fiscală. Astfel, Serviciul Fiscal de Sat a instalat 27 de posturi fiscale pe întreg teritoriul țării, dintre care 14 în raza municipiului Chișinău. După perioada de monitorizare a sălilor de festivități, odată cu începerea sezonului estival, posturile fiscale vor fi instalate la zonele de agrement din țară.

 

Medicii atenționează asupra pericolului infecțiilor din cauza căpușelor

Trei persoane au ajuns la medic de la începutul anului curent după ce au fost infectate cu borelioză în urma unor muşcături de căpuşă. Numărul cazurilor similare în anul trecut a depăşit cifra de 80, cele mai multe înregistrîndu-se în lunile de vară cînd insectele sînt foarte active. Datele au fost publicate de medicul epidemiolog din cadrul Centrului de sănătate publică din capitală. Potrivit epidemiologilor, specialiştii din capitală au examinat mai multe căpuşe colectate din spaţiile verzi şi au determinat că o treime din ele sînt infectate cu borelii, agent cauzal al boreliozei.

 

Branduri vestimentare autohtone au fost promovate la Strasbourg

Nouă designeri autohtoni și-au expus colecțiile de haine într-un prestigios magazin din orașul Strasbourg, în cadrul evenimentului de modă Strasbourg Fashion Week. R. Moldova este invitat de onoare la ediția din acest an, iar participarea întreprinzătorilor autohtoni este susținută financiar și logistic de către Guvern, inclusiv cu implicarea Reprezentanței permanente a R. Moldova pe lîngă Consiliul Europei. Colecțiile brandurilor autohtone, alături de cele internaționale, vor fi prezentate și comercializate în acest magazin timp de două luni, în perioada mai-iunie. De asemenea, în perioada 28 mai-3 iunie, producătorii vor participa la un defileu de modă în cadrul Strasbourg Fashion Week.

 

Mitropolia cere Primăriei să interzică marșul comunității LGBT

Biserica Ortodoxă din R. Moldova este împotriva organizării în acest weekend a Marșului Solidarității „Fără frică”. ÎPS Mitropolitul Vladimir a transmis o scrisoare Primăriei mun. Chișinău, îndemnînd autoritățile municipale să „sisteze prin orice mijloace organizarea din acest an al Marșului Solidarității „Fără frică”, organizat de adepții comunității LGBT din Chișinău”. „Biserica Ortodoxă din Moldova se opune categoric la organizarea din acest an al Marșului Solidarității „Fără Frică”, din cadrul celei de-a XVII ediții a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2018”, care va avea loc sîmbătă, 19 mai, la Chișinău, și care reprezintă un atentat la moralitate, la instituția sacră a familiei și un pericol pentru generațiile tinere”, se spune în mesajul Bisericii.

 

Primăria va steriliza animalele fără stăpîni din Chișinău

Primarul interimar Ruslan Codreanu a semnat o dispoziție cu privire la interzicerea tratamentului inuman în raport cu animalele de companie fără stăpîn. Potrivit dispoziției se interzice otrăvirea animalelor pe teritoriul municipiului, precum și închiderea acestora în subsolurile blocurilor de locuit. În același timp va fi lansat și procesul de sterilizare a animalelor de companie pentru care vor fi alocați 300 mii de lei. „Vor fi două campanii care se vor derula paralel. O campanie va fi municipală și cu o amploare mai mică. O altă campanie va fi desfășurată prin suportul organizației Animal Society și va fi de anvergură”, a scris Ruslan Codreanu pe o rețea de socializare.

 

Deficitul comercial al R. Moldova a crescut

Deficitul comercial al R. Moldovei a crescut cu 28,9%, la 648 milioane de dolari (546 milioane de euro), în ritm anualizat în primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de biroul de statistică al ţării. În primele 3 luni ale acestui an, R. Moldova a exportat mărfuri în valoare de doar 678 de milioane de dolari, în timp ce importurile au atins cifra de 1,32 miliarde de dolari, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Exporturile Moldovei au avansat cu 28,4%, în timp ce importurile au crescut cu 28,7% în primul trimestru. Numai în martie exporturile au fost cu 14,2% mai mari anual, atingînd 242,2 milioane de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 21,6% la 524,3 milioane de euro. Deficitul comercial al Moldovei a crescut cu 22% anual, la 2,4 miliarde de dolari, anul trecut.

 

Agenții economici din stîga Nistrului vor beneficia de noi facilități

Agenții economici din regiunea transnistreană vor beneficia de noi facilități la exportul de mărfuri prin punctul comun de control „Cuciurgan-Pervomaisc”. Potrivit Serviciului Vamal, pentru prima dată, certificatul de origine preferențială va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export. Datorită modificărilor operate de către Serviciul Vamal, agenții economici vor economisi timp și resurse, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine. Controlul comun la punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” a demarat la 17 iulie 2017.

 

Șefa depozitului de valori al unei bănci a fost condamnată la închisoare

Șefa depozitului de valori al filialei din raionul Rîșcani a „Băncii de Economii” a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, inculpata a primit o pedeapsă definitivă de 8 ani de închisoare, inclusiv pentru delapidarea averii „Băncii de Economii”. Femeia, în perioada 2007–2014, a sustras mijloace băneşti, în proporții deosebit de mari, în lei moldovenești, dolari SUA şi euro. După ce a intrat în posesia banilor, aceasta a procurat mai multe bunuri imobile în valoare totală de 1,1 mln lei. Inculpata nu şi-a recunoscut vinovăția.